Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Zestaw castingowy pod okonie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
168 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   Matiz992

Matiz992

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 560 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:J. bo RODO

Napisano 19 listopad 2024 - 13:30

S.N., on 19 Nov 2024 - 08:07, said:

Ja miałem 2 egzemplarze kupione w odstępie około 1,5 miesiąca bo jak na sprzęt za nieduże pieniądze (wtedy około 180 zł.) to dobrze hamował i chciałem mieć zestaw do brodzenia w głębszej wodzie. I 2 razy miałem pecha. Nie kombinowałem już dłużej bo mam czym łowić. Możliwe też, że miałeś farta i faktycznie trafiłeś dobrze wykonany multiplikator. Co do łożysk racja. Często zdarza się, że już na starcie są po prostu kiepskie. Też kiedyś kombinowałem z tanimi multiplikatorami, a wierz mi były o wiele gorsze :lol: , aniżeli aktualne konstrukcje. I jak się w końcu zdecydowałem na taki klasy premium to oczy mi się otworzyły :D  Plus na pewno taki, że jak łowiłem słabymi to potem mogło być tylko lepiej i lepiej było. A, że lepsze jest wrogiem gorszego to ma się potem wymagania trochę większe nawet w stosunku do tanich konstrukcji i dlatego napisałem, że przekładnia pracuje jak pracuje i tani plastik się w ręku trzyma. Nikogo nie namawiam to wydawania 2 tys. na zestaw bo naprawdę można łowić skutecznie zestawem za 500 zł., ale w te 0.8 grama dołem jakoś trudno mi uwierzyć nawet na lepszych łożyskach. Jak dla mnie histar to minimum 1.5 grama. Poza tym zgadzam się z Tobą tylko moim zdaniem wędeczka ważniejsza, aniżeli łożyska. I na koniec sakramentalne to co pasuje Tobie niekoniecznie musi pasować mi i odwrotnie :)

Piszesz o multiku za 180zł więc zakładam, że masz na myśli Histara Aurorę? Zwróć uwagę, że w przypadku łowienia XUL piszę o Histarze Giu, który jest tożsamą konstrukcją jednak ze szpulą lżejszą o circa 1g przy zachowaniu praktycznie tych samych wymiarów.

Ogólnie to w większości się z tobą zgadzam, bo zestawić multik wiodącego producenta do Histara to nieporozumienie. Komfort jest całkowicie inny, inna praca, samo uczucie braku tandety w dłoniach też swoje robi. Dla tego do łowienia cięższego niż te kilka gram używam multików wiadomych producentów i nie muszę tłumaczyć dlaczego bo doskonale wiesz czemu  ;) chociaż i tam czasami można wsadzić paluchy, żeby nieco poprawić fabrykę  :rolleyes: 

Wracając jeszcze do łożysk i wędki, to w przypadku UL i XUL wydaje mi się że każdy z tych elementów jest tak samo ważny i finalnie wpływa na wartości użytkowe. Bo zasmarowane syfiastym albo bardzo gęstym smarem łożyska naprawdę potrafią dużo zepsuć.

• S.N. i MietekK lubią to

#142 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4847 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 19 listopad 2024 - 14:12

Tak, w xul każdy element zestawu jest istotny co nie zmienia faktu, że 0,8 grama ... To też kwestia na jaką odległość, ale nawet łowiąc z pontonu np. wzdręgi to moim zdaniem każdy metr ma znaczenie, a dwa to czasami już jest łowić albo nie.
  • Alexspin lubi to

#143 OFFLINE   Pat92

Pat92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 218 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 02 styczeń 2025 - 22:12

Panowie,  patyczek pod okoniska mnie interesuje do twardych przynęt ( wobler twitch/obrotówki/ male chatterbaity ). Myślę o zodiasie 4-12g ale ciężko go znaleźć, może ktoś ma cos o podobnej charakterystyce - szybki, twardszy ale nie pałowaty, krótki wędkuję z łodzi.

Użytkownik Pat92 edytował ten post 02 styczeń 2025 - 22:13

#144 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1566 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 03 styczeń 2025 - 08:09

Pat92, on 02 Jan 2025 - 21:12, said:

Panowie,  patyczek pod okoniska mnie interesuje do twardych przynęt ( wobler twitch/obrotówki/ male chatterbaity ). Myślę o zodiasie 4-12g ale ciężko go znaleźć, może ktoś ma cos o podobnej charakterystyce - szybki, twardszy ale nie pałowaty, krótki wędkuję z łodzi.

Polecam  Dragona CXT . Tanie i dobre :)

#145 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie
  • Imię:Tomek

Napisano 06 styczeń 2025 - 20:31

Panowie, patyczek pod okoniska mnie interesuje do twardych przynęt ( wobler twitch/obrotówki/ male chatterbaity ). Myślę o zodiasie 4-12g ale ciężko go znaleźć, może ktoś ma cos o podobnej charakterystyce - szybki, twardszy ale nie pałowaty, krótki wędkuję z łodzi.

Na Allegro masz ten model dostępny.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Alexspin lubi to

#146 OFFLINE   Matiz992

Matiz992

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 560 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:J. bo RODO

Napisano 07 styczeń 2025 - 09:35

To ja podrzucę Ci coś od siebie - Iron Claw Doiyo Goza C601 LX

W podaną charakterystykę wpisuje się idealnie, jeżeli to faktycznie mają być okoniska a nie okonki po 15cm :D

#147 OFFLINE   pablo23004

pablo23004

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaDębica / Mielec
  • Imię:Paweł

Napisano 19 styczeń 2025 - 12:03

Panowie, patyczek pod okoniska mnie interesuje do twardych przynęt ( wobler twitch/obrotówki/ male chatterbaity ). Myślę o zodiasie 4-12g ale ciężko go znaleźć, może ktoś ma cos o podobnej charakterystyce - szybki, twardszy ale nie pałowaty, krótki wędkuję z łodzi.

Moze okoniowy klasyk czyli Kuying Teton 198 do 10gr.
Mam i polecam. Cw opisany dobrze, akcja fast.

Wysłane z Nokia 3310
  • Biesan lubi to

#148 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów

Napisano 19 styczeń 2025 - 15:07

Ja polecę Shimano Yasei, łowię nim głównie na crankbaity typu Westin BuzzBite czy Shimano Bantam Kozak,

twitche do 9cm, spinerbaity, chaterbaity i wszelakie żelastwo. Przyłowów szczupaka się nie boi, na okoniach normalnych rozmiarów ładnie pracuje i nie gubi ryb.

Wysłane z Nokia 3210 za pomocą Starlink

Załączone pliki

Użytkownik Biesan edytował ten post 19 styczeń 2025 - 16:07

• Mdah i pablo23004 lubią to

#149 OFFLINE   Pat92

Pat92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 218 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 27 styczeń 2025 - 14:43

Pany. Udało się dorwać zodiasa 4-12 i teraz pytanie czy pod łowienie twotchami 4-7cm i obrotowkami głównie rzeki brać jakimiś multik typu curado bfs bądź tatula 70/80 czy to za ciężkie łowienie dla tych multikow i iść w coś innego? Czyli jakaś 100tke? Dużo łowie na buzzbajty od westina 4.5cm w twitchu i one mają te 4g a na rzece to dodatkowy wycisk dla kołowrotka będzie.

#150 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 16:20

Ja do takiego łowienia L - ML i kija opisanego post wcześniej używałem Shimano SLX bfs i bez problemu dawał rady, od tego sezonu wszedł Alphas 25.

Plus taki że można 3gr rzucać jak i 15gr,

zerknij też na Daiwa Alphas SV TW 800 - 800S

W slx/curado wkurzało mnie pokrętło regulacji magnetyka na którym można było sobie paznokcie połamać.

Niby często się go nie używa ale przy zmianie z 3gr horneta na 15gr crankbaita magnetyk się przydaje, przynajmniej dla takiego żółtodzioba jak ja w temacie casta.

Użytkownik Biesan edytował ten post 27 styczeń 2025 - 16:26

#151 OFFLINE   pnasy

pnasy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 16:27

Ja tam do takich tematów mam steeza czy ze szpulka roro

#152 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie
  • Imię:Tomek

Napisano 27 styczeń 2025 - 16:38

Spokojnie oba dadzą rade do tych 20g. Curado BFS fajnie miota już od 3,5g, z tym że może mieć zbyt duże przełożenie do obrotówek i twitcha. Przynęty stawiające spory opór w wodzie, lepiej ciągać młynkami z mniejszym przełożeniem.

#153 OFFLINE   dormario

dormario

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaLubartów

Napisano 31 styczeń 2025 - 08:31

Zacząłem interesować się castingiem a że lubię łowić na lekko złożyłem sobie zestaw z Haibo arise air i wędki Tsurinoya dexterdity II C632IL i powiem że jestem bardzo zadowolony. 3g czeburaszką z tanią 2", cisnę na jakieś 30 metrów. Nie wiem ile dokładnie ma nawoju jedno przekręcenie korbki ale liczyłem ściągając zestaw i wyszło 46 obrotów. Multik pracuje wyśmienicie. a wędka ładuje się idealnie. Za całość zapłaciłem u przyjaciół za muru w okolicach 900 zł.

Edit.

1 gr czeburaszką (szacuję) że oddawałem na jakieś 15 m ale prawda jest też taka, że z zestawem byłem pierwszy raz nad wodą i dopiero uczę się poprawnego rzucania. Do tej pory łowiłem spiningiem.

Druga sprawa do oddanie krótkiego precyzyjnego rzutu bardzo lekką przynętą 0,5-1g to moim zdaniem castingiem będzie trudniej niż spiningiem.

Użytkownik dormario edytował ten post 31 styczeń 2025 - 08:35

• Koincydencja i Alexspin lubią to

#154 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1939 postów
  • LokalizacjaŁuków
  • Imię:Hubert
  • Nazwisko:Dybciak

Napisano 01 luty 2025 - 17:41

Brawo! Super się czyta takie wpisy.

Napisz jeszcze proszę w jakich warunkach łowiłeś - z /pod/bez wiatru, jakiej linki używałeś. Nawinąłeś linkę pod rant, czy mniej?

• Alexspin lubi to

#155 OFFLINE   Artur1987

Artur1987

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Kępa

Napisano 02 luty 2025 - 14:57

Panowie, jaki kij castingowy na pstrąga? Kupiłem CC BFS 2023 i chcę zacząć zabawę na lekko :) W zimę polskie pstrążki, a lato polskie okonki, może uda się znaleźć jeden kij? Mam na oku Megabass Levante f2-64lv i Dragon Sugoi Ultra CXT Cast 1,98 / 1.5-8g

#156 ONLINE   Piasek

Piasek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 postów
  • Imię:Marcin

Napisano 05 luty 2025 - 10:39

Zależy, na jakich rzekach będzie kolega łowił te pstrągi. Na małe zakrzaczone, lepsze są króciaki, ok 1,5m.

• arturbukowski lubi to

#157 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1566 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 06 luty 2025 - 04:38

CXT mam (3-16g)i z czystym sumieniem mogę go polecić .

Użytkownik sero1975 edytował ten post 06 luty 2025 - 04:39

#158 OFFLINE   dormario

dormario

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaLubartów

Napisano 06 luty 2025 - 05:53

Koincydencja, on 01 Feb 2025 - 16:41, said:

Brawo! Super się czyta takie wpisy.

Napisz jeszcze proszę w jakich warunkach łowiłeś - z /pod/bez wiatru, jakiej linki używałeś. Nawinąłeś linkę pod rant, czy mniej?

Cicho napewno nie było, więc wiatr lekko mógł mi sprzyjać, nie mniej jednak uważam że nieznacznie. Używam plecionki 0,07 a co do nawoju to na szpulę nawinąłem całe 150m czyli pod sam korek. Jeszcze jedna uwaga. Kształt przynęty ma znaczenie w kwestii długości oddanego rzutu, porównując tantę do raczka przy tym samym obciążeniu rzut jest zdecydowanie dłuższy, Szacuję że w granicach 5-10 m. Tanta śmiga jak szalona.

Użytkownik dormario edytował ten post 06 luty 2025 - 05:55

• Koincydencja, Alexspin i Umbra lubią to

#159 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 290 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 luty 2025 - 21:12

Artur1987, on 02 Feb 2025 - 13:57, said:

Panowie, jaki kij castingowy na pstrąga? Kupiłem CC BFS 2023 i chcę zacząć zabawę na lekko :) W zimę polskie pstrążki, a lato polskie okonki, może uda się znaleźć jeden kij? Mam na oku Megabass Levante f2-64lv i Dragon Sugoi Ultra CXT Cast 1,98 / 1.5-8g

Nie znam tych wędek. Osobiście będę testował Expride do 10 g. Zastanawiam się tylko czy nawinę plecionkę czy FC. Raczej FC 10 lb. 

#160 OFFLINE   Pat92

Pat92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 218 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 14 luty 2025 - 09:42

Tak się zastanawiam, którą paletkę byście bardziej widzieli okoniowo ze sporą dozą przylowu szczupaka na patyku 3-12g ( głównie woblery ) ygk 0.6pe, 0.8pe czy 1.0pe?

Użytkownik Pat92 edytował ten post 14 luty 2025 - 09:42

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych