Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2036 odpowiedzi w tym temacie

#1661 OFFLINE   gladki

gladki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 272 postów
  • LokalizacjaPruszków
  • Imię:Tomek

Napisano 26 październik 2018 - 15:51

Panowie czytać się tego nie chce co wypisujecie dla odmiany mógłby ktoś Dac zdjęcie swojego pupilka najlepiej zamordowanego przy wędce i opisać troszke;)

Eee tam nie przesadzaj - ostatnie 2-3 strony to jednak sporo praktycznej wiedzy oraz wniosek, ze lepiej mieć młynek ciut za ciężki niż za lekki. Ponadto co do średnicy jeden woli większe a drugi mniejsze :-)

#1662 OFFLINE   Grzegorz78

Grzegorz78

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaLondonabad, North Pakistan

Napisano 26 październik 2018 - 16:06

Zastanawiam się co by jeszcze tu napisać, aby podgrzać atmosferę ;-)

Wyręczę Cię Michał, a jednocześnie pewnie narażę się wyznawcom
Chodzi o Lamsony... dla mnie to najbrzydsze kołowrotki jakie są na rynku choćby miały najlepszy na świecie hamulec, czy idealne proporcje, nigdy nawet przez krótką chwilę przez głowę mi nie błysła myśl, aby taki kupić choćby nawet trafiła się okazja za 1/3 ceny
Oczywiście to moje subiektywne odczucie
Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • hi tower, MichałZ i sierżant lubią to

#1663 OFFLINE   MATIQUES

MATIQUES

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 200 postów
  • LokalizacjaAndrychów/Kraków
  • Imię:Mateusz

Napisano 26 październik 2018 - 16:12

W zasadzie po do kupować hatcha jak można Jaxona monolitha spolerowa napis i git nawet waga podobna:)
  • marian-56, MichałZ i Grzegorz78 lubią to

#1664 OFFLINE   Grzegorz78

Grzegorz78

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 26 październik 2018 - 16:29

:lol: Powracając do kołowrotków, jeżeli ktoś szuka budżetowego kręćka, zwłaszcza do łowienia, a nie szpanowania :P to polecam zapoznać się z tą propozycją: 

https://www.piscifun...ly-fishing-reel

Bardzo dobry hamulec, świetne wykonanie, niezły moim zdaniem design, a do tego cena :)

#1665 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2008 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 26 październik 2018 - 16:40

Wyręczę Cię Michał, a jednocześnie pewnie narażę się wyznawcom
Chodzi o Lamsony... dla mnie to najbrzydsze kołowrotki jakie są na rynku choćby miały najlepszy na świecie hamulec

Sent from my iPhone using Tapatalk

Hej Grzegorzu! :)

Lamsony potrafią być ładne... :)

Załączony plik  IMG_0206.JPG   48,34 KB   9 Ilość pobrań

Choć zdarzają się kołowrotki śliczne i urocze... :D :D :D

Załączony plik  IMG_0080.JPG   58,17 KB   9 Ilość pobrań

Pierwszy idealny na jezioro drugi to kolega nad rzekę...

A dyskusja-świetna i wszak z założenia opinie są subiektywne.

• robert.bednarczyk, sierżant i Grzegorz78 lubią to

#1666 OFFLINE   Grzegorz78

Grzegorz78

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 26 październik 2018 - 16:47

Pierwszy przemilczę :lol:  za to drugi klasa sama w sobie :good: Ma to coś, czego nie posiada żaden nowoczesny kołowrotek :) Nawet tak świetny, jak ten ;)

Pozdrawiam

IMG_5751.jpg?dl=0

Użytkownik Grzegorz78 edytował ten post 26 październik 2018 - 16:47

• Paweł Bugajski, robert.bednarczyk i MichałZ lubią to

#1667 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2008 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 26 październik 2018 - 17:02

Kontynuując wspomnę, że Litespeed z górnego zdjęcia, pierwotna stara wersja tego Lamsona jest jednym z najbardziej poręcznych kolowrotków jakie miałem.

Oczywiście napisy zlazły-wiemy-ten typ tak ma, ale hamulec, płynność pracy, delikatna i subtelna terkotka, świetne łożyskowanie korbki( sorry, ale zawsze wspominałem w rozmowach z Robertem Bednarczykiem i innymi hatchowcami, że metalowa zimna i słabo obracajaca się korbka jest obsuwą) czynią ten kołowrotek naprawdę świetnym...

Na łódce-duża szpula-to idealny partner zabawy.

Polecam Lamsony, mały Velocity z rąk Michała Zapała to idealna propozycja dla suszących.

Ale...inne też są świetne, bardzo cenię Nauti-szczególnie NV i CCF2.

pozdro i ognia- zdjecia podnoszą wiarygodnośc interlokutorow. ;) ;) ;)

• Marszal, robert.bednarczyk i Grzegorz78 lubią to

#1668 ONLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1114 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 26 październik 2018 - 17:03

Panowie czytać się tego nie chce co wypisujecie dla odmiany mógłby ktoś Dac zdjęcie swojego pupilka najlepiej zamordowanego przy wędce i opisać troszke;)

O tak, lektura na temat tych zamordowanych ;)​ byłaby bardzo przydatna i  mogła doprowadzić do ciekawych wniosków. Dobór kołowrotka o odpowiednim ciężarze to takie bardziej muchowe przedszkole. Wystarczy klienta wysłać na pięć godzin z suchą i nauczy się szybko dobierać. Grzegorz78 - Lamsony mają dobre hamulce, ale należy bardzo uważać przy zdejmowaniu, zakładaniu szpuli. Kolega w moim zdjął i złożył i łożysko wałeczkowe do wyrzucenia. Na szczęście serwis mają świetny. W sumie prawie każdy kręcioł ma jakieś wady. Może na tym warto się skupić? Kolor, wygląd itp. nikt raczej nikogo nie przekona. Nie lubię niebieskich, również niebieskich blanków i nikt mnie nie przekona. Albo taki drobiazg, który nawet dobrym markom się zdarza. Kołowrotek świetny, ładny, ciężar idealny, ale okazuje się, że sugerowana linka ledwo się na nim mieści albo z 10 metrami podkładu. To już przegięcie. 

• Paweł Bugajski, marian-56 i Grzegorz78 lubią to

#1669 OFFLINE   Grzegorz78

Grzegorz78

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 26 październik 2018 - 17:11

Z tym niebieskim mam dokładnie tak samo :)

Pozdrawiam

#1670 OFFLINE   Grzegorz78

Grzegorz78

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 26 październik 2018 - 17:23

(...)Albo taki drobiazg, który nawet dobrym markom się zdarza. Kołowrotek świetny, ładny, ciężar idealny, ale okazuje się, że sugerowana linka ledwo się na nim mieści albo z 10 metrami podkładu. To już przegięcie. 

Od siebie dodam jeszcze zjawisko overspinu, czyli szybciej obracająca się szpula, niż wysnuwająca się linka :mellow:  Nowoczesny kołowrotek Nautilus X potrzebuje aż 3/4 obrotu pokrętłem hamulca od położenia zerowego, abyśmy wykluczyli możliwość straty ryby, czy pięknej brody :) . Dla porównania np.: czy to Hatch, czy Danielsson, ale też wiele innych kołowrotków, jest wolnych od tej wady, nawet przy maksymalnie odkręconym hamulcu. Z tego powodu mój XM poszedł w świat :)

• robert.bednarczyk lubi to

#1671 OFFLINE   MATIQUES

MATIQUES

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 200 postów

Napisano 26 październik 2018 - 17:31

Najlepszy z najlepszych kołowrotków pstrągowych:) a potem długo długo i nic i się zaczynają inne zabawki:))

Załączone pliki

#1672 OFFLINE   randomrodmaker

randomrodmaker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 419 postów
  • LokalizacjaKrk

Napisano 26 październik 2018 - 17:32

Polecam Lamsony, mały Velocity z rąk Michała Zapała to idealna propozycja dla suszących.

Ale...inne też są świetne, bardzo cenię Nauti-szczególnie NV i CCF2.

pozdro i ognia- zdjecia podnoszą wiarygodnośc interlokutorow. ;) ;) ;)

Pawle, wrzucam fotkę a propos Velocity do suchara i to w najmniejszym rozmiarze V1, bardzo zgrabny

płynnie pracujący kręcioł.

Mnie Lamsony nigdy nie zawiodły, żadnych overspinów i mimo, że musiałem coś odsprzedać, kupowałem je po czasie ponownie.

Nigdy ja, ani nikt z moich znajomych nie miał żadnych problemów.

Natomiast to, co napisał Jachu mogło się zdarzyć, gdyż szpulę należy wyciągać przy najmniejszym ustawieniu hamulca,

w innym wypadku wyrywa się trzpień szpuli z dociśniętych wałeczków.

Michał, jako diler Hatcha, pisząc o problemach z Lamsonami mówiąc delikatnie jest mało wiarygodny,

rozumiem zdenerwowanie postami gładkiego i macka, nie wnikam, niech każda sroka swój ogon chwali.

O gustach nie dyskutuję, Hatch bardzo ładny i zgrabny jest:) może kiedyś się skuszę :)

Rybka wróciła do wody i mam nadzieję na ponowny test hamulca na wiosnę....

Załączone pliki

Użytkownik randomrodmaker edytował ten post 26 październik 2018 - 17:33

#1673 OFFLINE   Grzegorz78

Grzegorz78

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 26 październik 2018 - 17:36

Najlepszy z najlepszych kołowrotków pstrągowych:) a potem długo długo i nic i się zaczynają inne zabawki:))

Zwłaszcza że nie trzeba mieć do niego zapasowej szpulki :)  Ta jedna jest na tyle szeroka, że zmieści dwie linki obok siebie :lol: ;)

Pozdrawiam

• Forest-Natura lubi to

#1674 OFFLINE   MATIQUES

MATIQUES

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 200 postów

Napisano 26 październik 2018 - 17:44

Lamson najlepszy najładniejszy i tylko A jak komuś wydaje się że tak nie jest to się mu tylko wydaje:)
  • Grzegorz78 lubi to

#1675 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2008 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 26 październik 2018 - 17:52

Śmiej się Grzesiu śmiej...Lamsony w lekkim wydaniu są świetne.

Duża szpula, szeroka? To może być zaletą gdy łowimy w różnych akwenach i robimy to świadomie.

Dlatego warto mieć kilka modeli kilku firm, bo w mojej - subiektywnej przecież opinii :D :D :D , żadna z firm nie zapewnia pełnej oferty w zakresie wielu zastosowań.

A niebieski blank? Dlaczego nie? Helios 2 ma przepiękny kolor,

no i fajny blank st. croix scIV który służy castingowaniu także jest przepiękny.. ;) Ale to inna bajka. I nie ten dział...

• Marszal i Grzegorz78 lubią to

#1676 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 26 październik 2018 - 18:16

Czołem. Kilka fotek, które obrazują wyważenie kołowrotkiem Hatch 3 Plus wędziska Orvis Helios 2 #4 9’.
Pierwsze dwa zdjęcia - linka nawinięta w całości na kołowrotek.
Kolejne dwa - linka wypuszczona przez przelotki - około 50 cm, z czego 20 cm soocztwa na podłodze.
Ostatnie dwa - linka wypuszczona przez przelotki - zwisa swobodnie około 20 cm.
Jedyny punkt podparcia - około 5 mm styku z pudełkiem po lince.
Wędzisko jest na wszystkich zdjęciach rownolegle do podłoża.

Waga - kołowrotek z linką RIO Perception #4, przyponem plecionym i żyłką - 169 g.
Wędzisko - 68 g.

Czy ono jest źle wyważone ????
W moim przekonaniu idealnie i niezmiennie tak uważam od 4 lat, czyli odkąd używam tego zestawu, początkowo z Hatchem 3 Plus , gen. 1, a teraz gen. 2.

Przepraszam za obrócone zdjęcia - nie chcą mi inaczej „wejść”. Pewnie coś robię źle.

Pozdrawiam.

Załączone pliki

#1677 OFFLINE   Grzegorz78

Grzegorz78

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 26 październik 2018 - 18:21

Śmiej się Grzesiu śmiej...Lamsony w lekkim wydaniu są świetne.

Duża szpula, szeroka? To może być zaletą gdy łowimy w różnych akwenach i robimy to świadomie.

Dlatego warto mieć kilka modeli kilku firm, bo w mojej - subiektywnej przecież opinii :D :D :D , żadna z firm nie zapewnia pełnej oferty w zakresie wielu zastosowań.

A niebieski blank? Dlaczego nie? Helios 2 ma przepiękny kolor(...)

Absolutnie zdaję sobie sprawę, że Lamsony to absolutny top, jeżeli chodzi o muchowe kołowrotki, tylko ten design... chociaż im dłużej się wpatruję, to niektóre modele zaczynają mi się podobać :) być może jeszcze do nich nie dojrzałem :D Wszak dwadzieścia lat temu blondynki też mi się nie podobały, a dzisiaj...powiedzmy że jestem mniej wybredny :lol:  :lol:  :lol: 

Pozdrawiam serdecznie.

• Paweł Bugajski lubi to

#1678 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 26 październik 2018 - 18:21

Pawełku (Paweł Bugajski) - rączki w Hatchach gen. 2 są zmienione, już na mrozie sprawnie się obracają wokół własnej osi. A tak na marginesie - ową wadę rączki w gen. 1 wykryłem przy testach ogrodowych, przy temperaturze około - 8 st. C. Na muchę nigdy w realu na takim mrozie nie lowilem.

#1679 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 26 październik 2018 - 18:24

W wolnej chwili zrobię podobny test wyważenia wędki Orvis Helios 2 #6. 9’ z kołowrotkiem Hatch 5 Plus.

#1680 OFFLINE   Grzegorz78

Grzegorz78

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 26 październik 2018 - 18:32

W wolnej chwili zrobię podobny test wyważenia wędki Orvis Helios 2 #6. 9’ z kołowrotkiem Hatch 5 Plus.

W ciemno obstawiam, że to dobrana para :)

• robert.bednarczyk lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych