Nie znalazłem niestety takiego tematu więc chciałbym go rozwinąć, chodzi mi o odżywianie bardziej dorosły kleni, takich od 30 cm. Znalazłem informacje ogólnikowo, 'małymi rybkami' 'owoce' 'muchy' i 'owady'. Czy mógłby mi ktoś pomóc, i napisać co w okresie kwiecień - październik jest w menu klenia? Bardziej chodzi mi o szczegółowe informacje, jeśli ktoś miałby chęci mógłby dopisać w jaki sposób jest pobierany ten pokarm. Przygotowuję się do ich połowu i chciałbym je lepiej poznać
Kleń - Odżywianie
#1 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2014 - 09:24
#2 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2014 - 10:08
W skócie:
Małe rybki - uklejki, słonecznice... wszystko co mu sie do pyska zmieści
Owoce - najbardziej popularna jest wiśnia w dryfie
Muchy i owady - wszystko co spadnie na powierzchnie wody (chrabąszcze, koniki polne, ćmy) lub w niej pływa (żółtobrzeżek, larwy owadów)
Temat rzeka, przeszukaj porządnie forum to dowiesz się wielu rzeczy, to kopalnia wiedzy.
#3 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2014 - 10:22
Z tego co widać w wieściach znad wody, to kleń odżywia się takimi oto cymesami: niewielkie woblery imitujące ryby, tudzież owady. Lubi zakąsić obrotówkę, jakaś gumkę czasem.
Nimfą, mokrą/suchą też nie pogardzi.
Kleń stara się pobierać pokarm otworem gębowym.
Wybacz Montano, nie mogłem się powstrzymać Na tak postawione pytanie nie oczekuj sensownych odpowiedzi, bo co tu można napisać.
Na "moje"j pstrągowej małej rzece nieliczne klenie żywią się głównie kiełżami, bo jest ich dużo i na ich imitacje biorą.
PS Ostatniego zabiłem 16 lat temu także już nie pamiętam co miał w żołądku.
- Dagon lubi to
#4 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2014 - 10:52
Wiem że moje pytanie co dla niektórych może być banalne, ale szukam inspiracji właśnie do stworzenia wobków a do jak kolega powyżej do żołądka im nie zajrzę Wiadomo, mogę wejść sobie na strone producentów, ale wolałbym pozbierać naturalny ich pokarm i na tym się wzorować
#5 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2014 - 10:59
wolałbym pozbierać naturalny ich pokarm i na tym się wzorować
https://www.google.p...ficial&tbm=isch
#6 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2014 - 11:36
Dzięki, nie pomyślałem zupełnie o tym
Pozdrawiam