No właśnie.I to burzy mój cały światopogląd dotyczący przynęt na sandacze

Woblery do trollingu sandaczowego
Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:07
- mifek lubi to
Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:15
Ba, widziałem piękne sandacze łowione na duże głębokie Sebile 160, czy nawet 190mm. Choć tam, gdzie teraz łowię sandacze wolę zdecydowanie małe przynęty - Husky Jerk Deep 12 to maksymalna wielkość . Jak już wspomniałem wielkie nadzieje pokładam w eksploracji tematu gumowego. Może na większej wodzie łowiłbym grubiej...
- popper lubi to
Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:15
MAciek - najprościej załozyć, że to rodzina okoniowatych - a tym jak wiadomo, jak co do łba strzeli to we wszystko walnie... choć na ogól ma swoje kaprysy
- spinnerman i Stary i wasaty lubią to
Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:22
Dodam jeszcze, że łowienie sandaczy na trolling, czy w rzekach, czy kanałach, czy jeziorach, to nie to samo, co nocne, opaskowe łowy Myślę, że nie należy doszukiwać się jakichś głębszych analogii, wtedy łatwiej będzie "przełamać stereotyp przynęty sandaczowej". I miejsca inne i głębokości, i często narybek, na którym sandacz w tych miejscach żeruje.
Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:28
Rafał,niewątpliwie coś jest na rzeczy tylko w głowie mam ogromny znak zapytania w momencie, gdy brania sandaczy są regularne na przynęty które wymienił Krzysiek. Zrozumiałbym to, gdyby sandokany tłukły w wobki, które ryją po dnie, obijają kamienie-tutaj sytuacja jest w miarę klarowna. Ale tak powiedzmy-w pół wody? Ryby to istoty bliźniaczo podobne do kobiet. Nigdy nie zrozumiesz o co im chodzi w danym momencie
Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:37
Rycie często decyduje o sukcesie. Tylko bardzo aktywne ryby biorą przynęty prowadzone 2-3m nad dnem i wyżej. Większość brań, podobnie jak w trollu okoniowym mam przy opukiwaniu dna, na twardym (żwir, płyta, kamienie, racicznica).
Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:39
Maciek....myślę, że to raczej związane jest z łowieniem smoków z ręki.... gumy czy koguty to skakanie po dnie i tam cały czas widzimy te ryby.
W trollu niekoniecznie trzeba ryć wobem po dnie.
Nie wiem jak u innych ale ja na 10 ryb mam 9 zapiętych za gardło łowiąz z ręki. Nie jestem przekonany że zaatakowały bo chciały zjeść.
Kiedy ciągne dorożkę rzadko mam ryby z wobem poza zębami.
No to jest druga teoria
Użytkownik sucks_one edytował ten post 10 czerwiec 2014 - 10:40
- Bolesław lubi to
Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:42
Raz jeden trafiłem z trolla za płetwę ogonową, ale podejrzewam, że to nie było klasyczne podczepienie, prawdopodobnie zapiął się na Percha 8DR w czasie nawrotu po pobiciu woba. Ryby były tego dnia wściekle aktywne i ruchliwe.
Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:43
Czyli można zaryzykować stwierdzenie,że w tej sytuacji praca przynęty schodzi na dalszy plan bo pierwszorzędne znaczenie ma tutaj pukanie,czy bedzie to nadużycie?
krzysiek, on 10 Jun 2014 - 09:37, said:
Większość brań, podobnie jak w trollu okoniowym mam przy opukiwaniu dna, na twardym (żwir, płyta, kamienie, racicznica).
Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:53
Moim zdaniem jedno i drugie jest istotne. Ja lubię, jak wobek ma drobną, ale mocną, wyczuwalną pracę, rzekłbym nerwową. Shad Rap jest dla mnie ciut za bardzo "sflaczały" na zandery Ale doświadczenie mam niewielkie.
Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:54
Krzysiek,jeszcze jedna sprawa mnie ciekawi,mianowicie gumy o których wspomniałeś. Masz już jakieś konkretne modele które chcesz przetestować czy startujesz od zera?
Coś w tym jest bo na 4 sandacze złapane w mojej dotychczasowej karierze,2 zaczepiły się za brodę chociaż strzały były atomowe.Strasznie nerwowe ryby.
sucks_one, on 10 Jun 2014 - 09:39, said:
Maciek....myślę, że to raczej związane jest z łowieniem smoków z ręki.... gumy czy koguty to skakanie po dnie i tam cały czas widzimy te ryby.
W trollu niekoniecznie trzeba ryć wobem po dnie.
Nie wiem jak u innych ale ja na 10 ryb mam 9 zapiętych za gardło łowiąz z ręki. Nie jestem przekonany że zaatakowały bo chciały zjeść.
Kiedy ciągne dorożkę rzadko mam ryby z wobem poza zębami.
No to jest druga teoria
Użytkownik Person edytował ten post 10 czerwiec 2014 - 11:01
Napisano 10 czerwiec 2014 - 11:00
.
Użytkownik Person edytował ten post 10 czerwiec 2014 - 11:02
Napisano 10 czerwiec 2014 - 11:09
Ja łowię dosłownie w pół-wody między 8-10 metrem w termoklinie,z regóły sonda pokazuje dużo drobiu a sandokany sporo poniżej.W wobki z mocną pracą walą z siłą pudziana barzdo rzadko mają kotwy poza pyskiem.O dziwo kolory naturalne łowią ,oczojeby dotąd zero ryb(choć woda do czystych nie należy).Podobnie jak kolega liczę na owocne eksperymenty z gumiakami w trolu.
Załączone pliki
Napisano 10 czerwiec 2014 - 11:27
Person, on 10 Jun 2014 - 09:54, said:
Krzysiek,jeszcze jedna sprawa mnie ciekawi,mianowicie gumy o których wspomniałeś. Masz już jakieś konkretne modele które chcesz przetestować czy startujesz od zera?
Smukłe, długie, kolorowe. Krótki hak i możliwie mała główka, żeby nie tłumić pracy, plus dozbrojka w okolicy nasady ogonka.
Napisano 10 czerwiec 2014 - 12:09
mam dziwne wrazenie, ze trollingowe sandacze gustuja w roznym typie wobkow w zaleznosci od wody (niestety), choc oczywiscie schematy sie powtarzaja. Na Mietkowie hiciorem kilku lat byl plywajacy Hornet 5 i 6 DR i SDR. Na innych zbiornikach wolaly cos innego.
Z moich doswiadczen sprawdzal sie takze wspomniany przez Krzyska Perch 8 SDR, duzy bullhead SDR, a na plytkich lowiskach minnow SDR. KOlorystyka rozna, ale liderem wciaz pozostaje GT i jemu podobne.
Napisano 10 czerwiec 2014 - 13:07
I Frisky
Napisano 10 czerwiec 2014 - 13:26
W zeszłym roku niedaleko Pisza na złamanego WF 13cm w kolorze HP miałem pierwszego smoka W kolejnych okresach ryby zapadły się pod ziemię
Nie wiem Kamil czy drwisz czy potwierdzasz?
Napisano 11 czerwiec 2014 - 11:51
@Wojti, on 09 Jun 2014 - 18:56, said:
Nie jestem przekonany, że musi być to SDR, czerwcowe sandacze łowiłem wysoko prowadząc przynęty (gumy też się sprawdzały na krótkim dyszlu).
Sporo ryb połapałem na Salmo MInnow 7 i 9cm w rożnych wersjach F i S. Mój ulubiony kolor to oczywiście GS (szczególnie ten stary model). Łowiąc czerwcowe sandacze w troolingu najlepiej pływać na elektryku. Kolejny sandaczowy killer w moim pudle to Rapala Husky Jerk 10cm (HJ10 - 1,5 - 2,1 m) w kolorze czarno srebrnym.
A ja jestem wręcz pewien,że SDR nie jest optymalnym rozwiązaniem na początek sezonu.
Rapalka Husky Jerk jest OK. Lepsze wyniki jednak zawsze przynosił Sliver - 13cm. Warunek szybkie, lub bardzo szybkie prowadzenie.
Wobler przy takim prowadzeniu schodzi max na 1.5 metra. Brania zazwyczaj są bardzo agresywne. ( zbiornik zaporowy,woda czysta ).
Napisano 11 czerwiec 2014 - 11:59
To zależy, niektóre SDR-y schodzą nominalnie na 3-4 metry. Dużym HJ Deep łowię na takich głębokościach na krótkim dyszlu. Podobnie Jaxonem, prezentowanym na zdjęciach. Na drugim zdjęciu jest ryba złowiona na głębokości 2 - 2,5m, mimo że wobler "bez bicia" schodzi na 5m i głębiej.
Napisano 11 czerwiec 2014 - 12:55
Lepton, on 11 Jun 2014 - 10:51, said:
A ja jestem wręcz pewien,że SDR nie jest optymalnym rozwiązaniem na początek sezonu.
Rapalka Husky Jerk jest OK. Lepsze wyniki jednak zawsze przynosił Sliver - 13cm. Warunek szybkie, lub bardzo szybkie prowadzenie.
Wobler przy takim prowadzeniu schodzi max na 1.5 metra. Brania zazwyczaj są bardzo agresywne. ( zbiornik zaporowy,woda czysta ).
Sliver? Mam trochę w arsenale. Szczupaki tez sie jego czepiały?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych