guciolucky, on 05 Jan 2024 - 19:47, said:
Cieszę się, że zostałem zrozumiany
Od długiego czasu nie znajduję frajdy w śledzeniu wątków związanych z budową przynęt, stało się to jak słuchanie cały czas tej samej płyty. Wszystkie sznyty tradycyjnej szkoły stały się standardem zarówno u majsterkowiczów jak i użytkowników, woblerów.
Kubo, staram się Ciebie zrozumieć, choć jak sam wiesz czasami nie wychodzi mi to, ale widzę u siebie progres
. Akurat, jak już wspomniałem wcześniej, piszę a właściwie na wakacjach pisałem kolejną książkę, teraz nie mam czasu, aby ją rozbudować. Rozpatrywałem w niej wpływ kształtu korpusu (kilkadziesiąt korpusów) na położenie jego środka ciężkości. Oczywiście kształty rybopodobne
. Można zauważyć pewne tendencje, ale jakiś spektakularnych zmian nie ma. Nie sprawdzałem, jak to się ma do drgań korpusu, ale można to matematycznie sprawdzić. Trudniej jest z wpływem kształtu korpusu na jego opływ wodą. Tutaj raczej doświadczenia komputerowe są potrzebne, albo bardzo duża praktyka poparta konsekwentnym planem działania i wyciąganiem wniosków.
Dlaczego nie ma ciekawych rozwiązań? Nie wiem, mogę się tylko domyślać. Poniżej moje spostrzeżenia, którymi żadnego z twórców nie zamierzam obrazić, daleki jestem od tego, Jeśli ktoś będzie czuł się urażony, to przepraszam zawczasu.
1. Nie każdy ma zacięcie do eksperymentowania.
2. Nie każdy ma na to czas.
3. Nie każdy zdaje sobie sprawę jaki wpływ ma kształt korpusu na pracę woblera.
4. Niektórzy tworzą, a właściwie robią, woblery czysto zarobkowo i wolą robić sprawdzone przez wielu poprzedników modele woblerów.
5. Nie każdemu chce się cokolwiek zmieniać w swoich woblerach.
6. Niektórzy traktują to jak zabawę i nie myślą o większym zaangażowaniu się w tworzenie woblerów. Po prostu, to co robią im wystarcza.
Nie robię woblerów, ale na swój sposób dociekam. Przeglądam, czytam dużo artykułów naukowych, książek i staram się to przelać później na woblery. Czasami moje spostrzeżenia są trafne, a czasami nie. Niemniej wymaga, to wiele czasu na czytanie, analizowanie a później przełożenie z innego obiektu na wobler.
Użytkownik Banjo edytował ten post 05 styczeń 2024 - 21:56