Witam
Z ciekawością przeczytałem chyba większość postów i chciałbym własną "cegiełkę" dołożyć.
Nie łowię zbyt często,lecz te dwadzieścia parę wypadów w sezonie zaliczam.
I od bodajże sześciu lat (może ciut więcej ) używam Techrona 0,03 (czarnego).Do bocznego troka.Do obrotówki. Do woblerka.
Jak dla mnie jest to plecionka nie do zajechania.Kilka razy zdarzyły się splątania,a jakże.Ale CIERPLIWOŚĆ popłaca. Każde rozplątałem.Wskazany spokój przy rozplątywaniu.Żadnych "siłowych" rozwiązań.
Jedyna wada - to szum na przelotkach. Ale to jest pomijalne gdy wieje i leje jak w ostatnią niedzielę hahahaha
Więc jeśli ta green jest jeszcze lepsza,to chyba jeszcze ją dołożę do kolejnej wędki.
Używam także nanofila 004.
Wrażenia pozytywne, chociaż mogła by być trwalsza.
W obydwu przypadkach stosuję przypony z żyłki 0,12 - 0,14.Łączę na pętle. Szybko, a jak strzeli to na węźle na plecionce(lub żyłce)
Przy nawijaniu zostawiam ok 2 mm do krawędzi szpuli. Kołowrotki klasy Spro Blu Arct.
Co do koloru. Myślę,że rybkom jest to zupełnie obojętne.
Żyłem w czasach gdy panował mit, że grot haczyka musi być ukryty w przynęcie, bo ryba się ukłuje i nie weźmie....
Z kolorem jest podobnie...
Pozdrawiam - Romek K eRKa
I prawidłowo ... zielona ( olive ) też jest spoko. Dobra cena do jakości. Jeszcze tańsza jest Nihonto i mi bardziej pasuje ze względu na to, że jest bardziej śliska prawie nie ma bród. Ja nawijam podkład i połowę plecionki ze 150m nowej. Nowa 150m wystarcza mi na 2 kołowrotki. Łowię praktycznie zawsze z łodzi więc 70 m w zupełności starcza do oddawania długich rzutów z zapasem na przyłów. Przypon z fluorocarbonu 0,16 z dobrym węzłem ( długi do 1,5m - zawsze coś się urwie i pare cm ubędzie )
Prędzej palomar przy agrafce Ci puści niż ten supeł. Wybieram pod okonie kręcioły z płytką szpulą. Mniej cienkiej pletki - mniej bród.
Użytkownik Robert Crocker edytował ten post 13 październik 2016 - 07:41