Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy ktoś z Was spotkał się taką echosandą badź ewentualnie dodatkowym opragramowaniem do sondy aby tworzyć na własne potrzeby takie mapy (pytanie odnośnie produktów firmy Humminbird )

Opublikowano

Tak. Są to jednak jeszcze bardzo drogie zestawy. Zestaw GPS+ echosąda zbiera precyzyjne dane, które są przetwarzane przez specjalne oprogramowanie kartograficzne w komputerze. następnie jako n.p. mama jest wyrzucane na papier lub po przetworzeniu pozostaje jako dane w urządzeniu n.p. Humminbird.

pozdrawiam :D

Opublikowano
Zapytałem bo jutro będe miał Humminbirda 997c Si combo nie wiem czy instrukcja bedzie po polsku a mam zamiar zrobic mapę połowy zbiornika (około 250 ha ) i jeszcze nie wiem jak sie do tego zabrać.Dośc ciekawie wyglada mapka tego bajorka ..własnie o takie coś mi chodzi po głowie ..z gory dziękuje ale uprzedzam ... będe miał wiele pytań i jeśli bym mógł to czy mogę na pw ?
Opublikowano

o kurde 250 ha :huh: Najlepiej pływać po jeziorze na rybki i zawsze niech echo zapisuje dane i systematycznie dorzucać do mapki bo jednego dnie tego nie ogarniesz. Im więcej danych tym mapka będzie dokładniejsza. Ja to robię tak że najpierw opływam do okoła a potem zygzakiem. Echo pokazuje trasę gdzie już płynąłeś więc można zobaczyć mniej więcej gdzie już byłeś.

Oczywiście na PW można.

Opublikowano

Witam

Od trzech tygodni opływamy jezioro 150 ha z Lowranc'em i mapa powoli się klaruje - świetna rzecz, tylko komp powinien być szybki żeby to ogarniać. Laptop kolegi nie daje rady ale nie wiem co tam ma w środku. Generalnie łów, a mapa sama się stworzy :D

edit: dotyczy postu poniżej

Wystarczy zaznaczać way point'y - tylko nie wiem jak z dokładnością gps'a :unsure:

Opublikowano

aigle@ rysunek zamieszczony przez savior@ wygląda bardzo ładnie jak kubeczek po danonkach. Jednak przy 250ha to wcale nie będzie wyglądać tak różowo. jak pisał savior@ to kupa pływania, a na ekranie jedynie prawie płaska deska.

poza tym przy połowie ryb liczy się precyzja napłynięcia na wyznaczone miejsce i tutaj tworzą się schody. Przy parkowaniu dużego TIRa 10-20 metrów nie gra takiej roli. Na dużym jeziorze 5 metrów obok zaplanowanej górki i po rybach. A w naturze to tylko jedna długość klasycznej łodzi.... .

pozdrawiam :D

Opublikowano
chyba jest możliwość wpisanie do ech współrzędnych i podczas napłynięcia na daną górkę da sygnał. Mi się wydaje że przy takich hektarach to raczej lepiej porobić mapki tylko najciekawszych fragmentów. poszukam jeszcze robiłem jeden zbiornik bodajże 5-6 hektarowy ale pływania było sporo chyba ze 2 akumulatory :D
Opublikowano
wiem już że to bedzie czasochłonne ale ja mam tekiego właśnie plana i mam lekkie zboczenie ... zawodowe :mellow: