Jest tak pomyślane że mogę toczyć rekojeść z bezposrednio naklejonym korkiem na blank , albo też tradycyjnie sam korek przed wklejeniem blanku.
Rozstaw pomiędzy konikiem a wrzecionem jest 95cm. Co do mozliwości toczenia rekojeści już z wklejonym blankiem jest nieskończone . Ogranicza mnie na razie rozwiercone do 14mm wrzeciono, więc nie da rady na obecną chwilkę zamontowania w nim blanku grubszego niż 14mm średnicy.
W trakcie roboty jest poprawiony wałek/wrzeciono bo będzie miało otwór wewnętrzny 22-24mm i wtedy możliwości się zwiększą niebotycznie.
Obroty od 500 do 3000 / min przestawiane nastawieniami kółek, ale już w zamyśle płynna regulacja obrotów z miekkim startem.
Konik ruchomy z możliwością zainstalowamia uchwytu wiertarskiego do 16mm.
Zamontowałem może prosty ale skuteczny uchwyt tokarski 100mm przelotowy. Daje to możliwość toczenia korka na blanku wklejonym z dwoch stron, czyli z blankiem umieszczonym we wrzecionie a konik podtrzymuje poczatek korka REARgrip lub początek rekojesci REARgrip w uchwycie tokarskim a blank podtrzymany w tzw OKULARZE/PODTRZYMCE.
Trwają też prace nad zmechanizowaniem posuwu tokarskiego aby zwiększyć dokładność toczenia. Jest jeszcze kupa pracy ,ale do ZIMY troszkę zostało .
PS: Jak znajdę trochę czsu to zrobię kilka fotek z mozliwościani różnych kombinacii obróbki samego korka i blanku z naklejonym korkiem.
Użytkownik miramar69 edytował ten post 27 kwiecień 2014 - 19:55