Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki akumulator do silnika elektrycznego?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
832 odpowiedzi w tym temacie

#581 OFFLINE   Przemek N.

Przemek N.

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów
  • LokalizacjaLUBLIN
  • Imię:Przemek.
  • Nazwisko:eN.

Napisano 09 maj 2021 - 09:34

Dobry agm 100ah to megalight  kupisz go za 700 z groszem mam urzywam 115 a kolega 100ah 4 sezon super trzymają prąd aku głębokiego rozładowania.

#582 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 17 maj 2021 - 23:57

Chciałbym zapytać o jedną kwestię,a mianowicie... czy korzystniej jest do zasilania dziobówki 12V 55lb zastosować jeden większy akumulator np 100-120AH czy np . dwa o mniejszej pojemności 74-95AH i spiąć je równolegle...
W obu przypadkach chodzi o akumulatory AGM...

#583 OFFLINE   theslut

theslut

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 18 maj 2021 - 08:18

To zależy jakiego rodzaju ma to być korzyść. Jeżeli zdrowotna, ze względu na noszenie, to dwa mniejsze. Jeżeli finansowa, to jeden większy. Jeżeli w niezawodności zadziałania, to dwa mniejsze. Jeżeli w łatwości obsługi, to jeden większy. Itp., itd. A najlepiej to chyba LiFePo4 o odpowiedniej pojemności przytulić przy obecnych okazjach cenowych.

#584 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 18 maj 2021 - 08:30

Dwa aku połączone w taki sposób jak na rysunku. Łączna pojemność da Ci 148-190Ah. To po pierwsze. Po drugie- jadąc na max będziesz rozładowywał je procentowo mniejszym prądem co do pojemniści , co wydłuży ich żywotność, prócz tego rozładowywanie mniejszym prądem pozwala uzyskać dłuższy czas rozładowywania. Pojemność podawana w aku jest podawana według określonej normy ( raczej w/g c20) czyli aku ma deklarowaną pojemność jeżeli rozładowujesz go prądem w/g normy. Jak rozładowujesz go prądem większym (a tak się dzieje przy elektryku jak dasz max)to pojemność będzie mniejsza niż deklarowana. W skrócie - im mniejszy prąd rozładowania w stosunku do pojemności akumulatora tym lepiej. Wada -dwa to większy ciężar.
Jeszcze pytanie , które trzeba zadać sobie - czy aż tyle mi potrzeba ?

Załączone pliki

Użytkownik binio1111 edytował ten post 18 maj 2021 - 08:36

• Karol Krause lubi to

#585 OFFLINE   Triple

Triple

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 49 postów
  • LokalizacjaPodkarpackie

Napisano 25 maj 2021 - 09:47

Pytanie na szybko. Enerblock JDG12-100Co to za wynalazek NanoGel + AGM? Potrzebuję x 2 do 24V. Nada się?

#586 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 25 maj 2021 - 12:03

Chciałbym zapytać o jedną kwestię,a mianowicie... czy korzystniej jest do zasilania dziobówki 12V 55lb zastosować jeden większy akumulator np 100-120AH czy np . dwa o mniejszej pojemności 74-95AH i spiąć je równolegle...

Karol, tak duży zapas Ah może być przydatny chyba na rzece. W reżimie kotwicy gps na stojącej wodzie, pobory są znikome. Moje pomiary są nieadekwatne, bo mam bardzo lekkie pływadło- ponton. Jak masz dojście do miernika DC, to wtedy zmierz i będziesz wiedział czy dodawać ogniw, czy zostać przy tym co masz. Dla pleców zawsze zdrowiej dwa mniejsze ciężary dźwigać niż jeden większy. Kolejna sprawa, czy mobilnie- czy w zabudowie. ,bo jak miejsce ograniczone to łatwiej dwa mniejsze upchnąć po bakistach. 

• delux64 lubi to

#587 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 25 maj 2021 - 12:32

Karol, jak pływasz na spalanie i doładowujesz, to 95Ah będzie do kotwicy świat i ludzie. Doładowania to taka "pojemność wirtualna". Chyba że masz kilkudniowe wypady bez dostępu do gniazdka. Wbrew pozorom sporo tego jest - każde kręcenie się, przelot to dodatkowa pojemność w aku.

#588 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 25 maj 2021 - 13:50

Kwestie rozważania nad dwoma aku AGM były w zasadzie dwie...
Kilkudniowe wypady nad wodę i brak możliwości naładowania z gniazdka...a dwa to możliwość doładowania z spaliny w czasie przelotów między miejscówkami...
Akumulatory zamontowane na stałe w Łodzi a więc odpada kwestia noszenia, dźwigania...
Aku głównie do funkcji kotwicy chociaż czasami do wolnego przemieszczania się na elektryku ...

#589 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 688 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 25 maj 2021 - 20:56

Miałem podobny dylemat, jeden aku duży, czy dwa małe spięte. Wybrałem wariant połączony, tzn kupiłem dwie 100 agm i wożę jeden w samochodzie. To w razie wypadu na dwudniowe zawody, gdzie mi się nie chce dzwigać aku do pokoju do ładowania, choć prawie zawsze gniazdko się znajdzie pod przedłużacz. Dodatkowo zwykły agm 100 nie jest dużo droższy od 90,a ja kupiłem dwa 1,5 roczne ze stacji płacąc za oba 500zł. Tak szczerze ten drugi to margines bezpieczeństwa, lub jak pisałem na zawody, bo w europie praktycznie nie ma miejsc gdzie łódki nie podłączysz na noc do prądu. Dwa aku na łodzi to waga podobna do wagi dwóch 100ah, więc troszkę to waży. Sami sobie szukamy problemów.

Użytkownik Matteoo edytował ten post 25 maj 2021 - 20:58

• rybakaw lubi to

#590 OFFLINE   synek007

synek007

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaZgorzelec
  • Imię:Damian

Napisano 26 czerwiec 2021 - 09:22

Panowie problem . 2 lata pływałem na żelu Toyama 120 ah silnik Rinho 70 LBS. Kupiłem aku litowo jonowy 100 ah 4S z BMS 60 A. Przy trzecim pływaniu na tym aku napięcie na silniku pokazuje 16,6 a maksymizer oszalał. Wsteczny chodzi dobrze ale do przodu silnik zrywa jak chce zwolnić to przyspiesza. Pytanie co reklamować ? :) 

#591 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 26 czerwiec 2021 - 09:54

Panowie problem . 2 lata pływałem na żelu Toyama 120 ah silnik Rinho 70 LBS. Kupiłem aku litowo jonowy 100 ah 4S z BMS 60 A. Przy trzecim pływaniu na tym aku napięcie na silniku pokazuje 16,6 a maksymizer oszalał. Wsteczny chodzi dobrze ale do przodu silnik zrywa jak chce zwolnić to przyspiesza. Pytanie co reklamować ? :)

Liion to nie lifepo4, za duże napięcie 16.8V max. Usmazyles maxi... winny stoi w lustrze :)

#592 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 26 czerwiec 2021 - 11:20

Liion też czasami podaja dla lifepo4 , trzeba patrzeć na napiecie pakietu...

#593 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 27 czerwiec 2021 - 19:13

Nie jestem elektrykiem ale może zamontuj między baterią a silnikiem jakiś konventer regulator napięcia i będzie śmigać. Ja kupiłem tak pakiet litu 4s do echo Raymarine i w ogóle nie chciało się włączać bo za wysokie napięcie było. Kupiłem taki conventer za 3€ i śmiga aż miło.

Załączone pliki

Użytkownik mepps edytował ten post 27 czerwiec 2021 - 19:14

#594 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 27 czerwiec 2021 - 19:55

No ten prąd 1,5A to do silnika elektrycznego idealny ;)

#595 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 27 czerwiec 2021 - 20:12

Zdjęcie było tylko poglądowe, rzecz jasna że trzeba inny o większym amperażu, albo nowa bateria albo próbować kombinować, lub za chwilę nowy silnik

#596 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 27 czerwiec 2021 - 20:20

albo poprostu kupic odpowiedni akumulator. Bylo wiele razy pisane o tym , li-ion w konfiguracji 3s i 4s slabo sie nadaje dla silnikow  12V , to nie sa baterie do takich zastosowan, tlumaczenie ze 4s lekko zagrzeje silnik a na 3s tez da rade robi tylko ludziom jajo z glowy...

#597 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 27 czerwiec 2021 - 20:24

Obawiam się, że ciężko będzie o taki stabilizator 60A w rozsądnej cenie. Silnik i tak do naprawy... a aku, no cóż, do echo się nada :) ewentualnie silnik na przełącznikach - chociaż i tu nie ma gwarancji ile to podziała.

#598 OFFLINE   synek007

synek007

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaZgorzelec

Napisano 28 czerwiec 2021 - 11:06

Liion to nie lifepo4, za duże napięcie 16.8V max. Usmazyles maxi... winny stoi w lustrze :)

Chciałem lifepo4 doradca w sonarze pytał jaki mam silnik i dobrał ten aku. Dziś dzwoniłem wymienią na 3S rozumiem że to nic nie da i silnik znów się usmaży?

#599 OFFLINE   synek007

synek007

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaZgorzelec

Napisano 28 czerwiec 2021 - 11:09

albo poprostu kupic odpowiedni akumulator. Bylo wiele razy pisane o tym , li-ion w konfiguracji 3s i 4s slabo sie nadaje dla silnikow  12V , to nie sa baterie do takich zastosowan, tlumaczenie ze 4s lekko zagrzeje silnik a na 3s tez da rade robi tylko ludziom jajo z glowy...

Co kupić żeby było lekko ? :) Mam dość noszenia żelówek po 35 kg :\

#600 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 28 czerwiec 2021 - 11:37

Ostatnio niosłem swoją pierwszą żelówkę 32 kg  100 m i powiem tak  , po płaskim jeszcze idzie to nosić  ,  ale jak dojdzie skarpa , piach  to będzie bardzo zile . Zanim ktoś taki aku kupi niech zobaczy czy da radę to nosić , a potem to  jeszcze do łódki wkładać   :(  :(  :(  masakra 

• synek007 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych