Być może komuś sprawdzają?, ja nie słyszałem o sukcesach łamańców, trochę próbowałem ale bez efektów stąd przedstawiam własne doświadczenia co absolutnie nie oznacza, że ktokolwiek lub nawet każdy z osobna ma inne.
O woblerach troszkę inaczej i dla początkujących
#201 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2024 - 22:27
#202 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2024 - 10:28
Łowią na łamańce, czasami jest to przynęta dnia. Piszę o łowieniu pstrągów. Ja za mało łowiłem, można powiedzieć, że okazjonalnie . Pora to zmienić i samemu przekonać się.
Kuba ostatni wpis .
- guciolucky lubi to
#203 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2024 - 11:09
robię łamańce, łowię na nie i są co najmniej tak skuteczne jak jednoczęściowe... w zasadzie biorą wszystkie gatunki drapieżne... i faktycznie bolenie ich raczej nie lubią, przynajmniej tych typowych... jedynym minusem jest to, że w porównaniu do jednoczęściowych nieco płycej nurkują... no i więcej pracy przy wykonaniu:(
#204 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2024 - 11:23
Myślę, że warto założyć oddzielny wątek i poświęcić łamańcom kilka stron. Informacji jest jak na lekarstwo, każdy wie, że coś takiego jest i zwykle na tym się kończy a skoro jednak doświadczenia są skrajnie różne to dyskusja może być interesująca?
- Banjo lubi to
#205 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2024 - 12:55
Wróćmy na chwilę do boleniowych łamańców. Jeżeli takowe są Chyba błędem jest myśl, by je przymuszać do pracy jednoczęściowego. Porzućmy tę myśl i życie będzie łatwiejsze. Z takiego woblera trzeba wycisnąć, co najlepsze konstrukcja oferuje. Nieważne, czy tonący, pływający, o dwóch, czy trzech członach. To jest fajne w tym wszystkim, że kto ma już jakieś doświadczenie wędkarskie, to bez większych problemów potrafi z rozsypanej np. setki woblerów wytypować i oddzielić takie bardziej kleniowe, boleniowe, szczupakowe, uniwersalne itd. Być może będzie problem z wytypowaniem łamańca, który byłby bardziej przyjazny do sprowokowania boleni. I to też jest fajne:)
- Banjo lubi to
#206 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2024 - 13:58
Myślę, że warto założyć oddzielny wątek i poświęcić łamańcom kilka stron. Informacji jest jak na lekarstwo, każdy wie, że coś takiego jest i zwykle na tym się kończy a skoro jednak doświadczenia są skrajnie różne to dyskusja może być interesująca?
Kubo, jest artykuł o łamańcach:
https://jerkbait.pl/...da-o-łamańcach/
Wiesz doskonale, że po to się je publikuje, aby każdy mógł skorzystać i żeby wywiązała się dyskusja .
Nic nie szkodzi, aby pod artykułem kontynuować dyskusję o łamańcach. To dopiero wyjdzie cała prawda o nich .
- wujek i guciolucky lubią to
#207 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2024 - 11:03
Pytanie odnośnie woblerów siek.
Miał ktoś taki problem, że po rzucie wobler obraca się jak śmigło?
Siek bzyk, bączek, różanka.
Przez to nie leci on najdalej :/
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych