Po przeczytaniu wątku , zastanawiam sie czy kije Graphiteleader są , nie lubię tego słowa , niedoszacowane ? W wielu opisach przewijają sie słowa o zapasie mocy i że poradzi sobie z przyłowami okazów (co potwierdzają też filmiki )? Do tej pory moim uniwersałem na okonie jest AVS80MLM2 gdzie szczupak 80 cm sandacz i boleń 70 cm , nie zrobił na nim większego wrażenia, a praca pod okoniem 40 idealna . Zamierzam na Rybomani w Gliwicach kupić GNFS-762L-T , który będzie szybszy , czego mi brakuje w avidzie , a reszta parametrów , wydaje mi się , będzie bardzo podobna .Czy aby na pewno ?
Wędki Graphiteleader
#281 OFFLINE
Napisano 26 luty 2019 - 08:59
#282 OFFLINE
Napisano 26 luty 2019 - 11:45
Tego avida nie miałem w ręce ale ta finezza będzie raczej delikatniejsza.
- Szogo636 lubi to
#283 ONLINE
Napisano 26 luty 2019 - 12:09
Moim zdaniem dotyczy to też serii Vigore i modelu GVGS-742ML. Uważam , że górna granica jest większa niż 10,5 g
#284 OFFLINE
Napisano 26 luty 2019 - 12:21
- Karas06 lubi to
#285 OFFLINE
Napisano 26 luty 2019 - 15:21
Po przeczytaniu wątku , zastanawiam sie czy kije Graphiteleader są , nie lubię tego słowa , niedoszacowane ? W wielu opisach przewijają sie słowa o zapasie mocy i że poradzi sobie z przyłowami okazów (co potwierdzają też filmiki )? Do tej pory moim uniwersałem na okonie jest AVS80MLM2 gdzie szczupak 80 cm sandacz i boleń 70 cm , nie zrobił na nim większego wrażenia, a praca pod okoniem 40 idealna . Zamierzam na Rybomani w Gliwicach kupić GNFS-762L-T , który będzie szybszy , czego mi brakuje w avidzie , a reszta parametrów , wydaje mi się , będzie bardzo podobna .Czy aby na pewno ?
Arek , wydaje się , że żadne z parametrów nie są podobne . Po pierwsze stawiamy amerykańską 8-mio funtówkę naprzeciw japońskiej 4-ro funtówki w klasie mebaru , więc zupełnie inne moce i możliwości zastosowanych przynęt . Te 7 gram w Finezze ze smukłą gumką 3" wydają się maksem wobec 9 gram w Croix w klasie ML . Możliwość wyholowania dużej ryby na niewielką przynętę oczywiście jest ( i to bez problemu ) , natomiast jej zacięcie w przypadku sandacza już tak oczywiste nie jest . Wszystkie serie seabassowe z kolei typu Veloce (i pewnie Vigore) są mocnymi kijami o parametrach użytkowych wyższych niż opisywane .
Tak czy inaczej Finezz'ki do Avida ML nie porównywałbym , bo to inne kategorie wagowe .
Użytkownik malinabar edytował ten post 26 luty 2019 - 15:21
#286 OFFLINE
Napisano 26 luty 2019 - 16:17
Dzieki za odpowiedzi .W Avidzie te 9 gram, plus guma 3-4 " to moim zdaniem już szuranie po dnie, mimo, że te 2-9 gram w Croix , to teoretycznie najlepsze cw na których wędka pracuje .W przypadku Finezz'ki , którą chcę kupić gramatura której będę używał to 2-6 gr plus guma 2-3" wiec w tym przedziale powinna idealna uzupełniać w pewnym stopniu Avida ... lub odwrotnie
#287 ONLINE
Napisano 26 luty 2019 - 19:30
- malinabar lubi to
#288 OFFLINE
Napisano 26 luty 2019 - 19:50
Od niecałego miesiąca jestem w posiadaniu kija Argento Prototype GARPS-982M/2,95 i cw.7-40g/Wcześniej używałem elitki 5SC96MHF2.Argento przetestowane na morskich trociach/na razie małe 35-50/.
Wykonanie najwyższa półka,lekki,blachy lecą w kosmos/20-35g/.Kij jest czuły,idealnie trzyma rybę,sparowany TP 3000 SFC.Jeśli ktoś myśli o tej wędce to polecam nie tylko na morskie trocie ale też na morskie bolki
- popper, malinabar i Karpiu95 lubią to
#289 OFFLINE
Napisano 27 luty 2019 - 12:51
miałem ten kij w rękach i mogę potwierdzić w większości to co napisałeś. Wadą tego kija jak dla mnie jest stosunkowo bardzo krótki reargrip, który może być uciążliwy w przeciągających się holach większych ryb i jest niewygodny przy wielogodzinnym łowieniu. Po prostu robili je pod japońskie ręce, a te jak wiadomo są sporo mniejsze.
#290 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2019 - 16:33
miałem ten kij w rękach i mogę potwierdzić w większości to co napisałeś. Wadą tego kija jak dla mnie jest stosunkowo bardzo krótki reargrip, który może być uciążliwy w przeciągających się holach większych ryb i jest niewygodny przy wielogodzinnym łowieniu. Po prostu robili je pod japońskie ręce, a te jak wiadomo są sporo mniejsze.
Nie bardzo kaman o co chodzi.Długość rękojeści do stopki kołowrotka wynosi równe 40cm.Łowiłem już po parę godzin i uważam że lepiej łapy odpoczywają niż przy elitce, co prawda jeszcze dużej ryby nie holowałem/spoko już za chwilę /ale łapki mam nie małe /mam rękawiczki neo w prezencie od Wojtusia Dużego i są idealne a Duży ma łapę że hej .Chyba że nie o tej wędce piszesz.A teraz widzę że tylko miałeś ten kij w ręku no cóż nie zawsze co do łapy wsadzimy jest od razu jak miód
Użytkownik gaweł edytował ten post 01 marzec 2019 - 16:34
#291 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2019 - 18:13
Czy porównywał ktoś Silverado 742ML 3-15g do Matagi SS LL? Czy szerszy zakres obsługiwanych przynęt przez Graphiteleadera jest wynikiem innej charakterystyki blanku?
#292 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2019 - 21:57
#293 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2019 - 23:12
Witam.
Mam ochotę kupić Finezza Nuovo 15 832ML-T ale ceny to jakieś jaja ? 1000 vs 1390 pln
https://www.ebay.pl/...AOSwO9JaKCGK
http://team-rapa.pl/...ovo-15-832ml-t/
Skąd taka różnica ?
Użytkownik craaft edytował ten post 13 marzec 2019 - 23:14
- marek63 lubi to
#294 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2019 - 00:08
Paweł , z Rafałem zawsze można było negocjować rabacik , tudzież okresowo dobrą/bardzo dobrą cenę . Fakt , iż ta dobra/bardzo dobra cena jest dostępna na jebaju , powinien tylko cieszyć . Chęć zaspokojenia ciekawości zaś , co do cen rozbieżności , może być niemożliwa z kolei ze względu na mocno ograniczony ostatnimi czasy kontakt z Rafałem . Swoją drogą ciekawe , czy też macie takie spostrzeżenia ?... A co do cen na naszym oficjalnym rynku sklepowym to być może , że starają się utrzymywać jednolitą politykę cenową . Choć jest to tylko moje gdybanie , a biorąc pod uwagę , że dotyczy dosłownie kilku produktów w ilości sztuk kilkunastu , to pewnie jest ono mocno na wyrost .
- drag lubi to
#295 ONLINE
Napisano 14 marzec 2019 - 07:31
Różnica w cenie wynika z rodzaju i czasu trwania gwarancji. O szczegóły dopytaj Rafała, ja dokładnie nie pamiętam.
Użytkownik dante edytował ten post 14 marzec 2019 - 07:38
#296 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2019 - 12:09
Pozdrawiam
#297 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2019 - 12:46
Witam.
Mam ochotę kupić Finezza Nuovo 15 832ML-T ale ceny to jakieś jaja ? 1000 vs 1390 pln
https://www.ebay.pl/...AOSwO9JaKCGK
http://team-rapa.pl/...ovo-15-832ml-t/
Skąd taka różnica ?
Nie za bardzo rozumiem nad czym się tu zastanawiać.Ta sama wędka,od tego samego sprzedawcy.Może i dziwne że 390 PLN.taniej na e-bayu,ja jednak gdybym się tym konkretnym kijem interesował miałbym to delikatnie mówiąc gdzieś Biore tańsza,cztery paczki z uśmiechem chowam do kieszeni i na ryby
- malinabar lubi to
#298 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2019 - 13:42
Zadziwiające jak po ukazaniu się tego posta, przez noc zniknęły wszystkie silverado .
- pomidor babinicz lubi to
#299 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2019 - 15:14
Dzięki panowie
Jak coś to zadzwonię do Rafała.
Użytkownik craaft edytował ten post 14 marzec 2019 - 15:19
#300 ONLINE
Napisano 15 marzec 2019 - 13:28
Argento Prototype 16 892L/ML - czy ktoś używa tego kijka? Szukam uniwersału brzegowego pod wszechstronny przekrój przynęt (woblery, gumy, obrotówki) szczupak, sandacz. Moim faworytem dotychczas był St. Croix Legend Ellite ES90MF2 ale po ostatnich zmianach polityki St. Croix'a powoli przestaje nim być.... Coś mi się kojarzy też, że ten Argento jakiś czas temu był na giełdzie.... może, ktoś coś kojarzy....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych