Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3426 odpowiedzi w tym temacie

#1841 OFFLINE   Franc

Franc

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1538 postów
  • LokalizacjaPłock
  • Imię:Jacek

Napisano 10 luty 2018 - 11:10

Już dawno chciałem pokazać Wam TO CUDO... Jeśli ktoś zgadnie z którego roku i czyjej produkcji jest ten kręcioł, to postawię mu ...WHISKY! ;)

Pozdrowionka! :)

Mogę brać udział w zabawie ?

Miałem przyjemność kręcić owym rękodziełem .

Na dzisiejsze czasy jakość jak na cnc , a jeszcze o takich maszynach nawet nie marzyli 

#1842 OFFLINE   Franc

Franc

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1538 postów
  • LokalizacjaPłock

Napisano 10 luty 2018 - 11:13

Mogę podpowiedzieć że twórca słyną z przepięknych i mega skutecznych błyszczy  :)  

• Dokuś lubi to

#1843 OFFLINE   Dokuś

Dokuś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1341 postów
  • Lokalizacjaどこ水と自然!
  • Imię:Dok

Napisano 10 luty 2018 - 11:15

Mogę brać udział w zabawie ?

Miałem przyjemność kręcić owym rękodziełem .

Na dzisiejsze czasy jakość jak na cnc , a jeszcze o takich maszynach nawet nie marzyli 

Jacek, Ty nie możesz brać udziału, bo wiesz wszystko na ten temat!   :D

• Franc lubi to

#1844 OFFLINE   Rajfel

Rajfel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 852 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 10 luty 2018 - 13:06

Dzisiaj przypadek sprawił że w warsztacie w starych pudłach odnalazłem kilka staroci.

Wczesne lata 70 , jeszcze nie miałem karty( wiec łowiłem nielegalnie ) , a to mój pierwszy stało  szpulowiec.

Załączone pliki

#1845 OFFLINE   Dokuś

Dokuś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1341 postów
  • Lokalizacjaどこ水と自然!

Napisano 10 luty 2018 - 15:47

Dzisiaj przypadek sprawił że w warsztacie w starych pudłach odnalazłem kilka staroci.

Wczesne lata 70 , jeszcze nie miałem karty( wiec łowiłem nielegalnie ) , a to mój pierwszy stało  szpulowiec.

Andrzej, strasznie mi zaimponowałeś, że zachowałeś swój pierwszy kręciołek!... Ja niestety mojego pierwszego, radzieckiego Delfina już dawno posłałem w świat a mógł przecież dzisiaj cieszyć oko... Oj popełnia się trochę gaf w życiu!... ;)

#1846 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 10 luty 2018 - 20:39

Koledzy, odnoszę nieodparte wrażenie, że spora część naszych wpisów, łącznie z ofertą Andrzeja, poszło się .... tzn. zniknęło?!

Albo ja mam omamy!!! :wacko:

#1847 OFFLINE   Rajfel

Rajfel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 852 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 10 luty 2018 - 20:42

Robert . Spoko , zaraz wkleję zdjęcia ponownie.

Załączone pliki

Użytkownik Rajfel edytował ten post 10 luty 2018 - 20:43

#1848 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 luty 2018 - 20:57

Ufff co a ulga! wszystko ze mną OK ;)  :D  :good:

• Rajfel lubi to

#1849 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4677 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 10 luty 2018 - 21:37

Już dawno chciałem pokazać Wam TO CUDO... Jeśli ktoś zgadnie z którego roku i czyjej produkcji jest ten kręcioł, to postawię mu ...WHISKY! ;)

attachicon.gif WP_20180209_20_42_12_Pro.jpgattachicon.gif WP_20180209_20_42_48_Pro.jpgattachicon.gif WP_20180209_20_44_53_Pro.jpgattachicon.gif WP_20180209_20_45_38_Pro.jpg

Wytwórnia sprzętu BS zdaje się, ale rocznika to w życiu nie zgadnę.

• Dokuś i mero lubią to

#1850 OFFLINE   darek1

darek1

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 10 luty 2018 - 22:44

https://m.youtube.co...h?v=-8uedG1fs2Q
  • Dokuś i mero lubią to

#1851 OFFLINE   thymalus

thymalus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaWałcz

Napisano 10 luty 2018 - 23:11

attachicon.gif WP_20180209_20_42_12_Pro.jpgattachicon.gif WP_20180209_20_42_48_Pro.jpgattachicon.gif WP_20180209_20_44_53_Pro.jpgattachicon.gif WP_20180209_20_45_38_Pro.jpg

Kojarzy mi się, że na te kołowrotki mówiono Szyndle lub Szendle od nazwiska wytwórcy. W Poznaniu powstawały lub były to bardzo zbliżone kręciołki.

• Franc, Dokuś i mero lubią to

#1852 OFFLINE   wojti80

wojti80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 10 luty 2018 - 23:27

To ręczna robota? Piękny!

u mnie skromniutko,

garść robactwa

Załączony plik  karaluchy.jpg   50,69 KB   10 Ilość pobrań

i stara skrzneczka wędkarska

Załączony plik  skrzynia.jpg   58,59 KB   9 Ilość pobrań

Pozdrawiam złomiarzy :D

Użytkownik wojti80 edytował ten post 10 luty 2018 - 23:36

#1853 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 luty 2018 - 23:38

Idzie wiosna? Karaluchy się mnożą? piękne :)

#1854 OFFLINE   darek1

darek1

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 10 luty 2018 - 23:51

Poznań '70 zakłady Cegieskiego.....

#1855 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1996 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 11 luty 2018 - 11:26

Mogę podpowiedzieć że twórca słyną z przepięknych i mega skutecznych błyszczy  :)  

Pan Szendel(może przekręciłem niechcący) w Poznaniu robił coś podobnego.Św. pamięci nestorowie łososiowania w Drawie, Podeszwa senior i Patrzykont znany koszykarz takimi kosili! Ponieważ poznałem obu w latach 70-tych to kołowrotki ktorych używali musiały być wyraźnie starsze.

Tak więc nawet jeśli nietrafione, sprzęt odlotowy. :rolleyes:

pozdro-Paweł

Właśnie zauważyłem, że Rafał -thymalus wcześniej wpadł na trop.

Użytkownik Paweł Bugajski edytował ten post 11 luty 2018 - 11:29

#1856 OFFLINE   thymalus

thymalus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaWałcz

Napisano 11 luty 2018 - 12:23

Pan Szendel(może przekręciłem niechcący) w Poznaniu robił coś podobnego.Św. pamięci nestorowie łososiowania w Drawie, Podeszwa senior i Patrzykont znany koszykarz takimi kosili! Ponieważ poznałem obu w latach 70-tych to kołowrotki ktorych używali musiały być wyraźnie starsze.

pozdro-Paweł

Szyndla/Szendla oglądałem u śp. Andrzeja Pukackiego, który również opowiadał o wykorzystywaniu kołowrotków na Drawie przy połowie łososi. Miał piękne zdjęcie Janusza Patrzykonta z kapitalnym łososiem. Używano ich do spinningowania...

#1857 OFFLINE   Cez@ry

Cez@ry

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Cezary
  • Nazwisko:K.

Napisano 11 luty 2018 - 12:43

Kojarzy mi się, że na te kołowrotki mówiono Szyndle lub Szendle od nazwiska wytwórcy. W Poznaniu powstawały lub były to bardzo zbliżone kręciołki.

Sorry na wstępie za upierdliwość i dociekliwość ale w związku ze zbieraniem informacji dotyczących produkcji kołowrotków w Polsce szukam "potwierdzonych" materiałów oraz wiarygodnych źródeł o rodzimych producentach oraz ich "dziełach sztuki". Niestety do dnia dzisiejszego zachowało się mało informacji dotyczących producentów z okolic Poznania. Do dzisiaj  spotkałem się wyłącznie ze Spółdzielnią Rzemieślniczą "MECHANIKÓW", Poznań, ul. Wawrzyniaka 10 która produkowała kołowrotek z ruchomą szpulą Precision. Natomiast na postawie kilkuletnich  obserwacji ogłoszeń na portalach sprzedażowych zauważyłem  iż co jakiś czas pojawiają się kołowrotki przybliżone konstrukcyjnie do kołowrotka zaprezentowanego przez kolegę Dokuś. Wykonane z wysokiej klasy aluminium, łożyskowane z  "dźwięczną terkotką+" oraz perfekcyjnie spasowane. W internecie znalazłem artykuł dotyczący produkcji kołowrotków przez niemieckiego inżyniera który osiadał po wojnie w okolicach Poznania o nazwisku Szyndle który  zasłynął z produkcji kołowrotków jak i przynęt. Jako jeden z pierwszych konstruktorów zastosował mechanizm wolnego biegu z kołowrotkach z ruchomą szpulą. Niestety do dnia dzisiejszego nie spotkałem się z żadnym dokumentem potwierdzającym powyższe informacje, jedynymi namacalnymi dowodami są kołowrotki zakupione u osób z Poznania oraz okolic. W wolnej chwili wrzucę kilka fotek kołowrotków. Zwracam się z zapytaniem do kolegów z forum czy ktoś posiada "potwierdzone" informację którymi mógłby się podzielić w sprawie produkcji wielkopolskich mlynków?

Za każde źródełko informacji będzie wdzięczny ;)

#1858 OFFLINE   Dokuś

Dokuś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1341 postów
  • Lokalizacjaどこ水と自然!

Napisano 12 luty 2018 - 23:22

Polski z zakładów Cegielskiego?!
widziałem coś podobnego na KRN w latach osiemdziesiątych(mógł być produkowany wcześniej)...tylko nie pamiétam imienia gościa,który bujał się po 'różyku' -Wiesio?!Grzesiek co też go znał odszedł był zeszłego maja...niestety.
Łowisz podobnym przepływanką ?

Poznań '70 zakłady Cegieskiego.....

pozdro-Paweł

Szyndla/Szendla oglądałem u śp. Andrzeja Pukackiego, który również opowiadał o wykorzystywaniu kołowrotków na Drawie przy połowie łososi. Miał piękne zdjęcie Janusza Patrzykonta z kapitalnym łososiem. Używano ich do spinningowania...

Koledzy... Myślę, że czas powiedzieć jak powstał ten kołowrotek. Wielu z Was bardzo dobrze skojarzyło ten model. Jego historia sięga drugiej połowy lat pięćdziesiątych, kiedy to poznańskie zakłady Hipolita Cegielskiego dysponowały chyba jednymi z najlepszych maszyn w Europie.. Trzech poznańskich pasjonatów wędkarstwa, pracujących w tamtejszych zakładach w roku 1957-58 postanowiło wykorzystać ten potencjał i zbudować kołowrotek. Jeden zajął się wykrawaniem, drugi toczeniem a trzeci mechaniką i złożeniem w całość. Kolega @darek1 był najbliższy rozwiązania zagadki (Grzesiek; nie z "Różala", ale z ulicy Różanej ;) ). Jednej osoby nie pamiętam i nie wiem kto toczył a kto wykrawał, ale trzecią osobą był św. pamięci Jaruś Magdziarz (znany wytwórca świetnych błystek, zwanych Magdziarzówkami). "Wyprodukowali" 4-5 takich kołowrotków (przedstawiłem Wam jednego z nich). Poszli do Urzędu Patentowego i chcieli wykupić patent. Okazało się, że koszt patentu był porównywalny do kosztów zakupu 1/2 nowego samochodu (w realiach lat pięćdziesiątych było to coś nieosiągalnego). Nie było ich na to stać. Te kilka kołowrotków, to jedyne modele, jakie powstały. Ich jakość jest naprawdę imponująca. 

W ten sposób "o mały włos" polski kołowrotek mógłby być jednym z najlepszych na świecie produktów wędkarskich, ale w historii naszego kraju podobnych scenariuszy mieliśmy już wiele...

Użytkownik Dokuś edytował ten post 12 luty 2018 - 23:25

#1859 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 13 luty 2018 - 15:51

Dzięki, że dzielisz się taką wiedzą! Super :)

• wojti80, Franc i Dokuś lubią to

#1860 OFFLINE   Franc

Franc

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1538 postów
  • LokalizacjaPłock

Napisano 13 luty 2018 - 20:46

@Dokuś ale ładnie napisałeś , 

Myślałem że podpowiedź o błyszczach trochę naprowadzi , a i Paweł był blisko  :)   

• wojti80 i Dokuś lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych