Kwadratura koła - czyli Spinnerbait vs. Inlinespinner - nowy artykuł
#21 OFFLINE
Napisano 12 maj 2009 - 21:03
#22 OFFLINE
Napisano 20 maj 2009 - 20:45
#23 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2009 - 08:05
Może napisze ktoś coś więcej o technice prowadzenia spinnerbaitów i czy używacie stalek ? Mój młynek
stradic 2500 a kijek to beast master 15-40g.
Pozdrawiam.
Załączone pliki
#24 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2009 - 08:48
#25 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2009 - 09:19
#26 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2009 - 15:46
Pozdrawiam.
#27 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2009 - 18:11
#28 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2009 - 20:18
Każda obrotówka skręca żyłkę. Od jej jakości, precyzji wykonania zależy jego stopień (skręcania).Wygladają bardzo ciekawie. Ja mam duży problem z obrotówkami bo po każdym żucie skręcają mi żyłkę. Po kilku rzutach to już sie nie da łowić bo żyłka okręca sie wokół szczytówki. Obrotówki które posiadam to jakieś nieduże i tanie modele ze sklepu. I nie wiem dlaczego tak się dzieje i co jest tego przyczyną ? Czy to zależy od samej obrotówki ? Od tego jak jest zbudowana ? Czy może też od akcji wędki, grubości linki ? Proszę żeby ktoś mi to wytłumaczył. Co zrobić zeby obrotówka nie skręcała żyłki?
Pozdrawiam.
Mimo wszystko warto zainwestować w te lepsze. No i agrafkę z niezłym krętlikiem.
Marnej jakości obrotówki czasami wirują jako całość -samo skrzydełko prawie nie obraca się w osi obrotu, co jest dobrze widoczne gdy spojrzysz na kotwicę, która kręci się niemal w tym samym tempie co skrzydełko.
Osobiście czasem stosuję taki zabieg że co kilka rzutów zmieniam obrotówkę. Bywa, że jedna częściej skręca w jednym kierunku a druga odkręca w przeciwnym.
#29 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2009 - 22:31
#30 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2009 - 05:28
moze nie tak calkiem dupa, skrecanie linki mozna bardzo ograniczyc lub praktycznie wyeliminowac dobrym kretlikiem i systemem, ktory ja nazywam anti twist, 'montowanym' w oczko obrotowki ... jezeli chodzi o male wirowki, to moze nim byc mala, nawet 2-3 gramowa, srucina ... czyli ociazenie niekoncetryczne ... przy duzych obrotwokach szczupakowaych mozna pojechac po calosci i zamontowac przypony z plytkami antysplataniowymi lub ciezarkami z olowiuKażda obrotówka skręca linkę ? to mnie pocieszyliście Już myślałem ze napiszecie mi złoty środek na to a tu dupa.
Załączone pliki
- Friko i Blue lubią to
#31 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2009 - 22:35
#32 OFFLINE
Napisano 15 sierpień 2009 - 09:46
aby zapobiec skrecaniu linki mozna na 1(!) grot kotwicy zalozyc twister o odpowiedniej wielkosci, to ze trzyma obrotowke i chroni (po czesci) przed skrecaniem linki
wracajac do pytania o te przypony z paletkami to sprawa jest prosta, nigdy czegos takiego nie widzialem w zadnym sklepie, moje systemy konstruuje i wykonuje sam ... na kawalek nierdzewnego drutu nawlekam przycieta plytke z lexanu (polycarbonat) i po wyprofilowaniu zapiecia mam przypon z anti twistem do bucktaili, kazdy taki przypon moze miec indywidualna dlugosc ... uzywam drutu o srednicy 0.6-0.8 mm i bardzo dobrych kretlikow (ball bearing)
Załączone pliki
- Friko lubi to
#33 OFFLINE
Napisano 15 sierpień 2009 - 13:45
Pozdrawiam
#34 OFFLINE
Napisano 15 sierpień 2009 - 13:49
Dużo częsciej skręca mi się linka łowiąc bolenie na woblery,więc myśle że nie trzeba kombinować z jakimiś systemikami.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych