Czeburaszki - czyli jak to dzia艂a ?
#41 OFFLINE
Napisano 22 wrzesie艅 2014 - 11:49
#42 OFFLINE
Napisano 22 wrzesie艅 2014 - 20:41
IMG-20140922-WA0001.jpg 58,23 KB 68 Ilo艣膰 pobra艅
- havy, Artur1125, Jarek M i 1 inna osoba lubi膮 to
#43 OFFLINE
Napisano 22 wrzesie艅 2014 - 21:51
meme174 o co chodzi z tym koralikiem ? ma byc nawleczony na hak przed przyneta ? kiedys tak okonie lowilem na czerwone koraliczki. Moglby jasniej wytlumaczyc ?
- Kamil_D lubi to
#44 OFFLINE
Napisano 23 wrzesie艅 2014 - 06:25
Ciezarek (bulet)
Szklany koralik
Hak offsetowy
I polecam plecionka + fluorocarbon.
Jezeli koralik jest szklany to przy podciaganiu, podbijaniu dochodzi do stuku ciezarka o koralik - przy plastikowyn ten odglos jest mininalny albo wcale. Kiedys wyczytalem na jakies stronie aby przed hakiem dawac jeszcze stoper ale ja sensu nie widze zbytnio - tzn nie odnotowalem aby wezel cierpial przez sam koralik. Taki stuk bardzo dobrze wabi ryby
Co do samej metody mozna puscic sie wyobrazni podbijac szurac podrzucac podciagac i Bog wie co. Zaleta texasa jest bardzo mala czepliwosc - o ile hak dobrany jest do przynety i nie wystaje za jej obreb to smialo mozna rzucac w wszelakie ziela galezie itp.
Do texasa nadaja sie wszystkie gumowe przynety - ale nafajniej lowi mi sie gumami ktore plywaja albo maja komore powietrzna z tylu wtedy ladnie sie ustawia w wodzie.
Ogolnie texas zostal wymyslony po to aby ryba podczas brania nie czyla oporu ciezarka - ryba zasysa robala ciagnie fluoro a bulet sie przesywa samoczynie.
Takie troche ameryki w naszej Polsce
Choc powiem szczerze ja dopiero raczkuje w tym sposobie lowienia ( lowie okolo roku tym zestawem i tez nie zawsze ) - sa uzytkownicy bardziej zaawansowani ode mnie ktorzy pewnie zwroca uwage na wiecej szczegolow.
Tu masz sporo informacji
www.jerkbait.pl/topic/32413-texas-rig-carolina-rig/?fromsearch=1
U偶ytkownik meme174 edytowa艂 ten post 23 wrzesie艅 2014 - 06:46
#45 OFFLINE
Napisano 20 pa藕dziernik 2014 - 08:31
Witam! Mam pytanie odno艣nie hak贸w, bo postanowi艂em spr贸bowa膰 tej metody. Jakie konkretnie haki, chodzi mi o firm臋 i model stosujecie. Bo zacz膮艂em zbroi膰 i mam problem z mniejszymi. Zbroj臋 je k贸艂kiem 艂膮cznikowym i do mniejszych rozmiar贸w jest za grube. Patrzy艂em te偶 na mniejsze agrafki, bo to te偶 chyba powinno zadzia艂a膰. Jakie macie sprawdzone modele hak贸w i reszty.
#46 OFFLINE
#47 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2015 - 06:39
leslaw;
Przecie偶 to 艣wietny spos贸b na sandacza, okonia . Delikatnie unosz膮ca si臋 przyn臋ta za podbijan膮 czeburaszk膮. Ja u偶ywam np; IZUMI rybki kt贸re pod艂膮czam do czeburaszki.
Jak masz twarde dno ,to warto nawet kupi膰 czeburaszki wolframowe, bo daj膮 metaliczny dzwi臋k podczas podbijania , jak szklana kuleczka w Texas Ring ...
#48 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2015 - 16:00
Witam! Mam pytanie odno艣nie hak贸w, bo postanowi艂em spr贸bowa膰 tej metody. Jakie konkretnie haki, chodzi mi o firm臋 i model stosujecie. Bo zacz膮艂em zbroi膰 i mam problem z mniejszymi. Zbroj臋 je k贸艂kiem 艂膮cznikowym i do mniejszych rozmiar贸w jest za grube. Patrzy艂em te偶 na mniejsze agrafki, bo to te偶 chyba powinno zadzia艂a膰. Jakie macie sprawdzone modele hak贸w i reszty.
SF S-60
Tani i dobry !
U偶ytkownik koyot edytowa艂 ten post 29 grudzie艅 2015 - 16:03
- kniachu lubi to
#49 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2015 - 16:03
#50 OFFLINE
Napisano 30 grudzie艅 2015 - 16:25
Forumowy kolega sprzedaj臋 te haki...
Link do strony z czeburaszkami i hakami do nich. S膮 r贸偶ne modele.
http://jerkbait.pl/t...aki-decoyowner/
U偶ytkownik karbusd edytowa艂 ten post 30 grudzie艅 2015 - 16:27
#51 OFFLINE
Napisano 30 grudzie艅 2015 - 17:51
艂owna metoda, oczywi艣cie nei sam patent lowi
#52 OFFLINE
Napisano 31 grudzie艅 2015 - 13:30
A jakie haki do wi臋kszych gum ? Od 4 do 6 cali ? I gdzie mo偶na kupi膰 wi臋ksze rozmiary ?
#53 OFFLINE
Napisano 31 grudzie艅 2015 - 16:34
A jakie haki do wi臋kszych gum ? Od 4 do 6 cali ? I gdzie mo偶na kupi膰 wi臋ksze rozmiary ?
Do wi臋kszych zak艂adam offsety 4/0 lub 5/0 i nie narzekam na ilo艣膰 bra艅 czy te偶 zaci臋tych ryb.
#54 OFFLINE
Napisano 07 stycze艅 2016 - 23:21
Podobno bardzo dobra metoda u mnie zaczyna by膰 w fazie test贸w
Tak ci si臋 spieszy na gie艂d臋? Lepiej przystopuj to nabijanie post贸w bo zamiast handlu b臋dzie ban.
U偶ytkownik coma edytowa艂 ten post 07 stycze艅 2016 - 23:22
- Tomasz eS lubi to
#55 OFFLINE
Napisano 07 stycze艅 2016 - 23:24
- coma lubi to
#56 OFFLINE
Napisano 12 luty 2016 - 23:35
... Stosuje zalewane czeburaszki - bo te z wk艂adanym drutem, a偶 tak nie przestawiaj膮 osi haka to jednak s膮 s艂abe - ryba 100+ mi to rozgi臋艂a :/
...Del Toro, on 12 Feb 2016 - 10:16, said:
Co do tych czeburaszek z wkladanym drutem, to calkowita racja. Przy wiekszej rybie dosc latwo o rozgiecie, ja mialem szczescie, ale drucik byl prawie wyprostowany. Malo brakowalo
Cytaty koleg贸w Toudinho i Del Toro pochodz膮 z w膮tku "Okonie 2016".
Interesuj膮 mnie do艣wiadczenia innych koleg贸w u偶ywaj膮cych czeburaszek z wk艂adanym drutem. Czy wed艂ug was takie czeburaszki s膮 rzeczywi艣cie do艣膰 s艂abe i 艂atwo w nich mo偶na rozgi膮膰 drut i straci膰 ryb臋? Wiem, 偶e na rynku s膮 czeburaszki o r贸偶nej grubo艣ci drutu-zawleczki. Prosz臋 o opinie.
U偶ytkownik n15 edytowa艂 ten post 12 luty 2016 - 23:41
#57 OFFLINE
Napisano 13 luty 2016 - 08:51
#58 OFFLINE
Napisano 13 luty 2016 - 09:24
Czeburaszki wi臋kszego kalibru od Kolegi, kt贸ry ma w膮tek na gie艂dzie maj膮 wg opisu drut 0,7mm.
Na twardym zaczepie, przy lince TCB8 opisanej 0,20mm, lekko deformowa艂 si臋 drut, a haki offsetowe 3/0 - 5/0 prostowa艂y si臋.
Na zdj臋ciu Mustad z serii 91768.
aegio001.JPG 425,61 KB 52 Ilo艣膰 pobra艅
- coma lubi to
#59 OFFLINE
Napisano 13 luty 2016 - 09:34
Dok艂adnie zale偶y od u偶ytego drutu .Polecam czeburaszki od kolegi Roberta , mo偶e ci臋偶ej je spasowa膰 ale maj膮 maj膮 grubszy drut ich nie uda艂o mi si臋 rozgi膮膰.
- minnow lubi to
#60 OFFLINE
Napisano 13 luty 2016 - 10:18
Kolega Sport - Fishing ma bardzo dobre czeburaszki. 艁apa艂em na 3g i na 14 g i wiele r贸偶nych. Kij przejmuje prac臋 i nigdy mi nic si臋 nie wygi臋艂o.
A 艂apa艂em sandacze i nawet sumka 60 cm . Na spokojnie wyjecha艂 na kiju do 13g i czeburaszce 7g ze sztucznym robalem gumowym. Pop艂yn膮艂 potem dalej dostaj膮c ca艂usa .... .
Si艂owo , to wszystko si臋 da wyprostowa膰 i ju偶 .
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych