Witam,
zaglądam na jerkbaita od dwóch lat, czytam i podziwiam twórczość kolegów, czasami coś napiszę
Ja także coś tam sobie w domowym warsztaciku robię, więc pomyślałem, że nie zaszkodzi pokazać.
Moje majsterkowanie to przede wszystkim woblery. Pierwszą partię, kilka sztuk, wymęczyłem - o ile dobrze pamiętam - 25 lat temu. Wzorcem było jakieś zdjęcie z czasopisma "Blinker", bodajże niemieckiego, fotka Rapali albo Abu Garcia. Trzeci czy czwarty egzemplarz zaczął nawet pracować. Na tym mój zapał chwilowo się skończył, łebek byłem, a dookoła tyle atrakcji.
Przez kolejne lata wzięło mnie na majsterkowanie jeszcze z 2 razy, zrobiłem małe partyjki, nawet coś na nie połowiłem. Potem miałem przerwę i ponownie zainteresowałem się tematem ze 3 lata temu. Internet, dostęp do informacji i materiałów zachęciły mnie do kolejnych prób. Wróciłem do majsterkowania i od tego czasu w każdej wolnej chwili staram się coś pokombinować. Czasu za wiele nie ma, ale przerywnik w domowym warsztaciku to zawsze dobry pomysł.
Większość woblerów robię z balsy, czasami z lipy. Zazwyczaj strugam większą ilość, potem taśmowo stelaże, malowanie, lakierowanie. Planowo ma to ułatwić pracę, w praktyce - każdego robię w "nieskończoność".
Przy każdym nowym kształcie testuję różne obciążenia, notuję, porównuję, łowię i próbuję wyciągać wnioski. Zabawa jest przednia.
W tym roku porobiłem przy różnych okazjach trochę zdjęć, spróbuję na bieżąco wklejać po kilka sztuk.
Woblerki mają 4-9 cm, wykonałem je w ciągu ostatniego roku, niektóre są troszkę starsze. Wyglądają tak jak widać, pracują różnie, zależnie od kombinacji i przeznaczenia.
Pozdrawiam
IMG_0186.JPG 26,85 KB 133 Ilość pobrań IMG_0188.JPG 25,38 KB 122 Ilość pobrań IMG_0189.JPG 48,66 KB 116 Ilość pobrań IMG_0253.JPG 31,24 KB 111 Ilość pobrań IMG_0269.JPG 26,94 KB 108 Ilość pobrań IMG_01900.JPG 47,26 KB 106 Ilość pobrań IMG_01902.JPG 32,89 KB 105 Ilość pobrań IMG_01901.JPG 76,07 KB 102 Ilość pobrań MIMG_0287.JPG 33,89 KB 102 Ilość pobrań 5-6cm, malowanie: farbki, pędzelki
ok. 5cm, brak malowania, odrobinka opalizacji
ok. 6-7cm, malowanie ręczne + aero
ok. 6cm
malowanie ręczne + aero
Karaś. 7-8 cm, kalkomania + aero
Taki na pstrążka, ok. 6cm, farbki i pędzelki
ok.4,5cm pstrążkowaty, malowanie pędzelkiem + aero
Użytkownik Ubik edytował ten post 17 sierpień 2014 - 23:14