starydrwal Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 Czy ktoś z Kolegów używa tej echosondy do połowów podlodowyc? Może użytkownicy mogą podzielić się dośwadczeniami z użytkowania.Pozdrawiam.
Gumofilc Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 Nie moge nic powiedziec na temat echosond tej f-my.Podejrzewam, ze latwiej uzyskasz jakies info, jak podasz o ktory konkretnie model chodzi? sondy Vexilar Gumo
starydrwal Posted January 2, 2009 Author Posted January 2, 2009 Dięki za link.Byłem tam Zastanawiam się nad FL-8
remek Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 Zapytaj Jackybrowna na forum on ma chyba największe doświadczenie w tej kwestii (obecnie go nie ma ... ale będzie po niedzieli). Z tego co się orientuję Jacek i Zbyszek przestali używać Vexilara i przeszli całkowicie na MarCum LX-5 - uważają, że to obecnie najlepsze urządzenie na rynku (używałem tego pierwszy raz w życiu dwa tygodnie temu u nich na zawodach ale nie chcę się w tym temacie wypowiadać bo nie mam doświadczenia - wiem jak funkcjonuje, potrafię z tego skorzystać ale ... oni są fachowcami pierwszoligowymi więc wolałbym by się sami wypowiedzieli). Dodatkowo pojawiła się inna propozycja z ICE 55 ale z tego co widziałem najrzadziej była wykorzystywany na mistrzostwach w US. Generalnie rządził MarCum i Vexilar. PozdrawiamRemek http://www.photomaker.pl/images/040.jpg
jerry hzs Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 Ja to opisze inaczej ....Wiec najpierw sie wierci duzo dzior , potem opuszcza sie kamere i sprawdza gdzie sa ryby ....dopiero jak sie je znajdzie , na kamerze to widac ..wtedy Vexilar lub MarCum ustawiamy i lowimy . Kamera pokazuje ze ryby sa . Vwexilar , MarCum pokazuje przynete i jak ryba do niej startuje . Obecnie lowienie na zawodach bez kamery to samo eliminacja . Wiem ze firma Lowrence tez zaprojektowala swoja sonde na lod . Tez mysle ze warto poczekac na Jacka bo dla niego to chleb powszedni
remek Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 Jurku,Flashery też pokazują ryby. Tak jak wspomniałeś wierci się dziury i ... lata z flasherami od jednej do drugiej i sprawdza czy są ryby - jeśli są to ... zatrzymują się w dziurze i łowią. Kamery używali tylko w pre fishingu by sprawdzić - jaki to typ struktury np. kamienie, tarlisko itd. czy w danych strukturach są ryby. Później to już tylko flasher'y. PozdrawiamRemek
jerry hzs Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 Kiciunu ...mieli kiedys taki przypadek ...badali flasherami i nic ...okazalo sie ze dopiero opuszczenie kamery ktora przebila sie przez dywan roslin pokazalo im dopiero ukryte ryby . Przed nimi tez wedkarze badali ten teren i dywan z roslin wszystkich zmylil ....sadzili ze dno i nic nie ma . Jacek mi mowil ze jak opuscili kamere i crappie im zaczely zagladac w wizier to malo zawalu nie dostali a Zbynio chcial plaster Jackowi przylepic zeby nikt nie wybadal ze ucieszony strasznie
starydrwal Posted January 2, 2009 Author Posted January 2, 2009 Z tłumaczeń automatycznych zrozumiałem że jeżeli lód jest bez pęcherzyków powietrza można czytać wodę bez wiercenia otworów
remek Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 Nie wiem choć ponoć można bez (szczegółów nie znam). Pytanie jest inne - ile razy ma się taką sytuację? Do tego dochodzi śnieg itd.
jerry hzs Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Wyciagam ten temat , bo rozmawialem z Jackiem , obiecal ze tu napisze ...
bassy Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 na WCWI ktoś taml,łowił pierwszy raz w sezonie na ten wynalazek http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=2948&Itemid=134
kjan Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Witam wszystkich. Tak bo chyba zapomniałem się przywitać jak dopisałem się do forum, za co przepraszam images/smiley_icons/icon_redface.gif Ostatnio tj. w sobotę i niedzielę miałem okazję połowić przy użyciu Vexilara (FL-18) i jestem pod wielkim wrażeniem. Sprawdzaliśmy i faktycznie przez lód również chwyta co się dzieje na dnie. Co prawda prawdziwych garbasów nie było, ale FL doskonale pokazuje co się dzieje na dnie i czy są ryby. Po podniesieniu mormyszki doskonale widać jak ryba podpływa i oczywiście zaraz było branie. Jak nic się nie działo na dnie to nie było sensu dalej w tej dziurze łowić. Pozdro
starydrwal Posted January 12, 2009 Author Posted January 12, 2009 Sprzedarzą vexilara na Europę zajmuje się Salmo.Po telefonicznym kontakcie otrzymałem instrukcje obsługi a jutro kurier przywiezie mi FL-18
remek Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Rozmawiałem przed godzinką z Jackiem. Na zawodach w niedzielę zajęli 12 miejsce. Niestety tym razem nie udało się zawalczyć o wyższą pozycję. Jacek obiecał napiać więcej o flasherach. PozdrawiamRemek
kjan Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 Jak ktoś jest zainteresowany bardziej wizualnym instruktarzem odnosnie Vexilara i chce zobaczyć jak na prawdę to działa to polecam wizytę na http://icefishingtoday.com/Sa tam 4 półgodzinne filmiki pokazujące łowienie Bluegilli, Crappie, okoni i Walleye przy użyciu właśnie Vexilara.Hostem zajmuje się Tom Zenanko (Sales Manager Vexilara).Filmy były emitowane w Stanach w publ. telewizji i sieciach kablowych.Życzę miłego oglądania. Krzysiek
buszmen Posted November 28, 2017 Posted November 28, 2017 Czy można gdzieś zdobyć -kupic instrukcje obslugi w jez. pl . do vexilar fl18
Pietruk Posted November 28, 2017 Posted November 28, 2017 (edited) Daj spokój z instrukcją. Nie ma. Kiedyś przerabiałem temat.Ja obejrzałem kilka filmików z flasherami na YouTube,Następnie godzina zabawy w przeręblu aby zobaczyć co i jak i koniec.Tam nie ma żadnej filozofii. Ustawiasz zakres głębokości i czułość. Ewentualnie powiększenie fragmentu od dna.A w tym zestawie co chcesz kupić masz płytę z filmami i instrukcję ma angielsku.Google translator i też się da. Edited November 28, 2017 by Pietruk
Recommended Posts