Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3431 odpowiedzi w tym temacie

#3121 OFFLINE   DeepRunner

DeepRunner

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 243 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Darek

Napisano 09 luty 2022 - 18:58

Andrzej Konowrocki?

Nie... Andrzej Kopiński :).
  • MaleX lubi to

#3122 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1112 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 09 luty 2022 - 19:33

Nie... Andrzej Kopiński :).

Zgadza się, doczytałem w innym wątku. :)

#3123 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 09 luty 2022 - 20:26

Przerzuciłem posiadane katalogi ABU. Po raz pierwszy pojawia się w nich Droppen w 1967 (Reflex 10 lat wcześniej)

attachicon.gif IMG_20220209_120922a.jpg

attachicon.gif IMG_20220209_120949a.jpg

Jeśli chodzi o Droppena, to wszystko się zgadza, jednak informację o ABU Reflex muszę sprostować i to nie przez złośliwość, z uwagi na nr tego mojego wpisu.

Reflex ewoluował przez kilka dekad. Protoplastą tej obrotówki był model ABU-Spinnaren, który już w 1945r miał czerwony korpus o takim kształcie jak współczesny model Reflex.

W drugiej połowie lat 40-tych, zmieniały się masy produkowanych modeli i proporcje pomiędzy masą obrotówki i wielkością skrzydełka ABU-Spinnaren, ale sama budowa obrotówki nie ulegała zmianie przez prawie cztery dekady.

Załączony plik  ABU Reflex.pdf   570,04 KB   12 Ilość pobrań

Pierwszy katalog w języku angielskim „ABU Record Fishing Tackle” z 1954 roku pokazuje rozwój modeli obrotówek wykonanych na oryginalnym prostym, czerwonym korpusie ABU Spinnaren, czyli modeli Reflex, Tandem i Variant.

Jak widać na załączonej stronie z tego katalogu, paletka ABU Spinnaren i ABU Reflex oraz pozostałych modeli, nie różni się kształtem paletki, a jedynie tym, że paletka ABU Spinnaren nie jest karbowana a gładka.

Obrotówka ABU Spinnaren była przez wiele dekad produkowana równolegle z ABU Reflex.

Na 2 stronie załącznika - ewolucja obrotówki ABU Spinnaren przed rokiem 1954, czyli rokiem pierwszego wypustu „karbowańców” - modeli: ABU Reflex, Tandem i Variant.

• wojti80, G r e g i BOB lubią to

#3124 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 09 luty 2022 - 20:40

Podawanie faktów i polemika nie mają nic wspólnego ze złośliwością więc spoko ... i jedziemy dalej.

Może po prostu nie do końca się zrozumieliśmy. Ja moje stwierdzenia oparłem o faktycznie posiadane przeze mnie katalogi ABU. W najstarszym z nich (wersja szwedzka) z roku 1956, na str 46 jest ABU -spinnaren Reflex obok , tak jak napisałeś ABU - spinnaren. Obie obrotówki są w identycznych gramaturach i cenach detalicznych.

Jako info dodatkowe podam, że na tej samej stronie debiutuje Flax-spinnaren.

• MieczysławS, wojti80 i G r e g lubią to

#3125 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 09 luty 2022 - 21:26

Podawanie faktów i polemika nie mają nic wspólnego ze złośliwością więc spoko ... i jedziemy dalej.

Może po prostu nie do końca się zrozumieliśmy. Ja moje stwierdzenia oparłem o faktycznie posiadane przeze mnie katalogi ABU. W najstarszym z nich (wersja szwedzka) z roku 1956, na str 46 jest ABU -spinnaren Reflex obok , tak jak napisałeś ABU - spinnaren. Obie obrotówki są w identycznych gramaturach i cenach detalicznych.

Jako info dodatkowe podam, że na tej samej stronie debiutuje Flax-spinnaren.

Zwróć uwagę jak duży jest typoszereg (8 wielkości) zarówno ABU Spinnaren jak i ABU Reflex w katalogu amerykańskim.

Szwedzi od samego początku bardzo poważnie traktowali rynek amerykański, więc przynęty, jeśli chodzi o ich wielkość musiały być produkowane zarówno na panfishe, jak i na muskie.

Nie wiem dlaczego stosunkowo szybko wycofali się z Flax Spinnaren, czyżby wędkarze nie poznali się na tym modelu?

​Bywało już tak w przeszłości, że wędkarze odkrywali zalety, czyli łowność przynęty, gdy została zdjęta z produkcji.

Znalazłem jeszcze w swoich zbiorach kilka obrotówek ABU produkowanych w Japonii, o których niewiele wiem, bo na nie jeszcze nie łowiłem, ale o nich być może innym razem.

Użytkownik MieczysławS edytował ten post 09 luty 2022 - 21:27

• wojti80, G r e g i BOB lubią to

#3126 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 10 luty 2022 - 17:30

Dziś przyszedł czas na ABU Jungle, pierwsze błystki produkowane dla ABU Garcia w Japonii, na samym początku lat 80-tych.

Wykonanie perfekcyjne, korpus obrotówki przypomina ABU Flax spinneare, ale wykonany jest staranniej. I w odróżnieniu od korpusu Flax’a, nie pozwala na wymianę kotwiczki.

Załączony plik  DSC00201.JPG   70,2 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC00202.JPG   89,58 KB   8 Ilość pobrań

Skrzydełka miedziane polerowane na obie strony, srebrzone natomiast błyszczące, gładkie na awersie, a na rewersie wyglądają jakby były pokryte srebrem palonym. Na fot. tego nie widać ani zrobionej z użyciem lampy błyskowej, ani bez niej. Zgrabnie „opierzone” kotwiczki.

Błystki te nie zostały jeszcze przeze mnie wypróbowane, ale myślę, że będą i łowne i będą dobrze wirowały. Kształt paletki - bardzo podobny do francuskich Olympique.

Mam ich tylko kilka, więc podobnie jak Flax’y na razie podlegają ochronie przed urwaniem. Przecież Olympique, meppsów, rublexów, myranów mam całą masę, zatem łowić mam czym.

#3127 OFFLINE   wojti80

wojti80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 11 luty 2022 - 12:30

Dzień dobry
Takie cudo mi się trafiło
616c61cda4d9460emed.jpg
66c26acf4cb0948dmed.jpg
  • BOB, Wesol i mero lubią to

#3128 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 luty 2022 - 12:35

Łotewskie Salmo

• wojti80 lubi to

#3129 OFFLINE   wojti80

wojti80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 11 luty 2022 - 12:40

Dziękuję za informację. Ciekawa blaszka.

Użytkownik wojti80 edytował ten post 11 luty 2022 - 12:40

#3130 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 11 luty 2022 - 12:54

Raczej to polski wybór (bynajmniej nie olsztyńsko/gietrzwałdzki). Zdaje się, że były jeszcze garbatki tego producenta. W połowie lat 90-tych było tego sporo w sklepach. Muszę grzebnąć w swoich pudełkach.

Użytkownik Mysha edytował ten post 11 luty 2022 - 13:27

• wojti80 lubi to

#3131 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 luty 2022 - 14:19

Jednak myślę, że to Łotwa, ale tylko krowy nie zmieniają zdania ;)  :)

• wojti80 lubi to

#3132 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3025 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 11 luty 2022 - 14:45

O tym Salmo Luxor było całkiem niedawno tu: http://jerkbait.pl/t...nęta/?p=2988882

• Mysha, wojti80 i BOB lubią to

#3133 OFFLINE   Wesol

Wesol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 742 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Michał

Napisano 11 luty 2022 - 15:38

http://jerkbait.pl/t...dpost&p=2297537

Ja kiedyś podobna wrzuciłem do wątku,
Mister fish Poland

Użytkownik Wesol edytował ten post 11 luty 2022 - 15:39

• Mysha, wojti80 i BOB lubią to

#3134 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 11 luty 2022 - 17:00

Łotewskie Salmo

Skoro jesteśmy przy Salmo, to ja dołożę Salary i będzie pełny salmo salar, czyli atlantycki łosoś szlachetny.

Kupiłem te ABU Salar’y może z 10 lat temu, na Vintage, oprócz tych na foto, mam jeszcze maleńkiego 4g, ale się gdzieś zapodział.

Firma ABU Record Lures zaczęła je produkować w 1945 roku. Pierwszy wypust miał wytłaczane łuski jedynie na 2/3 powierzchni wypukłej przynęty, 1/3 część od strony kotwicy, była gładka.

Błystki z drugiego wypustu, który wyszedł w roku 1955 i trwał do roku 1959, miały już łuskę na całej wypukłej powierzchni. Podobnie wyglądały błystki z trzeciego wypustu lata 1960-1980, gdy zakończyła się ich produkcja w Szwecji w zakładzie ABU Record Lures.

Te etapy produkcji, które tu nazwałem wypustami różniły się ponadto ilością produkowanych modeli, oraz ich kolorem.

Pierwszy wypust to tylko jedna wielkość 15g/55mm.

Drugi wypust to: 15g/55mm i 20g/62mm

Trzeci wypust to:

• 4g/35mm w latach 1968-78,
  • 7g/43mm w latach 1962-?? - nawet eksperci nie wiedzą, kiedy zakończono produkcję tego modelu.
  • 15g/55mm i 20g/62mmw latach 1960-?? - nawet eksperci nie wiedzą, kiedy zakończono produkcję tych najpopularniejszych modeli myślę, że te dwa modele były produkowane do końca 1980r.
  • 40g/90mm w latach 1969-79.

Na początku 1981r większą część produkcji ABU przeniósł do wschodniej Azji, w tym całość produkcji zakładu ABU Record Lures.

Fanów/kolekcjonerów przynęt ABU Record Lures, których tu nazwałem ekspertami, azjatycka produkcja zupełnie nie interesuje.

Załączony plik  DSC00219.JPG   81,25 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00221.JPG   79,42 KB   6 Ilość pobrań

Jakiż to byłby szpan, pokazać moim kolegom - fanom sprzętu ABU te wahadełka, w latach 1975-80 w okresie moich studiów w Warszawie.

A dziś? No cóż, choć błystki ABU Salar zawsze miały bardzo dobrą opinię, jeśli chodzi o łowność, (co można wyczytać na różnych kolekcjonerskich forach), to ja swoich jak do tej pory nie wrzuciłem jeszcze do wody, z wyjątkiem najmniejszego modelu, na który siadło kilka okoni na pewnym wyrobisku po żwirowym, prawie pozbawionym zaczepów.

• wojti80, jachu i mero lubią to

#3135 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3025 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 11 luty 2022 - 17:38

Vintage to jakaś strona internetowa? Google nie podpowiada mi nic sensownego

#3136 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1112 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 11 luty 2022 - 18:30

Raczej nie w ten sposób Kamilu. Ale już: vintage abu lures, już tak. Przecież jako miłośnik starych Ambasadorów znasz takie strony. Przykładowo to: https://vintagefishi...k.com/abu-lures

#3137 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 11 luty 2022 - 19:00

Raczej nie w ten sposób Kamilu. Ale już: vintage abu lures, już tak. Przecież jako miłośnik starych Ambasadorów znasz takie strony. Przykładowo to: https://vintagefishi...k.com/abu-lures

Można tak, ale robię tak tylko w ostateczności, gdyż są tam wysokie ceny.

Najpierw szukam na ebay, jeśli na całym świecie nie ma nikogo, kto by sprzedawał poszukiwany przeze mnie przedmiot, to szukam na Vintage.

W krajach skandynawskich jest jeszcze dużo ofert sprzedaży wszelkiej maści wyrobów ABU, ale niestety najczęściej na ich lokalnych portalach.

#3138 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3025 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 11 luty 2022 - 19:53

Dzięki, absolutnie nie znałem tej strony. Kiedyś obserwowałem inną, też taką prywatną, ale niewiele ciekawych rzeczy się tam pojawiało, a jak już to w realnych, a nie okazyjnych cenach i w końcu wyrzuciłem z zakładek. Jednak jestem zwolennikiem licytacji to zawsze można jakieś perełki taniej zdobyć ;)

#3139 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 11 luty 2022 - 21:34

Z wahadłówek ABU najwięcej łowiłem, i nadal łowię Atomami 12g/52mm i 20g/60mm. Mam ich jeszcze kilka sztuk.

Najczęściej zaczynałem łowienie tą większą 20g/60mm, bo wydawała się jakaś bardziej odpowiednia do łowienia szczupaków. Jednak często znacznie efektywniejsza, była ta 12g. Ulubione kolory, to BGL, S i S/K. Z oryginałów Made in Sweden, uchowała się tylko 12g w ulubionym kolorze BGL.

Załączony plik  DSC00223.JPG   67,14 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00229.JPG   74,29 KB   8 Ilość pobrań

Z produkowanych przez zakład ABU Record Lures kolor S – to była błystka rzeczywiście srebrzona. Dzisiaj S oznacza się wahadełka chromowane. Chociaż ta produkowana w Szwecji 12g w kolorze BGL, też na rewersie jest chromowana i szczupakom to nie przeszkadza, że nie jest srebrzona.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego błystki o nominalnej masie 12g ważą rzeczywiście ok. 12-12,5g w zależności od uzbrojenia, a te o nominalnej masie 20g ważą 16-16,6g. Nie przyszło mi nigdy do głowy, gdy jeszcze miałem szwedzkie oryginały 20g, aby sprawdzić czy też tyle ważyły, czy te współczesne, są wykonywane z cieńszej blachy?

Ta mniejsza ich masa mnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, bo łowię głównie na płytkich łowiskach, ale ci koledzy, którzy łowią na rozległych, głębokich wodach mogą być tym faktem rozczarowani.

To tyle moich doświadczeń z przynętami ABU.

• mero i bob74 lubią to

#3140 OFFLINE   Cez@ry

Cez@ry

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Cezary
  • Nazwisko:K.

Napisano 16 luty 2022 - 07:23

Witam,

opierajac sie na informacjach w powyzszym tekscie kolegi @thymalus, chcial bym Wam pokazac "kilka" pieknych polskich woblerow BIG FISH, ktore kiedys gdzies tam nabylem, a teraz przy robieniu porzadkow znowu odkrylem.

attachicon.gif IMG_1342 (2).jpgattachicon.gif IMG_1347.jpgattachicon.gif IMG_1348.jpgattachicon.gif IMG_1344.jpgattachicon.gif IMG_1345.jpgattachicon.gif IMG_1349.jpgattachicon.gif IMG_1350.jpgattachicon.gif IMG_1351.jpgattachicon.gif IMG_1352.jpgattachicon.gif IMG_1353.jpgattachicon.gif IMG_1354.jpg

Pozdrawiam serdecznie

Martin

PS

Dystrybutorem tych woblerow oraz innych polskich przynet ( takze woblerow SALMO ) na Niemcy w latach 1990-tych byla firma PROFI PROGRAMM K&J z Berlina.

Trochę to potrwało ale  w końcu udało mi się odnaleźć B)

Fajnym  uzupełnieniem tematu jest  skan ulotki/ mini katalogu oferty handlowej firmy BIG FISH z 2000 roku pochodzącej ze zbiorów  ś.p. Jana Marka Kochańskiego.

Załączony plik  BIG FISH.jpg   92,25 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  BIG FISH 2.jpg   87,72 KB   8 Ilość pobrań

Użytkownik Cez@ry edytował ten post 16 luty 2022 - 07:31

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych