Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Zestaw castingowy pod okonie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
141 odpowiedzi w tym temacie

#121 ONLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 950 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 14 listopad 2024 - 21:45

Raczej nie warto... Chyba że znacznie podniesiesz budżet... Można tanio skompletować dobry zestaw do ciężkiego casta, przy lekkim i tanim tylko się zniechecisz... Poszukaj kogoś kto da ci porzucać - jesteś w dobrym miejscu, może ktoś się znajdzie:) najwyżej trzeba będzie kawałek podjechać...

#122 OFFLINE   Cinq

Cinq

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów

Napisano 14 listopad 2024 - 22:28

Właśnie nie chce za mocno inwestować bo nie wiem czy mi podejdzie a kolega wyżej zestaw od daiwy wychodzi sporo po nad 800zl

#123 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 14 listopad 2024 - 23:05

Po lekturze poniższego wątku będziesz już miał całkiem dobre teoretyczne rozeznanie w temacie. Warto przeczytać.

https://www.google.p...ZozyN50iyiXP_7I
  • Alexspin lubi to

#124 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 14 listopad 2024 - 23:40

Właśnie nie chce za mocno inwestować bo nie wiem czy mi podejdzie a kolega wyżej zestaw od daiwy wychodzi sporo po nad 800zl

Musisz wiedzieć że w podanym przedziale od 1 do 10g potrzeba min. 2 różnych zestawów. Skuteczne łowienie przynętą w okolicy 1-2g wymaga bardzo specjalistycznego sprzętu bliżej 3000zł niż 400zł. Szpula i linka do łowienia takimi wabikami nie będzie odpowiednia do łowienia przynętami np. 8-10g. Podobnie z wędką chociaż tu może być bardziej uniwersalnie.
  • S.N. lubi to

#125 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 15 listopad 2024 - 00:00

Sławek nie strasz człowieka 😁
Jak dobrze poszuka to w dwójce się zmieści. Góra 2300 😉
  • Alexspin lubi to

#126 ONLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 950 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 15 listopad 2024 - 01:03

1500
Daiwa gekkabijin na alli to jakieś 1200, a za resztę wędka... Tym połowi od 2-3g

#127 OFFLINE   Cinq

Cinq

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów

Napisano 15 listopad 2024 - 07:13

Gramaturę napisałem po wędce jaka gdzieś znalazłem a tak precyzując chce operować między 4-10g
Zastanawiam się nad jakimś zestawem z aliexpress bo widzę że modeli jest bardzo dużo a na naszym Polskim rynku ciężko o kij w takiej gramaturze za budżetowe pieniądze

#128 OFFLINE   Cinq

Cinq

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów

Napisano 15 listopad 2024 - 07:15

Po lekturze poniższego wątku będziesz już miał całkiem dobre teoretyczne rozeznanie w temacie. Warto przeczytać. Na pewno przeczytam dziękuję za podlinkowanie

https://www.google.p...ZozyN50iyiXP_7I

#129 OFFLINE   Matiz992

Matiz992

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:J. bo RODO

Napisano 15 listopad 2024 - 10:34

Gramaturę napisałem po wędce jaka gdzieś znalazłem a tak precyzując chce operować między 4-10g
Zastanawiam się nad jakimś zestawem z aliexpress bo widzę że modeli jest bardzo dużo a na naszym Polskim rynku ciężko o kij w takiej gramaturze za budżetowe pieniądze

Multik

Histar Aurora lub Histar Giu

Kij

Cemreo Zacco C602UL lub Handing Miracle 198cm 3-10g

Oba zestawy dobrze spiszą się w podanym CW ;) Multiki i kije sprawdzone w boju osobiście.

Musisz wiedzieć że w podanym przedziale od 1 do 10g potrzeba min. 2 różnych zestawów. Skuteczne łowienie przynętą w okolicy 1-2g wymaga bardzo specjalistycznego sprzętu bliżej 3000zł niż 400zł. Szpula i linka do łowienia takimi wabikami nie będzie odpowiednia do łowienia przynętami np. 8-10g. Podobnie z wędką chociaż tu może być bardziej uniwersalnie.

Fajniej jeździ się Mercedesem niż Hyundaiem, ale mam zestaw który ogarnia w pełnym komforcie 0,75/0,8-2g za 500zł. W dłoniach czuć, że nie jest to topowy sprzęt ale użytkowo nie odstaje od dużo droższych pozycji :D

Użytkownik Matiz992 edytował ten post 15 listopad 2024 - 10:44

#130 OFFLINE   Obserwator86

Obserwator86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów

Napisano 15 listopad 2024 - 15:59

Witam szukam jakiegoś castingu na okonia cw 1-10g
Budżet do 300-400zl , ale mam też pytanie czy w ogóle opłaca się kupować casting pod okonia?

Takie coś jesteś w stanie zmontować wyłącznie opierając się na sprawdzonych chińskich konstrukcjach - na krajowym podwórku, aby iść w BFS potrzebujesz budżetu 4-5x większego. Polecane multiplikatory z Ali, to Histar Aurora Air (obecnie w promocji + zniżka monetami wychodzi okolice 125 zł), Soloking Acura 50 + magnesy 4x2mm N52 (około 150-160 zł), Tsyrinoya Dark Wolf KF50 (obecnie około 250 zł). Wędka polecana, to np. Handing Magic L - obecnie około 170 zł. Ja używam tylko traveli, a tutaj wybór jest dość prosty - Pure Lure Creek Dance.

Czy się "opłaca" ? Cóż, kwestia co dla nas przeważy szalę. Kręci się przyjemnie, czułość bardzo fajna, w łapie leży sympatycznie. Jeśli łowisz z belly boat / kajaka, to kręcioł "u góry" nieco uprzyjemnia wędkowanie. Minus jest jeden - choćby skały defekowały, to przy przynętach 1-3g rzuty będą krótsze. Ja w kijach bardzo cenię maksymalne zasięgi i po roku stwierdzam, że ten minus u mnie niestety jest zbyt odczuwalny. Ogólnie polecam każdemu spróbować. I nieprawdą jest, że trzeba od ciężkiego casta zaczynać. Ja robiłem podejście "książkowe", zraziłem się, odstawiłem na dwa lata, a od obecnego sezonu zacząłem właśnie od kija 1-7g, po czym dołożyłem kij 30-100g.

<<...>>
To nie jest giełda.

#131 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 15 listopad 2024 - 16:59

Fajniej jeździ się Mercedesem niż Hyundaiem, ale mam zestaw który ogarnia w pełnym komforcie 0,75/0,8-2g za 500zł. W dłoniach czuć, że nie jest to topowy sprzęt ale użytkowo nie odstaje od dużo droższych pozycji :D

Co to za zestaw, który w pełnym komforcie według Ciebie ogarnia 0.8 grama do 2 i kosztuje całe 500 zł. ?

Użytkownik S.N. edytował ten post 15 listopad 2024 - 16:59

• Alexspin lubi to

#132 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 262 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 listopad 2024 - 17:48

Ale to jest właśnie zestaw budżetowy, tam nie ma żadnych fajerwerków. Wędka za niecałe 400 zł, + średniopółkowy multik, jeden z najtańszych które obsłużą przynęty od 3-4 g. 

A można było zaproponować Daiwę SS AIR TW 8.5L za 1800 zł. albo Shimano Alderabana 51 BFS za 1900 zł. 

#133 ONLINE   polny

polny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Grzegorz

Napisano 16 listopad 2024 - 09:06

Jak byś chciał... 

<...> to nie jest Giełda

#134 OFFLINE   Matiz992

Matiz992

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 18 listopad 2024 - 08:35

Co to za zestaw, który w pełnym komforcie według Ciebie ogarnia 0.8 grama do 2 i kosztuje całe 500 zł. ?

A proszę Cię bardzo, pełna lista poniżej :)

Multik Histar Giu, srebrna wersja bo ma ciut lżejszą szpulę. Warto otworzyć i wymoczyć łożyska, zamiast smaru ja dałem oliwkę. Równie dobrze można pokusić się o założenie chińskich hybryd za 20/30zł z podobnym efektem.

Koszt multika +/- 250zł

Na szpuli 40-50m, również chińskie PE0,2 Kingdom Micro Fly. Zapewne na jakimś włosku mono byłoby lepiej ale jakoś nie mogę się do tego przełamać.

Cena +/- 10zł

Kijek Mifine Illusion Slash 1,8m opisany 0,2-0,8g

Cena +/- 150-200zł

Tak jak pisałem, komfort jest 0,8-2g całkowitej masy przynęty. Jako komfort rozumiem powtarzalne, celne rzuty o długości przynajmniej tych 10m dla najniższej gramatury.

#135 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 18 listopad 2024 - 08:56

Kija tego nie miałem. Miałem za to ten multiplikator i tę plecionkę również. I w zestawie z prawie szklakiem czyli nanoflexem z FA, który bez problemu najmniejszego poda dołem 0.8 grama tzw. komfortu nie uświadczyłem. Ba, nawet się o niego nie otarłem ... Histar daje radę w tzw. komforcie od około 1.5 grama o ile komuś nie przeszkadza, że przekładnia pracuje hmmm ... Tak jak pracuje.

Użytkownik S.N. edytował ten post 18 listopad 2024 - 08:58

#136 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 18 listopad 2024 - 14:51

Kijek mam. Faktycznie ogarnia ta niskie gramatury ... ale dla mnie nawet za niskie. Odpuszczam tak skrajne łowienie (powyżej 200g również ;)  :D)

Więc chyba trzeba oddać komuś kogo to bawi i potrzebuje B)  

• Marcin Rafalski lubi to

#137 OFFLINE   skius

skius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Napisano 18 listopad 2024 - 16:25

"Na szpuli 40-50m, również chińskie PE0,2 Kingdom Micro Fly. Zapewne na jakimś włosku mono byłoby lepiej ale jakoś nie mogę się do tego przełamać."

Nie wrzyna wam się taka plecionka i nie robi bród?  U mnie PE 0.6 to optimum ( na końcu i tak jest fluo)

• BOB lubi to

#138 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 18 listopad 2024 - 17:06

Nie wiem czym mam jeszcze zdjęcia tej cienkiej chińskiej plecionki, ale ona bardziej podchodzi pod japońskie pe 0.4/0.5. Dość dawno temu ją testowałem i osobiście wolę jednak japońskie linki.

#139 OFFLINE   Matiz992

Matiz992

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 19 listopad 2024 - 08:03

Kija tego nie miałem. Miałem za to ten multiplikator i tę plecionkę również. I w zestawie z prawie szklakiem czyli nanoflexem z FA, który bez problemu najmniejszego poda dołem 0.8 grama tzw. komfortu nie uświadczyłem. Ba, nawet się o niego nie otarłem ... Histar daje radę w tzw. komforcie od około 1.5 grama o ile komuś nie przeszkadza, że przekładnia pracuje hmmm ... Tak jak pracuje.

Pracuje tak jak powinien pracować multik w tym budżecie, w łapkach miałem kilka Histarów i uwierz, że trafiają się wyjątkowo "maślane" egzemplarze :D ogólnie szroty tej marce się raczej nie zdarzają, jednak kontrola jakości mogłaby być lepsza...

A wracając do tematu, żeby zejść jak najniżej z gramaturą tak jak pisałem, łożyska i jeszcze raz łożyska. Umyć albo wymienić, bo w fabrycznej wersji mają one naprawdę wysokie opory toczenia. To trochę tak jak próbować przepchnąć auto na zaciągniętym ręcznym.

"Na szpuli 40-50m, również chińskie PE0,2 Kingdom Micro Fly. Zapewne na jakimś włosku mono byłoby lepiej ale jakoś nie mogę się do tego przełamać."

Nie wrzyna wam się taka plecionka i nie robi bród?  U mnie PE 0.6 to optimum ( na końcu i tak jest fluo)

Nie zauważyłem takiego problemu. Jednak warto zaznaczyć, że wbrew opisowi ta linka nie jest aż taką pajęczynką jak Japońskie niteczki opisane w ten sam sposób.

#140 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 19 listopad 2024 - 09:07

Ja miałem 2 egzemplarze kupione w odstępie około 1,5 miesiąca bo jak na sprzęt za nieduże pieniądze (wtedy około 180 zł.) to dobrze hamował i chciałem mieć zestaw do brodzenia w głębszej wodzie. I 2 razy miałem pecha. Nie kombinowałem już dłużej bo mam czym łowić. Możliwe też, że miałeś farta i faktycznie trafiłeś dobrze wykonany multiplikator. Co do łożysk racja. Często zdarza się, że już na starcie są po prostu kiepskie. Też kiedyś kombinowałem z tanimi multiplikatorami, a wierz mi były o wiele gorsze :lol: , aniżeli aktualne konstrukcje. I jak się w końcu zdecydowałem na taki klasy premium to oczy mi się otworzyły :D  Plus na pewno taki, że jak łowiłem słabymi to potem mogło być tylko lepiej i lepiej było. A, że lepsze jest wrogiem gorszego to ma się potem wymagania trochę większe nawet w stosunku do tanich konstrukcji i dlatego napisałem, że przekładnia pracuje jak pracuje i tani plastik się w ręku trzyma. Nikogo nie namawiam to wydawania 2 tys. na zestaw bo naprawdę można łowić skutecznie zestawem za 500 zł., ale w te 0.8 grama dołem jakoś trudno mi uwierzyć nawet na lepszych łożyskach. Jak dla mnie histar to minimum 1.5 grama. Poza tym zgadzam się z Tobą tylko moim zdaniem wędeczka ważniejsza, aniżeli łożyska. I na koniec sakramentalne to co pasuje Tobie niekoniecznie musi pasować mi i odwrotnie :)

Użytkownik S.N. edytował ten post 19 listopad 2024 - 09:15

• Matiz992 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

1 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

nurek28