aigle Opublikowano 10 Września 2008 Opublikowano 10 Września 2008 Mam pytanie czy ktoś z Was spotkał się taką echosandą badź ewentualnie dodatkowym opragramowaniem do sondy aby tworzyć na własne potrzeby takie mapy (pytanie odnośnie produktów firmy Humminbird )
Thymallus Opublikowano 10 Września 2008 Opublikowano 10 Września 2008 Tak. Są to jednak jeszcze bardzo drogie zestawy. Zestaw GPS+ echosąda zbiera precyzyjne dane, które są przetwarzane przez specjalne oprogramowanie kartograficzne w komputerze. następnie jako n.p. mama jest wyrzucane na papier lub po przetworzeniu pozostaje jako dane w urządzeniu n.p. Humminbird. pozdrawiam
-YAN- Opublikowano 10 Września 2008 Opublikowano 10 Września 2008 Oto efekt takiej obróbki http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=104715 msg_104715Jans
savior Opublikowano 10 Września 2008 Opublikowano 10 Września 2008 ja mam echo lowrance 334 z gps i robię takie mapki. Świetna rzecz. Dane z karty pamięci wrzucasz do programu DrDepth. Możesz do tego narysować linie brzegową i wtedy mapka się ładnie wyrysuje.Oto przykład małe glinianka w mojej okolicy http://images31.fotosik.pl/360/b593d49f481a03b3m.jpg
aigle Opublikowano 10 Września 2008 Autor Opublikowano 10 Września 2008 Zapytałem bo jutro będe miał Humminbirda 997c Si combo nie wiem czy instrukcja bedzie po polsku a mam zamiar zrobic mapę połowy zbiornika (około 250 ha ) i jeszcze nie wiem jak sie do tego zabrać.Dośc ciekawie wyglada mapka tego bajorka ..własnie o takie coś mi chodzi po głowie ..z gory dziękuje ale uprzedzam ... będe miał wiele pytań i jeśli bym mógł to czy mogę na pw ?
savior Opublikowano 10 Września 2008 Opublikowano 10 Września 2008 o kurde 250 ha Najlepiej pływać po jeziorze na rybki i zawsze niech echo zapisuje dane i systematycznie dorzucać do mapki bo jednego dnie tego nie ogarniesz. Im więcej danych tym mapka będzie dokładniejsza. Ja to robię tak że najpierw opływam do okoła a potem zygzakiem. Echo pokazuje trasę gdzie już płynąłeś więc można zobaczyć mniej więcej gdzie już byłeś.Oczywiście na PW można.
costi Opublikowano 10 Września 2008 Opublikowano 10 Września 2008 WitamOd trzech tygodni opływamy jezioro 150 ha z Lowranc'em i mapa powoli się klaruje - świetna rzecz, tylko komp powinien być szybki żeby to ogarniać. Laptop kolegi nie daje rady ale nie wiem co tam ma w środku. Generalnie łów, a mapa sama się stworzy edit: dotyczy postu poniżejWystarczy zaznaczać way point'y - tylko nie wiem jak z dokładnością gps'a
Thymallus Opublikowano 10 Września 2008 Opublikowano 10 Września 2008 aigle@ rysunek zamieszczony przez savior@ wygląda bardzo ładnie jak kubeczek po danonkach. Jednak przy 250ha to wcale nie będzie wyglądać tak różowo. jak pisał savior@ to kupa pływania, a na ekranie jedynie prawie płaska deska.poza tym przy połowie ryb liczy się precyzja napłynięcia na wyznaczone miejsce i tutaj tworzą się schody. Przy parkowaniu dużego TIRa 10-20 metrów nie gra takiej roli. Na dużym jeziorze 5 metrów obok zaplanowanej górki i po rybach. A w naturze to tylko jedna długość klasycznej łodzi.... . pozdrawiam
savior Opublikowano 10 Września 2008 Opublikowano 10 Września 2008 chyba jest możliwość wpisanie do ech współrzędnych i podczas napłynięcia na daną górkę da sygnał. Mi się wydaje że przy takich hektarach to raczej lepiej porobić mapki tylko najciekawszych fragmentów. poszukam jeszcze robiłem jeden zbiornik bodajże 5-6 hektarowy ale pływania było sporo chyba ze 2 akumulatory
remek Opublikowano 10 Września 2008 Opublikowano 10 Września 2008 Fajna sprawa ten plan! Wygląda nieźle!
aigle Opublikowano 10 Września 2008 Autor Opublikowano 10 Września 2008 wiem już że to bedzie czasochłonne ale ja mam tekiego właśnie plana i mam lekkie zboczenie ... zawodowe
savior Opublikowano 11 Września 2008 Opublikowano 11 Września 2008 Witam,dla przykładu dodam jeszcze wcześniej obiecane jezioro. Koło 8 hahttp://images50.fotosik.pl/9/00f9499f406d6a02m.jpgI trochę inny rzuthttp://images46.fotosik.pl/9/0be955128aa09a5cm.jpg
Rekomendowane odpowiedzi