Fajny patyk z tego wszystkiego wyszedł... i ta waga
#141 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2014 - 20:40
#142 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2014 - 14:57
Witam,
zobaczył to mój kolega i juz rozglada się za takim Jaxonem.Jak zdobedzie takiegp baciora to zrobię z niego lżejszą wersję tzn.z dołu ok. 10cm krócej,a od góry 10 cm wiecej,zobaczymy co z tego wyjdzie napewno pokażę.Fajna zabawa się zaczyna i niedrogo to wszystko wychodzi więc można eksperymentować.Jutro znowu czorsztyńskie zrobię fotki z ugięcia.Waga faktycznie jest do przyjęcia,kijek jest wzorcowo wyważony przy stopce 28cm od dołu,więc można było pojechać ekonomicznie- na piance
Pozdrawiam
S.G.
#143 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2014 - 15:09
Witam,
Pokarzę mój przyrządzik do cięcia np.korka ,pianki jest prymitywny,ale bardzo funkcjonalny i spełnia w 100% swoją powinność .Foty poniżej.
Pozdrowionka
S.G.
Załączone pliki
- pietrus, Jack__Daniels, Apioo i 2 innych osób lubią to
#144 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2014 - 15:28
No nie mow ze prymitywny Kawal sprzetu
#145 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2014 - 15:58
Mnie sie tez podoba, przydalby mi sie taki, najlepiej jakby jeszcze mozna bylo ciac w luk, o tak:
IMG_0016.JPG 34,71 KB 6 Ilość pobrań
#146 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2014 - 16:06
Fajnie,że Wam sie podoba,ale mam jeszcze taki jak na fotach poniżej
Załączone pliki
- pietrus i madmatt lubią to
#147 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2014 - 16:12
Nie wiem jak inni koledzy tną plasterki,ja bez czegoś takiego nie dałbym rady.Próbowałem na tokarce ciąć piankę zrobiłem uchwyt do żyletki,ale to nie było to o co mi chodzi,więc wykombinowałem coś innego.Pewnie są jakies pięknoty fabryczne,ale ja wolę samoróbkę bardziej cieszy niz gotowiec
Pozdrowienia
S.Gawełda
#148 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2014 - 16:28
Mogę podpowiedzieć,że można zrobić równie prymitywne narzędzie do stożków,najprościej kawałek blachy gatunkowej na szerokość jak nam jest potrzebna,przyciąć po skosie naostrzyć, jakis uchwyt do tego i mamy dłuto .Zapomniałem trzeba wyfrezować rowek na prowadzenie lub wyciąć zwykłą szlifierką i jest kopiał.Kopie z tego pomocnika będą blisko 100%.Jeśli utrzymasz dłuto to nie jest Ci potrzebna żadna prowadnica,natomiast ja wolałbym z prowadzeniem-większ dokładność,bezpieczeństwi ikomfort pracy Moja tokarka do korków,również samoróbka ma ok.3400obr/min.
Pozdrawiam
S.Gawełda
#149 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2014 - 22:09
a tak po za tym to jakis nowy pomyślunek juz jest czy narazie bierzesz sie za wędkowanie
#150 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2014 - 10:26
Nie wiem jak inni koledzy tną plasterki,ja bez czegoś takiego nie dałbym rady.Próbowałem na tokarce ciąć piankę zrobiłem uchwyt do żyletki,ale to nie było to o co mi chodzi,więc wykombinowałem coś innego.Pewnie są jakies pięknoty fabryczne,ale ja wolę samoróbkę bardziej cieszy niz gotowiec
Pozdrowienia
S.Gawełda
Stanisławie , nie szło ciąć na tokarce żyletką , ponieważ żyleteczka jest zbyt giętka I plasterki wychodzą nie rowne. Nóż tokarski cienki , b. ostry załatwi sprawę. Potem tylko wyrównanie papierkiem i jest miodzio :)Chyba , że mowimy o cięciu cieniuteńkich plasterków. wtedy pojawia sie problem ....
Pozdrawiam P.
Ps. Podziwiam kunszt , pomysły i styl....widać od razu że masz swój własny i taki Ci odpowiada.
Użytkownik pablo208 edytował ten post 06 grudzień 2014 - 10:27
#151 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2014 - 21:38
Witam.
pablo tak jak napisałem do żyletki zrobiłrm oprawkę z noża tokarskiego i jest ok,wystaje poza uchwyt około 1.7 cm.Można sobie regulować wysunięcie w zależności od potrzeby-uwaga cięcie przy małych obrotach!!!! i wogóle sie nie gnie tylko jest problem z szybkością produkcji plasterków no i lokalizacją maszyny.Mój warsztacik jest 60 km od Krakowa,a ja w mieszkanu potrzebuję przyrządzik,kiedy nachodzi mnie wena to wowczas staram się coś sklecić.Jeśli oglądałeś moje dolnik to napewno zauważyłeś ,że ja tych plasterków potrzebuje naprawde dużo.
Pozdrawiam
S.Gawełda
#152 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2014 - 21:39
Grzesiu mam fajna okonióweczke na MHX,ale z wklejką.Pokażę na Jerkbaicie
#153 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2014 - 21:46
Sorry Pablo doczytałem się dalszej częsci Twojego posta- dla mnie i chyba nie tylko chodzi o to żeby jak najmniej tracic materiału i nie szlifowac żadnym papierkiem, po cięciu plastereki mają być gotowe do klejenia bez żadnej kosmetyki .
Pozdrówka dla Ciebie
S.G.
#154 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2014 - 21:57
Sorry Pablo doczytałem się dalszej częsci Twojego posta- dla mnie i chyba nie tylko chodzi o to żeby jak najmniej tracic materiału i nie szlifowac żadnym papierkiem, po cięciu plastereki mają być gotowe do klejenia bez żadnej kosmetyki .
Pozdrówka dla Ciebie
S.G.
AAa no chyba , że tak.
Ja często, mimo wydawalo by się równego ucięcia na tokarce, staram sie jeszcze przed klejeniem liznąc papierem z grubym ziarnem ...jakoś tak głowa spokojniejsza , że lepiej klej zlapie taki plasterek
Również pozdrawiam i trzymam kciuki za nowe projekty
#155 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2014 - 22:01
Grzesiu mam fajna okonióweczke na MHX,ale z wklejką.Pokażę na Jerkbaicie
hej
no to czekam w takim razie
#156 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2014 - 11:18
Witam,
Kolejna okonióweczka oszpecona przeze mnie wklejką węglową.Blank MHX
9'0"
2
2-8 lb.
1/64 - 1/2
Mod/Fast
wydłużona o 5cm ponieważ nie chciałem obcinać wklejki to musiałem dołożyć dołu.Tradycyjnie w przelotkach Pacbay Minima 16,10,6,4,4 przegięta na 4 V reszta L4,szczyt z cyrkonią,uchwyt Fuji SKM na tulejkach alu,reszta jak na fotkach.Mam jeszcze 3 metrówkę
10'0"
2
2-8 lb.
1/64 - 1/2
Mod/Fast
ale to w późniejszym czasie bo tak naprawdę to jeszcze nie wiem co z nia zrobić.
Kijek po testach,chyba pozytywnie tak do końca trudno określić,okonki w ogóle nie zagryzały,ale padł na nią sandaczyk 42cm.Kij na nim pracował gdzieś do 2/3 w porywach może więcej,w każdym razie był jeszcze zapas mocy,blank lejący,ale moc ma .Uważam ,że wklejka bardzo mu pomogła,dodam jeszcze że na boczniaku miałem przypon 0,10mm,chol z ok.12metrów,bardzo fajna amortyzacja.Zapraszam do oglądnięcia fotek.
Pozdrawiam
Stanisław Gawełda
Załączone pliki
- pietrus i Maciek Rożniata lubią to
#157 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2014 - 11:27
Jeszcze parę fotek Yazooko.Myślę,że to Wam trochę pomoże w zobrazowaniu tego kijaszka,celowo dałem dużo rużnych zdjęć żeby nie było żadnej ściemy.
Jeszcze raz Pozdrowionka dla Człego Zacnego Grona
S.Gawełda
Załączone pliki
- pietrus, fish28 i Apioo lubią to
#158 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2014 - 12:06
pod okonki do bocznego troka powinien byc super a i mysle ze kleniojazie tez spokaojnie ogarnie
#159 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2014 - 13:37
Sorry ,wkradł sie ort.poprawiam Różnych
#160 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2014 - 22:37
No Stasiu szybko go uzbroiłes ;-) Szczytóweczkę ładnie dobrałeś bez przesztywnień. No i same korki w rękojeści, wiesz o co chodzi ;-)
Grat.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →