Ta niebieska Varivasa jest chyba najcieńsza przynajmniej ja nie spotkałem się z cieńsza.
Najcieńsza plecionka na okonie
#861 OFFLINE
Napisano 11 maj 2018 - 22:38
#862 OFFLINE
Napisano 11 maj 2018 - 23:02
Użytkownik Robert Crocker edytował ten post 11 maj 2018 - 23:06
- drag lubi to
#863 OFFLINE
Napisano 12 maj 2018 - 10:36
Jest zielona 4splotowa. 10 lb na bank. Chyba 0.4 albo 0.6 dziś ja miałem w ręku. Fajne wrażenie ...
Faktycznie w internetach znalazłem(dokładnie chyba 9,3lb) ale nigdzie nie mogę znależć sklepu z dostępnością.Dasz cynka gdzie ją fizycznie namierzyłeś?
#864 OFFLINE
Napisano 12 maj 2018 - 11:48
O tej plecionce piszecie?
Załączone pliki
#865 OFFLINE
Napisano 12 maj 2018 - 13:31
Użytkownik Robert Crocker edytował ten post 12 maj 2018 - 13:32
- drag lubi to
#866 ONLINE
Napisano 12 maj 2018 - 13:48
http://www.varivas.c...view3:2/id:4563
#867 OFFLINE
Napisano 12 maj 2018 - 14:12
Najcieńszy, wspomniany powyżej, Varivas High Grade X4 to #0,6 (12lb):
http://www.varivas.c...view3:2/id:4563
Mario,masz rację jeśli chodzi o nowego High Grade.Jednakże stary był faktycznie o oczko niżej,PE 0,6 o mocy 9,3lb.
http://fishclub.pl/p...0000107189.html
Tego właśnie już nigdzie nie mogę znależc.
Użytkownik drag edytował ten post 12 maj 2018 - 14:12
- Robert Crocker lubi to
#868 OFFLINE
Napisano 12 maj 2018 - 14:26
Pytanie proste - czyścicie przelotki po każdym łowieniu czy nie ?
Ja ostatnio też zaobserwowałem to, o czym piszecie, ale jak spojrzałem na przelotki, a raczej na syf, który się zebrał na przelotkach, to wcale się nie dziwie. Przelotki w tict-cie maleńkie i aż takiego syfu się nie spodziewałem. Odciąłem ze 3-4 metry i dalej plecionka kosa. Teraz obowiązkowo - mycie po każdym łowieniu.
Czy głośna egi ? Wychowany na pp wiec coś może być głośniejsze. Chyba nic. Varivas dwukrotnie droższy dla mnie jest gorszy.
- homax i Apioo lubią to
#869 OFFLINE
Napisano 12 maj 2018 - 15:30
- drag lubi to
#870 OFFLINE
Napisano 12 maj 2018 - 15:34
- drag i Alexspin lubią to
#871 OFFLINE
Napisano 12 maj 2018 - 21:54
Zresztą niech i ma 20lb ... byleby była wystarczająco cienka
Nu tak Panie nie do końca .Sama "cienkość"nie wystarczy.Ja na podane wytrzymałości linek patrzę przez palce i z urzędu z 2,3lb moge odjąc od nominalnej.Jednakże,do kija 6lb plecionki 20lb nie założę,choćby nie wiem jak cieniutka była
#872 OFFLINE
Napisano 12 maj 2018 - 22:15
Regulowanego oczywiście
Tomek
Użytkownik kostom63 edytował ten post 12 maj 2018 - 22:16
- strary i drag lubią to
#873 OFFLINE
Napisano 13 maj 2018 - 07:47
A to kołowrotek nie ma hamulca?
Regulowanego oczywiście
Tomek
No ma hamulec,regulowany oczywiście.To miałby być powód aby nawijać linkę o nominalnej deklarowanej mocy ponad dwa razy większej niż moc blanku?
Tak mi się zawsze wydawało że głównie po to producent podaje moc blanku aby choć z grubsza dobrać moc linki .
- kostom63, wicher_dziki_koń, Michał. i 3 innych osób lubią to
#874 OFFLINE
Napisano 14 maj 2018 - 05:37
No ma hamulec,regulowany oczywiście.To miałby być powód aby nawijać linkę o nominalnej deklarowanej mocy ponad dwa razy większej niż moc blanku?
Tak mi się zawsze wydawało że głównie po to producent podaje moc blanku aby choć z grubsza dobrać moc linki .
Bezsprzecznie masz rację, tylko jeszcze brakuje rzetelnej informacji o wytrzymałości linki ze strony dystrybutorów. To co jest napisane na szpulach jest tylko wymysłem marketingowym.
Przyjąłem zasadę, że wytrzymałość podaną na szpuli w kg traktuję jako wytrzymałość w lb i jeszcze się na tym nie zawiodłem. Błąd (zazwyczaj in plus) wynosi zaledwie około 10%, czyli jeśli dystrybutor podaje wytrzymałość 8kg, przyjmuję że to 8lb a praktycznie bywa że to może osiągać 8,8lb.
PS
Oczywiście mówię o wytrzymałości na węźle.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 14 maj 2018 - 05:39
#875 OFFLINE
Napisano 14 maj 2018 - 06:13
- drag lubi to
#876 OFFLINE
Napisano 14 maj 2018 - 09:50
odnośnie Egi w małych rozmiarach , to nie bardzo wiem czego Wy się spodziewacie, to jest linka o prawdziwym rozmiarze PE #0.4 !!! (nie mylić z średnicą), takich linek nie używa się do odstrzelania przynęt !
Hałas ? to jest linka x4 , ale jak na takową, to wg mnie jest stosunkowo cicha.
Mam wrażenie, że większość negatywnych opinii pochodzi od ludzi, którzy nigdy wcześniej nie używali linek tego typu i spodziewali się jakiegoś cudu.
Cienkich linek PE używa sie dla zwiększenia lotności zestawu i zachowania czułości i kontroli nad przynętą.
Dodatkowo trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że zaprojektowane w 99% do łowienia w bardzo czystych wodach (morze -Aji, Mebaru, czyste potoki górskie - pstrąg).
Ogólnie to problem pewnie typowo "polski" jak z pragnieniem niezniszczalnych kołowrotków , a dodatkowo super lekkich i kompaktowych.
a pół świata używa "z głową" (np. przypon FC minimum 1m, a najlepiej więcej) i nie narzeka, a wprost przeciwnie
ps. jeśli już ktoś chce strzelać z cienkich PE, to proponuję robić to tak : naciągamy powoli linkę 2-3 razy i potem lekko "strzelamy" naciągając palcem, nie mocniej, niż pozwoli na to samo ugięcie palca, jak nie pomaga, to po protu trzeba rwać, absolutnie nie strzelamy siłowo jak z sandaczowej Power Pro , bo obciążenia dynamiczne mogą osłabić linkę kilka metrów od nas i potem przy próbie zerwania przynęty cały wyrzucony nawój zostanie nam w wodzie
Użytkownik BazyL edytował ten post 14 maj 2018 - 09:55
- mario, wobler129, azhek i 14 innych osób lubią to
#877 OFFLINE
Napisano 15 maj 2018 - 08:42
a jak się ma grubośc varivasa do egi wx4 w tej samej mocy?
#878 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 14:49
SIemanko
A ja mam pytanie odnosnie P-line light pe , uzytkował ktos jak wrażenia ?
#879 OFFLINE
Napisano 18 maj 2018 - 06:55
Po pierwszym wypadzie spodziewać się można było wiele.. raczej pozytywnego.. gdy linka wpadała mi w zaczep, próbowałem lekko odstrzelac, gdy się nie dało brałem linkę i owijalem sobie rękaw bo palce przecinała.. niestety po krótkim czasie użytkowania nie ma nic wspólnego z tym co było na początku..nawet się tak strasznie nie odbarwia ale jej wytrzymałość spadla znacznie.. a kolejne tygodnie pokazały że rwie się jak nitka.. wg mnie jest to sprzęt dla ludzi wędkujących kilka razy w roku a nie dla intensywnie biczujących wodę..odnośnie Egi w małych rozmiarach , to nie bardzo wiem czego Wy się spodziewacie, to jest linka o prawdziwym rozmiarze PE #0.4 !!! (nie mylić z średnicą), takich linek nie używa się do odstrzelania przynęt !
Hałas ? to jest linka x4 , ale jak na takową, to wg mnie jest stosunkowo cicha.
Mam wrażenie, że większość negatywnych opinii pochodzi od ludzi, którzy nigdy wcześniej nie używali linek tego typu i spodziewali się jakiegoś cudu.
Cienkich linek PE używa sie dla zwiększenia lotności zestawu i zachowania czułości i kontroli nad przynętą.
Dodatkowo trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że zaprojektowane w 99% do łowienia w bardzo czystych wodach (morze -Aji, Mebaru, czyste potoki górskie - pstrąg).
Ogólnie to problem pewnie typowo "polski" jak z pragnieniem niezniszczalnych kołowrotków , a dodatkowo super lekkich i kompaktowych.
a pół świata używa "z głową" (np. przypon FC minimum 1m, a najlepiej więcej) i nie narzeka, a wprost przeciwnie
ps. jeśli już ktoś chce strzelać z cienkich PE, to proponuję robić to tak : naciągamy powoli linkę 2-3 razy i potem lekko "strzelamy" naciągając palcem, nie mocniej, niż pozwoli na to samo ugięcie palca, jak nie pomaga, to po protu trzeba rwać, absolutnie nie strzelamy siłowo jak z sandaczowej Power Pro , bo obciążenia dynamiczne mogą osłabić linkę kilka metrów od nas i potem przy próbie zerwania przynęty cały wyrzucony nawój zostanie nam w wodzie
- strary lubi to
#880 OFFLINE
Napisano 18 maj 2018 - 07:48
Sprzedałem swoją nową EGI. Kupiłem tego zielonego Varivasa ... zobaczymy co będzie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych