Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie
AUTORSKI

Galeria St.Rods moje hobby budowa wędek

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
370 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   no name

no name

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1172 postów

Napisano 23 styczeń 2015 - 12:44

Z tym macaniem blanku ,zanim zamówimy na nim wędkę też nie jest tak malinowo.Jeśli ktoś jest w temacie, nawet nie zbrojąc sam wędek ,ale ma możliwośc powyginania blanków ,a potem gotowych produktów to pół biedy,może jakieś wnioski wyciągnie.
Natomiast nie wyobrażam sobie ,wędkarza wchodzącego z ulicy do pracowni,łowiącego do tej pory wędkami najczęściej fabrycznymi, który po wzięciu blanku do ręki,z całkowitą pewnością stwierdził,że to właśnie to czego szuka ;) i do tego trafił :)
Co do zdjęc ugięc ,to też można się pomylic, tymbardziej robionych w formule, kiedy jedna osoba trzyma linką a druga sugeruje hol.Nie wiemy w tym momencie jaka faktycznie została użyta siła i czy blank już jest na granicy możliwości ,czy może zbliża się do połowy tej wartości.

Rafal zgodzę sie z Toba w 100%

masz racje
faktycznie tak jest ze po wziaciu samego blanku do reki nie wiele mozna powiedziec bo po uzbrojeniu gotowa wedka zachowuje sie inaczej niz goły blank ;) ale wydaje mi sie ze lepiej wziac nawet sam blank do reki niz kupowac sugerujac sie opisem producenta :)

co do pokazywania ugiec to Staszek tych wedek nie oszczedza :)

Użytkownik tony1983 edytował ten post 24 styczeń 2015 - 20:49

#282 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Stanisław
  • Nazwisko:Gawełda

Napisano 23 styczeń 2015 - 18:18

Zapewne mozna by polemizować bez końca na wspomniane wyżej tematy,moim zdaniem wybranie idealnego i w 100% zadawalającego kijaszka nie jest możliwe bo tak owych jak wiecie  nie ma ,ja osobiście zapłaciłem duże frycowe zanim doszedłem do tego czego oczekuję ,ale i teraz  nie jestem pewien czy to właściwy wybór-więc szukam dalej ,to jest tak jak pisaliście choroba nieuleczalna.

Jak skompletuje sobie cięzarki to będe tak naginał jak życzy sobie Tony,ale na dzisiaj lepszy rydz niz nic.

Co do moich przyrządzików to sie jeszcze coś tam się znajdzie :)

Ponoć jest baza ugięc na Jerkbaicie jeżeli tak to  trzeba tam nawrzucać i ludziskom będzie łatwiej-do roboty Panowie trzeba sie wziąść,a później do klawiatury.Dobrze by było też założyć bazę różnych przyrzadzików ,wynalazków samoróbek -chętnie coś tam dorzucę,do jednego i drugiego-napewno każdy z Was ma coś fajnego do pokazania :) bardzo proszę

Pozdrowionka

S.Gawełda

#283 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 23 styczeń 2015 - 18:26

Fajnie,że podoba Wam sie ten przyrządzik do rozwiercania :) podpowiem,że nie jest toczony z jednego kawałka.prowadnica w którą wchodzi wiertło jest 0,02 w plusie i wprasowana jest do podgrzanej tuleji

#284 OFFLINE   no name

no name

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1172 postów

Napisano 23 styczeń 2015 - 19:00

http://jerkbait.pl/t...-5#entry1593806

masz Stasiu linka zerknij sobie :)

#285 ONLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1623 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 23 styczeń 2015 - 20:03

Co do ugięć to bardzo fajnie, że można sobie to wszystko pooglądać , ale sprawa z ciężarkami to tak jak z powiedzeniem ''zamienił stryjek siekierkę na kijek'' . Osobiście wolę ugięcia Stacha w formie takiej jak do tej pory , wg mnie można się więcej zapoznać z realnym ugięciem kija niż podczepiając obciążenia - nie wygląda to zbyt naturalnie. Forma z imitowaniem holu też wymaga oczywiście interpretacji bo ugięcie będzie inne w zależności od kąta blanku w stosunku do linki .Nie chcę mi się teraz bawić i zaśmiecać tematu , ale mogę pokazać na tym samym kiju dwa zupełnie odmienne ugięcia w zależności od sposobu prezentacji.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 23 styczeń 2015 - 20:15

• pietrus lubi to

#286 OFFLINE   no name

no name

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1172 postów

Napisano 23 styczeń 2015 - 20:41

Co do ugięć to bardzo fajnie, że można sobie to wszystko pooglądać , ale sprawa z ciężarkami to tak jak z powiedzeniem ''zamienił stryjek siekierkę na kijek'' . Osobiście wolę ugięcia Stacha w formie takiej jak do tej pory , wg mnie można się więcej zapoznać z realnym ugięciem kija niż podczepiając obciążenia - nie wygląda to zbyt naturalnie. Forma z imitowaniem holu też wymaga oczywiście interpretacji bo ugięcie będzie inne w zależności od kąta blanku w stosunku do linki .Nie chcę mi się teraz bawić i zaśmiecać tematu , ale mogę pokazać na tym samym kiju dwa zupełnie odmienne ugięcia w zależności od sposobu prezentacji.

dokladnie jest tak jak piszesz :)

#287 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 24 styczeń 2015 - 11:12

Do mnie również bardziej przemawiaja tak wygiete kija jak Staszek pokazuje. Mozna wtedy zobaczyć dokładnie czy nie ma przesztywnień ,czy trzyma bardziej dołem i takie tam.

#288 OFFLINE   no name

no name

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1172 postów

Napisano 24 styczeń 2015 - 15:27

Do mnie również bardziej przemawiaja tak wygiete kija jak Staszek pokazuje. Mozna wtedy zobaczyć dokładnie czy nie ma przesztywnień ,czy trzyma bardziej dołem i takie tam.

Piotrze ja tez wole tak jak bylo to pokazywane przez Staszka do tej pory ale wszystkim nie dogodzi ;)
W jerkbaitowej bazie ugiec wieszają koledzy obciążniki stad maja taka sugestia :)

#289 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 styczeń 2015 - 20:16

Tony byłem na tej bazie ugięć,ale tam prawie wszystko pod kątem 90 stopi - dobre do podlodówek :Dja wolę z różnych kątów i na maxa,ma się złamać to w domu ręczę, że nie oszczędzam .Nie dlatego,że akurat ja tak robię,ale moje ugięcia wydają mi się bardziej realnie pokazywać prace blanku i przy nich zostanę,a z cięzarkami niech testują inni ,wówczas będziemy mieli jedno i drugie,to dopiero będzie baza :) .

Pozdrawiam

S.Gawełda

• Szymon82 lubi to

#290 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 styczeń 2015 - 17:26

Witam,

Pokażę Wam jeszcze moja pierwszą suszarkę również samoróbka.Reduktorek i uchwyt tokarski 50 kupiłem na Allegro,falownik akurat miałem w domu do tego prosta podstawa kawał sklejki,podpórki  i hula –obroty praktycznie od 0-może do 100 lub więcej nie sprawdziłem.Od zeszłego roku używana sporadycznie bo zakupiłem wrapper.Zamiast podpórek wędkarskich miały być podstawki z kółkami na łożyskach,ale niestety projekcik się nie doczekał,a co do kółek,to polecam od rolek,takie zastosowałem koledze,bardzo lekko się obracają i cenowo są do przyjęcia .Może komus będzie pomocne foty poniżej-troche prymityw.

Pozdrawiam

S.Gawełda

Załączone pliki

• pietrus i andrzej525 lubią to

#291 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 styczeń 2015 - 17:38

Na ostatniej fotce w prawym dolnum rogu chwyciłem przez przypadek kapselki do dolników,alu poler i mosiądz :) szczerze- opatrzyły się trochę więc lakier ,pomalaowałem parę sztuk,nastepnie epoxyd i jest inaczej, wyszło cos takiego.

Załączone pliki

• pietrus lubi to

#292 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 styczeń 2015 - 18:35

Witam,

Dzisiaj pokażę MHX843dwuskład,od 1/4-1/2 oz..Przelotki Alpsy od 25-5,szczyt Fuji sic,uchwyt AT Aero od strony fore na jednej  tulejce alu,od gwintu na tulejo -pierścieniu,dolnik rura alu od dołu podparta na  tulejce aluminiowej ,a od  gwintu na tym samym  tulejo- pierścieniu co uchwyt, coś w rodzaju  rezonansu , jeżeli blank nie jest głuchy to na pewno będzie to czułe, całość w kolorach czerni i srebra reszta na fotkach.

Pozdrawiam

S.Gawełda

Załączone pliki

• andrzej525 lubi to

#293 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 styczeń 2015 - 18:38

cd.fotek

Załączone pliki

• andrzej525 lubi to

#294 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 styczeń 2015 - 18:41

cd.

Załączone pliki

• andrzej525 lubi to

#295 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 styczeń 2015 - 18:49

foty

Załączone pliki

• Del Toro i pikuś lubią to

#296 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1612 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 26 styczeń 2015 - 19:40

Oooooo,ten to mi się podoba :clappinghands: Lubię takie klimaty.

#297 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 styczeń 2015 - 20:51

Ja jestem raczej konserwatystą,ale czasem mnie ponosi,z drugiej strony to fajnie mieć róznorodność w swojej kolekcji,mniej wieje nudą :) .Fajnie Kogut,że Ci podeszło,może cos skubniesz z mojego dołożysz swoje i dopiero wyjdzie prawdziwa pięknota.........

#298 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1612 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 26 styczeń 2015 - 21:34

Stachu,ja właśnie tak robię,podglądam tu i ówdzie,dodam coś od siebie i potem strugam. :)

#299 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 styczeń 2015 - 21:40

Tak ma byc, niech cos się dzieje,a napewno będą same cudeńka :)

#300 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 styczeń 2015 - 21:44

To jest mój email msgawelda@wp.pl Kogut jeśli możesz to podrzuc mi te ugięcia TX

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych