Dowiązałem kiedyś strzałówkę 0,12 i dosyć szybko się z tego wyleczyłem, teraz mam 0,20 i to daje radę.
Coraz bardziej nakręcam się na tego Techrona oliwkowego, chyba na przyszły sezon zaryzykuję.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 05 październik 2014 - 08:53
Dowiązałem kiedyś strzałówkę 0,12 i dosyć szybko się z tego wyleczyłem, teraz mam 0,20 i to daje radę.
Coraz bardziej nakręcam się na tego Techrona oliwkowego, chyba na przyszły sezon zaryzykuję.
Napisano 05 październik 2014 - 18:38
Miałem kijek, z którego na żyłce 10 brań = 10 spadów; na plecionce - zero spadów .
Tak czy inaczej przy plecionce przypon z FC lub żyłki. Niektórzy dają przypon strzałowy z żyłki 0,08
....Spady z żyłki!? Bardzo dziwne.. Może haki nieostre... Zawsze wydawało mi się i praktyka to potwierdzała, że spady są z plecionki właśnie... Mowa o okoniach oczywiście.
Napisano 05 październik 2014 - 19:42
....Spady z żyłki!? Bardzo dziwne.. Może haki nieostre... Zawsze wydawało mi się i praktyka to potwierdzała, że spady są z plecionki właśnie... Mowa o okoniach oczywiście.
No właśnie - hak ten sam. Kijek z mojej ukochanej stajni St. Croix. - Panfish. Przypadek? Nie sądzę. Pierwsze branie okonka/okonia, na wirówkę = spad. Mały woblerek - to samo. Potem testy na mały twister z główką ok. 3 g. Żyłka 0,14 same spady. Plecionka PP 4 lb - nie ma problemu, siedzi. Moim zdaniem cecha, niekoniecznie wada, kijka.
Napisano 05 październik 2014 - 20:45
Dołączam do grona zadowolonych z Kamatsu Techron Oliv. Kupiłem na początku tego sezonu rozmiar 0,03. Nie jest tasiemkowata, nie strzela niespodziewanie, nie strzępi się specjalnie i nie plącze. Gwoli ścisłości miałem dwa splątania na początku użytkowania - a to przytrafia mi się z innymi plecionkami używanymi przeze mnie (m.in. PP, Stren SB). W mojej opinni plecionka musi sie "ułożyć" w czasie pierwszego czy drugiego wypadu nad wodę, a świeża i sztywna na początku użytkownia miewa tendencje do splątań...
Napisano 08 październik 2014 - 07:14
Napisano 08 październik 2014 - 07:23
Użytkownik meme174 edytował ten post 08 październik 2014 - 07:24
Napisano 08 październik 2014 - 07:25
Użytkownik Hcv edytował ten post 08 październik 2014 - 07:26
Napisano 08 październik 2014 - 07:28
Napisano 08 październik 2014 - 07:32
Napisano 08 październik 2014 - 09:20
Pewnie jeszcze chcesz żeby ktoś za Ciebie zamówił bo nie chce Ci się szukać... takie mam wrażenie.
Temat jest najcieńsza plecionka a nie plecionka pod klenio jazie, które chyba lepiej poławiać z użyciem żyłki..
Poza tym podałeś za mało inf żeby Ci pomóc.. ot takie coś chcę ale powiedzcie mi co ja dokładnie chcę bo nie wiem
Napisano 20 październik 2014 - 10:32
WItam.
W zeszym tygodniu byłem w sklepie w Bydgoszczy i tam mają do pomacania techrona 0,03mm - sufix 0,04mm - mikado tantal 0,04mm.
Ja wybrałem techrona oliwke ale wszystkie z tych plecionek były cienkie i nie wyglądały na przegrubione.
Tantal była najsztywniejsza - jak ktoś lubi - i wyglądała na najgrubszą z tych 3 plecionek. nie znaczy to oczywiście że była gruba. Jak ktoś sie boi splątań to niech wybierze tą.
Techron i sufix dla mnie wyglądają prawie identycznie na pierwszy rzut oka, różnią sie kolorem i pewnie czymś jeszcze co wyjdzie podczas łowienia.
Dla mnie prawdziwym hitem byłby techron fluo 0,03/4mm lub Sufix nano braid pink 0,04mm. O ile wiem gdzie można dostać sufixa pink to techrona fluo nie widziałem nigdzie.
Następną wadą (dla mnie) jest długość szpuli tylko 100m.
Napisano 20 październik 2014 - 12:15
Napisano 20 październik 2014 - 13:14
Zdecydowanie polecam zastosować przypon z żyłki, długości 1 do 3m
Napisano 20 październik 2014 - 13:27
Ja używam przyponu z żyłki żeby:
1. Ryba nie widziała plecionki
2. Jak jest zaczep to najczęsciej zrywamy na węzle plecionka-żyłka, czyli nie tracimy plecionki.
PS. Najlepsze przyponu są z fluorocarbonu.
Napisano 20 październik 2014 - 16:41
haki, kolka lacznikowe i glowki sa w takim wypadku, oczywiscie, malowane niewidzialna farba, tak zeby ryba ich tez nie widziala, tak samo jak slawetnych plecionek o 0.03 mm grubosci ... tfu! srednicy natürlich, jawohl, absolument!
Napisano 20 październik 2014 - 17:15
Napisano 20 październik 2014 - 17:38
maska do nurkowania, dupa na dno basenu i od razu sie okaze, ze z punktu widzenia drapieznika wszystkie sa czarne, nawet te kosmicznie niewidzialne (inkl. monofil)
Napisano 20 październik 2014 - 17:46
Rzadko używam przyponu z żyłki, częściej łowię dowiązując agrafkę, bądź wolfram bezpośrednio do plecionki. Mógłby ktoś podrzucić jakiś dobry węzeł do łączenia plecionki z żyłką? Próbowałem wiązać zwykłym węzłem zderzakowym, ale przy cienkiej plecionce nie bardzo mi się to sprawdzało. Połączenie było zbyt słabe. Wiązałem też łącząc linki przez malutki krętlik. Dawałem wtedy dość długi odcinek żyłki. To połączenie już było mocne, ale chciałbym ten krętlik wyeliminować.
Napisano 20 październik 2014 - 17:49
Ile osób tyle teorii :-) o znikaniu czerwonej barwy wielu słyszało ale coś mi się obiło niedawno ze dopiero na głębokości +/-15 metrów ten kolor przestaje być widoczny... Wiec ciekawe jak z glebokosciami rzędu 2-5 m się to ma faktycznie.... Prawda czy chwyt marketingowy? :-)
Inaczej będzie w basenie, inaczej w ciepłych i zasolonych morzach (p. rafy), a jeszcze inaczej w Odrze zwłaszcza podczas przyboru . W tym ostatnim przypadku nawet liny kotwicznej na 2 m nie widać
Napisano 25 październik 2014 - 09:08
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych