LOLO dzięki za podzielenie się pomysłem na proste paski
Nie ma za co
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 27 listopad 2016 - 15:40
LOLO dzięki za podzielenie się pomysłem na proste paski
Nie ma za co
Napisano 29 listopad 2016 - 18:11
Takie akwarium sobie na szybko sprawiłem kilka rzeczy do poprawki i będzie można wpuścić kilka rodzimych rybek. Pewnie ze trzy
Napisano 29 listopad 2016 - 21:31
Hejko,
proponuję czarne tło na szybę z tyłu. Akwa będzie o wiele lepiej wyglądać. A ile litrów ma akwa no i napisz co masz zamiar tam wpuścić?
Widać, że dopiero dojrzewa jest czas przemyśleć obsadę
Napisano 29 listopad 2016 - 21:35
Takie akwarium sobie na szybko sprawiłem kilka rzeczy do poprawki i będzie można wpuścić kilka rodzimych rybek. Pewnie ze trzy
1 okoń, 1 jazgarz i 1 kiełb?
Napisano 29 listopad 2016 - 22:40
Hejko,
proponuję czarne tło na szybę z tyłu. Akwa będzie o wiele lepiej wyglądać. A ile litrów ma akwa no i napisz co masz zamiar tam wpuścić?
Widać, że dopiero dojrzewa jest czas przemyśleć obsadę
Czarne tło od początku chodziło mi po głowie jutro chyba pojadę do papierniczego i kupię sobie czarny, matowy bristol.
Akwarium ma tylko 25 litrów, trafiła się okazja to kupiłem. Nad rybkami ciągle się zastanawiam, na dniach pojadę do wujka na staw ( o ile jeszcze nie zamarzł) i będę patrzył co tam pływa. Na początek myślałem o kilku uklejach, zawsze podobały mi się te ryby.
1 okoń, 1 jazgarz i 1 kiełb?
Chciałbym 3, a nie dwie okoń po dwóch dniach wsunąłby kiełbia
ps. jeśli nie uda się na stawie to spróbuję coś z rzeki wyhaczyć, tylko nie wiem czy o tej porze roku mogę liczyć na brania uklei
Ktoś ma jakieś doświadczenia w łowieniu tych ryb zimną?
Użytkownik Pride edytował ten post 29 listopad 2016 - 22:57
Napisano 29 listopad 2016 - 23:22
Ja miałem w akwarium 6 małych okonków takich ok 5 cm i powiem że super wyglądają tylko trzeba im ciemniejsze dno zrobić to ładniejszych kolorków dostają Jazgarza też miałem ale wyrusł na tyle że go oddałem naturze. Rybki karmiłem zwykłymi białymi robakami albo malutkimi kawałeczkami schabowego też wcinały (oczywiście surowego)
Użytkownik patzaw26 edytował ten post 29 listopad 2016 - 23:22
Napisano 29 listopad 2016 - 23:25
Nie wiem czy rodzime rybki teraz wpuszczone przeżyją.One mają spowolniony metabolizm bo jest zima i z powodu szoku termicznego moga zdechnąć.Ale może się mylę.
Napisano 29 listopad 2016 - 23:37
Kurde przez dwa miesiące jak łowiłem na Ropie widziałem dobre akwarium (może mniejsze) w fosie przy ul.Bieckiej, gdybym wiedział dałbym znać i byłoby za free.
Dwa, trzy dni temu jakaś drobnica u mnie na rzece jeszcze oczkowała, dzisiaj już było na minusie i wszystko się pochowało.
Napisano 30 listopad 2016 - 00:16
Nie wiem czy rodzime rybki teraz wpuszczone przeżyją.One mają spowolniony metabolizm bo jest zima i z powodu szoku termicznego moga zdechnąć.Ale może się mylę.
Jak zaczynałem przygodę z wędkarstwem to miałem w akwarium jedną uklejkę złowioną właśnie zimą i nic złego jej się nie stało. Mam nadzieję, że i tym razem rybkom nie stanie się krzywda bo tego zdecydowanie bym nie chciał. W razie kłopotów zwrócę je naturze, do rzeczki mam 3 minuty drogi.
Kurde przez dwa miesiące jak łowiłem na Ropie widziałem dobre akwarium (może mniejsze) w fosie przy ul.Bieckiej, gdybym wiedział dałbym znać i byłoby za free.
Dwa, trzy dni temu jakaś drobnica u mnie na rzece jeszcze oczkowała, dzisiaj już było na minusie i wszystko się pochowało.
Dwa miesiące tego to nawet przez myśl mi nie przeszło, że będę miał akwarium pomysł narodził się 2 tygodnie temu. Za to dałem 100zł, więc cena do zaakceptowania. Byłem dzisiaj połazić bez wędki i też nie zauważyłem żadnej drobnej ryby przy brzegu co mnie nieco zmartwiło.
Napisano 30 listopad 2016 - 08:50
Napisano 30 listopad 2016 - 09:38
Kup se kilka kropków z jakiej hodowli. Może być ciekawie
Małe lipienie też są śliczne.
Napisano 30 listopad 2016 - 10:15
Akwarium 25l to max 2-3 rybki. Ukleje szybko Ci zdechną. Trochę zajmuję się akwarystyką a mój dobry kolega ma akwarium 300l z polską obsadą (różanki, kiełbie, ukleje) Nie jest łatwe do prowadzenia, rybki potrzebują dużo tlenu, chłodnej wody (w lato schładzanie to poważny problem) Kolejna sprawa to natlenianie wody choć to najłatwiejsze. Kolega rozmnaża różanki a młode żyją przez jakiś czas w zbiorniku 50l (wiec się da)
Wbrew pozorom polski biotop nie jest łatwy do prowadzenia.
Napisano 30 listopad 2016 - 10:29
Chulo, a kolega mieszka w bloku ?Jak mieszkałem w bloku to latem temp w mieszkaniu bardzo się podnosiła, teraz mieszkam w szeregówce i jest chłodniej latem.
Napisano 30 listopad 2016 - 11:58
Chulo, a kolega mieszka w bloku ?Jak mieszkałem w bloku to latem temp w mieszkaniu bardzo się podnosiła, teraz mieszkam w szeregówce i jest chłodniej latem.
Tak mieszka w bloku i na dodatek na południe mu okno wychodzi. Mi dużo pomagało wstawienie wentylatora pod pokrywę i jej uchylenie. Wiele zależy od światła, to duże źródło ciepła, u mnie są trzy jarzeniówki (mam holenderskie akwa- roślinne) i nawet nie muszę grzałki odpalać. W lato temperatura przy upałach dochodzi do 33C
Napisano 30 listopad 2016 - 15:27
Dzięki Panowie za rady na razie wrzuciłem jednego klenia i będę badał jego zachowanie.
Jak nic mu się nie stanie to będę myślał nad następnymi rybkami.
Użytkownik Pride edytował ten post 30 listopad 2016 - 15:28
Napisano 30 listopad 2016 - 15:49
To raczej kleniątko, do tego wystraszone
Napisano 30 listopad 2016 - 16:13
Ten potwór ma 4,5cm i od dobrych 20 minut próbuje żerować na bąbelkach z filtra, więc "kleniątko" jest tutaj nie na miejscu
Napisano 30 listopad 2016 - 16:25
Daj mu chrabąszcza bez kotwicy
Napisano 30 listopad 2016 - 16:36
Testera przynęt znalazł
Napisano 30 listopad 2016 - 16:43
To raczej kleniątko, do tego wystraszone
Wystraszone bo Mateusz mysiory testuje
1 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych