Pierwsze trzy zdjęcia :-) bardzo fajnie wyszedł :-0.
Użytkownik Kielo edytował ten post 21 sierpień 2014 - 08:27
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 21 sierpień 2014 - 08:26
Pierwsze trzy zdjęcia :-) bardzo fajnie wyszedł :-0.
Użytkownik Kielo edytował ten post 21 sierpień 2014 - 08:27
Napisano 22 sierpień 2014 - 19:06
Druga moja partyjka z taśmą alu, nieco większa, było więcej materiału do prób i trochę inna kombinacja. Długość 7-8cm, waga niewielka, do 9g, pływające i tonące, grubsze i bardziej smukłe. Nie do końca chyba wiedziałem co chcę osiągnąć, bo pracę nadałem im migotliwą, drgającą, lusterkującą, czyli tak bardziej pod bolenia, a jednocześnie na ten moment dołożyłbym im ołowiu. Wyszły takie raczej uniwersalne, następnym na pewno dodam obciążenia.
Te mniejsze, płoteczkowate, mają po 5-5,cm, także pływające i tonące, z myślą o małych rzekach, ale przy okazji urlopu trochę połowiłem nimi na jeziorach. Tym również planuję dołożyć do wagi, pewnie drogą rozpędu pozmieniam coś w wyglądzie. Niemniej coś czuję, że zakumplują się z rybkami i podtrzymam ten kierunek.
IMG_0141.JPG 50,18 KB 19 Ilość pobrań IMG_0142.JPG 46,02 KB 18 Ilość pobrań IMG_0270.JPG 28,88 KB 18 Ilość pobrań IMG_0230.JPG 31 KB 18 Ilość pobrań IMG_0298.JPG 25,9 KB 16 Ilość pobrań IMG_0383.JPG 25,44 KB 16 Ilość pobrań PIMG_0180.JPG 28,93 KB 16 Ilość pobrań PIMG_0209.JPG 23,86 KB 16 Ilość pobrań PIMG_0326.JPG 25,71 KB 17 Ilość pobrań PIMG_0307.JPG 28,28 KB 16 Ilość pobrań
Użytkownik Ubik edytował ten post 22 sierpień 2014 - 19:16
Napisano 22 sierpień 2014 - 19:14
Co tu dużo pisać- fachowa robota
Napisano 22 sierpień 2014 - 19:23
Dzięki, tym bardziej, że zanim napisałeś jeszcze nie zdążyłem wkleić fotek, bo walnąłem babola z samym opisem
Napisano 22 sierpień 2014 - 19:30
Bo ja już wcześniej wyczułem, że to będzie good job
Napisano 22 sierpień 2014 - 20:00
Napisano 22 sierpień 2014 - 22:44
Łuskę wyciskam na siatce tuningowej, można kupić w sklepach motoryzacyjnych albo na wiadomym portalu aukcyjnym. Dostępne są różne wielkości oczek, wychodzi z tego łuskopodobna faktura. Z tego co wiem różnie ludzie wyciskają, ja to robię wałkiem silikonowym a używam taśmy izolacyjnej przeznaczonej zdaje się do kominków.
W sumie prosta sprawa: odrysowujesz na taśmie kształt korpusu, wycinasz, kładziesz na siatkę, rolujesz mocno wałkiem i gotowe. Wystarczy nakleić na korpus. Siłą nacisku regulujesz wyrazistość i głębokość faktury. Można jeszcze pod siatkę podłożyć coś sprężystego, po kilku próbach widać co i jak. Ja nic nie podkładam, bo wałek mam miękki, przy twardym lepiej pokombinować z dość miękkim podkładem.
Napisano 22 sierpień 2014 - 23:01
Ze wszystkich najbardziej zielony mi się podoba, good job
Napisano 29 sierpień 2014 - 19:14
Miałem takie gotowe korpusy i z premedytacją pomalowałem je na styl klasyczny bez kombinacji, oryginalność zero. Wszystkie pływające, 7-9cm, szczupakowce.
IMG_0128.JPG 51,83 KB 14 Ilość pobrań Pasiaki4.JPG 60,53 KB 14 Ilość pobrań IMG_0129.JPG 46,06 KB 14 Ilość pobrań IMG_0131.JPG 51,09 KB 14 Ilość pobrań IMG_0137.JPG 51,5 KB 14 Ilość pobrań Pasiaki1.JPG 54,79 KB 15 Ilość pobrań Pasiaki2.JPG 47,18 KB 15 Ilość pobrań Pasiaki3.JPG 49,39 KB 15 Ilość pobrań
Napisano 29 sierpień 2014 - 19:32
Niebieski z ostatniego zdjęcia najpiękniejszy, od razu wpadł mi w oko reszta też rewelka
Napisano 30 sierpień 2014 - 16:05
Dokładnie wyróżnia się z tłumu co tu dużo pisać fajne woblery i czekam na kolejne
Napisano 30 sierpień 2014 - 22:49
Dzięki panowie za dobre słowo Te kolorowe jarmarki powyżej traktowałem raczej jako trening aero, wyszły dosyć fikuśne. Dodam stery i potestuję jesienią. Za oknem leje jak diabli, chłodek z pasją wdziera się przez uchylone okno, czyli chyba jesień blisko.
Napisano 31 sierpień 2014 - 16:54
No, kolego, kawał solidnej roboty odwaliłeś .
Niesamowita kompozycja barw w niektórych wobkach. Brawo.
Napisano 23 wrzesień 2014 - 19:09
Taka sytuacja. Jakoś na początku marca wybraliśmy się z kolegą posiedzieć przy wędkach. Powietrze jeszcze chłodne, woda zimna, ryby niemrawe, ale słoneczko fajnie grzało, więc posiadówka niczego sobie.
Przejechaliśmy wzdłuż kilku miejscówek od końca zbiornika, a woda całkiem duża. Spotkaliśmy jednego wędkarza. Pustka kompletna. Pora roku dla większości jeszcze wczesna, na dodatek pojechaliśmy w środku tygodnia. Brak ludzi mniej więcej zrozumiały. Połaziliśmy, wybraliśmy miejsce, kilka rzutów i siedzimy. Cisza jak makiem zasiał, spokój, odpoczynek i zaduma nad pięknem świata. Nawet się za specjalnie nie wysilałem. Ot, leżą wędki na podpórkach i tak na dobrą sprawę wystarczy.
Wczesna wiosna ma swój urok. Że jednak nie potrafię usiedzieć zbyt długo w bezczynności, to postanowiłem kawałek się przejść i pstryknąć jeszcze jakąś fotkę. Plaża, za plecami krzaczki, potem małe odbicie w prawo...
...i za zakrętem taki oto widok na kolejną plażę. Zrobiłem spore zbliżenie.
Wiecie o co chodzi? Kawał wody, wszędzie bezludzie, a tam chłop na chłopie siedzi.
Wracając do domu podeszliśmy zobaczyć co w trawie piszczy.
Tego należało się spodziewać - dzień czy dwa wcześniej zarybili karpiem.
W ciągu następnych dwóch tygodni byliśmy w tamtych okolicach jeszcze ze trzy razy. Siedzieli za każdym razem, nawet po ciemku, do upadłego. W końcu zostało tylko dwóch czy trzech najbardziej zatwardziałych.
Myślę, że po prostu zdążyli wyłowić wszystko. I tak nastał kwiecień, po nim maj, a wraz z nimi "początek sezonu". Lud ruszył nad wodę w nadziei złowienia taaaakiego karpia.
Podobne sytuacje widziałem kilka razy na różnych wodach. Czemu i komu ma służyć takie zarybianie?
Napisano 23 wrzesień 2014 - 19:52
Ja pamiętam jak moją rzeczkę max 15m szerokości hahahah zarybiali co roku lin ,karaś ,karp hahahah czemu?Żeby dziady mogły sobie posiedzieć i kija pomoczyć ,cosik w łeb walnąć i starej do domu przynieść :-).
Użytkownik Kielo edytował ten post 23 wrzesień 2014 - 19:53
Napisano 24 wrzesień 2014 - 10:08
Napisano 24 wrzesień 2014 - 10:29
Z dawien dawna pamiętam taką sytuację ze swojego rodzimego miasteczka.Co roku w kwietniu zarybianie miejskiego stawu białorybem (karp,lin),przez miesiąc zbiornik zamknięty,w maju otwarcie i darcie ryby całą dobę,nie ma gdzie wędki wcisnąć.Po 2 tygodniach pustka na brzegu i w zbiorniku.Taki system,przecież opłaty za kartę,muszą się zwrócić w rybim mięsie.Prezes zadowolony,bo społeczność ''mięsiarska'' nie pikietuje przed domem,że zapłacone a nie ma co na patelnie wrzucić.Tylko co z tymi normalnymi wędkarzami z pasją.
Napisano 24 wrzesień 2014 - 22:33
Ja właśnie tego nie mogę zrozumieć - dlaczego zarybianie wygląda w ten sposób, że gdy ryba jest wpuszczana do wody, obok czeka już zgraja gości z torbami i wędkami. No przecież to jakaś paranoja. I drugie, co przyszło mi do głowy, po co zarybiać w takich okolicznościach karpiem, skoro od razu wiadomo, że przetrwa kilka dni. Kasa wyrzucona w błoto, pożytku ogólnego zero.
Kiedyś jeden znajomy spotkał się z podobną sytuacją jakoś na przełomie wiosny i zimy, dopiero co lód schodził, akurat krótko po zarybianiu. Zajeżdża, a tam las wędek i ciagną do bólu, po 30 karpi mieli. Zwrócił uwagę to usłyszał żeby sp.....ał. A patrząc po rejestracjach goście musieli przejechać ponad 100km! Fajne zarybianie, w dzienniku TVP ogłaszali?
Napisano 25 wrzesień 2014 - 21:24
Druga moja partyjka z taśmą alu, nieco większa, było więcej materiału do prób i trochę inna kombinacja. Długość 7-8cm, waga niewielka, do 9g, pływające i tonące, grubsze i bardziej smukłe. Nie do końca chyba wiedziałem co chcę osiągnąć, bo pracę nadałem im migotliwą, drgającą, lusterkującą, czyli tak bardziej pod bolenia, a jednocześnie na ten moment dołożyłbym im ołowiu. Wyszły takie raczej uniwersalne, następnym na pewno dodam obciążenia.
Te mniejsze, płoteczkowate, mają po 5-5,cm, także pływające i tonące, z myślą o małych rzekach, ale przy okazji urlopu trochę połowiłem nimi na jeziorach. Tym również planuję dołożyć do wagi, pewnie drogą rozpędu pozmieniam coś w wyglądzie. Niemniej coś czuję, że zakumplują się z rybkami i podtrzymam ten kierunek.
IMG_0141.JPGIMG_0142.JPGIMG_0270.JPGIMG_0230.JPGIMG_0298.JPGIMG_0383.JPGPIMG_0180.JPGPIMG_0209.JPGPIMG_0326.JPGPIMG_0307.JPG
Kur...czaki fajny temat nie wiem czemu dopiero tu zajrzalem te z fot powyrzej bardzo fajne ta oliwka lux , a pan koleczko z 1 stronki tez ciekawy wob ...... bede zagladal .... pozdro
Napisano 25 wrzesień 2014 - 22:41
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych