Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Odrzańskie przelewy,czyli strategia połowu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

Historię tworzą ci,którzy wieszają bohaterów...

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów
  • LokalizacjaDolina Widawy...;)
  • Imię:Krystian

Napisano 23 kwiecień 2014 - 18:39

1 poz. o ile nie sprzedany

Dziękuję.Napisałem już do Kolegi mizer czy wolny ten kij.

Dlatego ja zaczalbym od naplywu.splawianie wobka u mnie (o ile nie jest to splawianie jakiegos robala celem tatktyki), to rzut prostopadly do brzegu i wtedy wypuszczenie  na tyle ile potrzebuje, nastepnie wachlarzem, wobkiem naplywam w rejon w ktorym sa ryby.Dlatego zaczac od naplywu i wachlowac z dala od glowki a potem coraz blizej i blizej.Pekaty 3.5cm sdr potrafi potelepac kijek w silnym nurcie, ale to zalezy tez jaki kijek, jeden do 15gr bedzie delikatny inny oki.Wazne w takim lowieniu moim zdaniem jest kij, ktory nie bedzie mial delikatnej szczytowki nic wklejkopodobnego.Raczej malozbiezny kijek, ktory z coraz wiekszym wabiem bedzie sie uginal glebiej a nie tylko siadzie szczyt i dupa :) .Masz racje 6cm sdry pekate moga odstraszyc rybe, jesli sdry to moim zdaniem 3.5-4cm pekate max, chyba ze chce sie zapolowac na cos wiekszego.I jak wlasnie Krystian napisal killerami moga okazac sie uklejopodobne drobniutko pracujace.

No właśnie,chciałem obrać podobną taktykę,czyli start w górę rzeki i powrót już z obławianiem każdej miniętej ostrogi.Zaczynając od całego napływu poprzez przemiał i kończąc na zapływie.Łowienie chcę zacząć od woblerów płytko schodzących,następnie Dr-ki,później przemiał to wszelkiego rodzaju smużaki itp,kończąc na zapływie podobnie jak na napływie.

Zobaczymy co z tego wyjdzie a na razie poszukiwania trwają. :)

#22 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 23 kwiecień 2014 - 18:46

Płynąc pod górkę można obłowić jaziowe wolniaki a jak cierpliwość do pitolenia się skończy i będziesz spływał to w dryfie można fajnie połowić boleni na bezstery,- prezentacja idealna  ;) bo przy tamtejszym uciągu nerwówki nie ma :D

• krystiano1981r lubi to

#23 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 23 kwiecień 2014 - 18:51

Probuj raz zaczynac od powierzchniowych a raz od sdr'ow, jak ci maluchy pochlapia za smuzakami i narobia rabanu to wieksze nizej stojace moga odplynac dalej.Ja zazwyczaj zaczynam od sdr, chyba ze widze klenie na powierzchni, duze klenie :) sdr'y tez mozna plycej poprowadzic, duzy klen na plytkiej wodzie z silnym nurtem zawsze bedzie stal na dole grzebal w kamieniach i od czasu do czasu zbieral z gory.Nie wypuszczaj wobka w ten sposob ze bedziesz lowil liniowo, jak wabik bedzie pracowal za kleniowym odbytem to go sploszy.Najlepiej podawac tak aby wabik naplynal mu przed pysk, branie murowane.Dlatego oblawiaj zawsze z krotkich rzutow i tak coraz dalej i dalej,.Lowienie liniowe jest dobre na opaskach w pewnej odleglosci od brzegu jesli klenie siedza przy brzegu i "liżą" kamienie :)

Co do wolniakow Arek ma racje, wieksze klenie lubia patrolowac takie rejony, nie stoja jak w nurcie tylko wolno zataczaja kolka.Tu bym zaczal od drobnych uklejopodobnych wobkow plytko schodzacych a nastepnie "czesal" glebsze rejony.

Edycja.

Mialo byc o kiju a zrobil sie maly kacik porad.Przepraszam Krystian za te moje wypowiedzi, wiem ze lowisz piekne klenie :) nie mialem na mysli pouczac Cie :)

Pzdr

Użytkownik grunwald1980 edytował ten post 23 kwiecień 2014 - 18:57

• popper i krystiano1981r lubią to

#24 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów

Napisano 26 kwiecień 2014 - 16:44

.

Edycja.

Mialo byc o kiju a zrobil sie maly kacik porad.Przepraszam Krystian za te moje wypowiedzi, wiem ze lowisz piekne klenie :) nie mialem na mysli pouczac Cie :)

Pzdr

Coś Ty,bardzo się cieszę,że zechcieliście Wszyscy się podzielić swoimi doświadczeniami. :)

Poprosiłem moda o przeniesienie do tego działu właśnie ze względu na zawartość wątku.

Może ktoś,coś chciałby jeszcze dodać od siebie,to zapraszam do dyskusji. :)

#25 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 26 kwiecień 2014 - 18:20

Kiedyś Marian Firlej w kilku artykułach dosyć dobrze usystematyzował strategie na przelewach. Temat nie do wyczerpania, bo jedna ostroga może mieć 10 obliczy przy różnych stanach wody i porach roku. Ja najbardziej cenię sobie przelewy które poprzedza napływ z dołem bez dna. Tam mieszkać może wszystko.  :ph34r:

• krystiano1981r lubi to

#26 OFFLINE   tier

tier

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów

Napisano 27 kwiecień 2014 - 21:35

Wstawiam filmy na których widać szpiega avida w akcji

• krystiano1981r lubi to

#27 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów

Napisano 27 kwiecień 2014 - 21:47

Dzięki,masz rację filmiki w rzeczy samej pasują do wątku.

Fajnie byłoby gdyby jeszcze twórcy zechcieli się merytorycznie wypowiedzieć,wszak wiedzę mają niemałą... :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych