_ronin Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Witam...Chciałbym wybrać się na do Szwecji i mam do wyboru dwa jeziora Fegen i Sommen.Jeśli ktoś łowił na tych akwenach to będę wdzięczny za informacje o tych wodach.Czy warto tam jechać ?Pozdrawiam
_ronin Posted January 28, 2009 Author Posted January 28, 2009 Jeśli o mnie chodzi to temat już nieaktualny ...ale może się przydać innym wiec jeśli ktoś może się podzielić swoimi spostrzeżeniami to zapraszam.
sucks_one Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Witajcie, W zeszłym roku bylismy nad jez. Sommen. Niestety w nienajlepszym czasie bo w sierpniu. Nie będe opisywał dlaczego ten miesiąc wybraliśmy bo to nie jest istotne. Na sześć dni łowienia padły 4 wymiarowe szczupaki 81cm, 74cm, i dwa 50-taki, pistoletów nie liczyliśmy. Temperatura wody była w okolicach 20-22stC. Głównie łapaliśmy na dorożkę mimo, że jest tam naprawde dużo zatok, górek przesmyków itp. Niesłychane było to że 15cm wobler prowadzony na głębokości 9-10m atakowały pistolety. Generalnie wyjazd był udany jeśli chodzi o organizacje ze strony biura oraz kontakt z przyrodą, który powalał. Wysp na tym jeziorze jest naprawde całe mnóstwo. W międzyczasie padło kilka okoni w tym jeden mój osobisty rekord 42cm złapany na Deep Tail Dancer, który jak potem okazało się rozpoczął czas okoniowy w moim zyciu i w dodatku na jeziorze w polsce. Rady, które otrzymaliśmy od gospodarza niczym się nie różniły od tych które dostaliśmy w pobliskim sklepie wędkarskim .... Po 1. Jeśłi chcemy połapać szczupaki to łapiemy je na wiosne i jesieni.Po 2. Szczupaka jest mało i po 3. Sandacz jest bardzo ciężki do znalezienia. Jak jest naprawde ? Może nie mieliśmy szczęścia, może pogoda a może rzeczywiście ściuka niet ? Jedno jest pewne ! Cisza, spokój, przyroda i grzyby, o które można się potknąć gwarantują dobry wypoczynek PS. Sommen to raj dla spławikowców. Miełem dyżurną odległościówke pod ręką, która popracowała na obfitych płoteczkach
hardy50 Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 Dzięki bardzo, ale na sommen nie będę łowił, a zatem w dalszym ciągu proszę o inf o fegen.Pozdrawiam
OKONIOKRAD Posted April 5, 2012 Posted April 5, 2012 Jade w tym roku nad sommen może ktoś coś podrzuci nowego,rade,spostrzeżenie coś...
bartek89bartek Posted April 6, 2012 Posted April 6, 2012 Witam, ja tez jade w tym roku nad sommen, moze ktos cos wie jak tam teraz jest z tym szczupakiem?
OKONIOKRAD Posted April 9, 2012 Posted April 9, 2012 bartek89 a w jakim terminie tam będziesz i gdzie dokladnie jeśli to nie tajemnica pzdr
bartek89bartek Posted April 11, 2012 Posted April 11, 2012 wiesz co jade 3,06-10-06, wiec teoretycznie nie jest zle jesli chodzi o czas, ale gdzie to Ci nie powiem, zdecydowalem sie pare dni temu jechac i dopiero 18stego bede wszystko wiedzial to Ci najwyzej napisze, a Ty kiedy i gdzie jedziesz?
OKONIOKRAD Posted April 27, 2012 Posted April 27, 2012 jedziemy 25.05 w okolice Tranas,jakbyś miał jakieś info o jeziorze to daj znać na priv albo tutaj
bartek89bartek Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 ja jade 20km za tranas, zatoka anderbosjon, a Ty jedziesz z jakiegos biura czy tak sami sobie zalatwiliscie? o lowisku nic nie wiem oprocz tego co na necie wyczytalem, mape dostane dopiero na miejscu, jak nic nie bedzie na plytkiej to nastawiam sie na trolling glownie, za duza woda zeby szukac ryby normalnym spinningiem
roobek Posted June 14, 2019 Posted June 14, 2019 Drugi pierwszy był 3 lata temu na małym Jeziorze Sjöatorpasion
Baniak Posted October 27, 2019 Posted October 27, 2019 I jak panowie na Sommen było? Może ktoś się podzieli informacjami
Mariusz1000 Posted May 17, 2020 Posted May 17, 2020 I jak panowie na Sommen było? Może ktoś się podzieli informacjami Mój znajomy był w zeszlym roku, w sierpniu, nic nie zlowil przez 6 dni łowienia, a jest dobrym wedkarzem. Do dzisiaj narzeka Ale nazbieral dużo grzybow.
Recommended Posts