jachu, on 04 Mar 2025 - 23:32, said:
Dlaczego linka muchowa nie doczekała się jeszcze własnego wątku? Taka ważna, centralna.
Doczekała się.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 05 marzec 2025 - 09:55
Faktycznie. Ale już sama data powstania wątku może być pewną wskazówką, że ważność linki nie jest aż tak wielka. Jak to usiłuje lansować Sławek. Nawet ten o kołowrotku powstał kilka lat wcześniej. Może stoi za tym od lat popularna u nas (i nie tylko u nas) żyłka i już wiekowa krótka nimfa? Tu linka bardziej przeszkadza niż pomaga i jej nawinięcie na kołowrotek to tylko z powodu regulaminowego wymogu. Jeśli jest tak ważna, to dlaczego większość z nas zaczynała przygodę z muchowaniem od zakupu wędziska a nie linki? Jestem gotów się założyć, że u Sławka było podobnie.
Napisano 05 marzec 2025 - 10:42
Jeśli pozwolicie na moje kilka zdań. Zarówno linka jak i wędzisko są ważnymi elementami zestawu, chociaż przychylam się do zdania Sławka, że linka jest ważniejsza. Co prawda wędzisko nieodpowiednio dobrane do linki może bardzo utrudnić prezentację czy wymaganą odległość ale jakoś się da, o tyle linka ląduje w miejscu, gdzie stacjonuje ryba lub w jego pobliżu i nieodpowiednio dobrana do warunków, przynęty i metody może unicestwić branie (delikatna prezentacja). Zbyt sztywna linka spowoduje trudności w ułożeniem jej na wodzie, nieodpowiednio dobrany kształt głowicy spowodować może zbyt agresywny opad na wodę lub w przypadku odmiennym, "niepociągnięcie' naszej muszki do miejsca jej przeznaczenia. Zbyt dużo jest jednak tych warunków koniecznych wobec linki aby nie wynikało z tego, że jest to jednak najważniejszy element zestawu.
Napisano 05 marzec 2025 - 11:21
Witam.
Biorąc np. taką tenkarę do ręki, nie ważne są ani linka, ani kołowrotek, bo ich tam po prostu nie ma.
A jest to metoda muchowa nieporównywalnie starsza niż cała historia europejskiego flajfiszingu ...
Nawet sama wędka ważna tak do końca nie jest, bo to po prostu kawałek kijka "z czegobądź".
Ważna jest idea.
I możliwość z naturą obcowania - naturą w postaci ryby, jej środowiskiem i wszystkim innym to środowisko otaczającym.
Pozdrawiam.
Napisano 05 marzec 2025 - 14:46
Tenkara to margines, nawet nie jest szlachetną mniejszością - według wykładni współczesnej nomenklatury Nie podbije świata, tak jak klasyczny fly fishing, ale może być orężem hipsterów. Taki sam gender jak i żyłka
Jeśli zestaw muchowy jest różny od, powiedzmy; spinningowego albo gruntowego, to kardynalnym wyróżnikiem jest linka i umiejętność jej użycia. Nie upieram się, ale tak to widzę..
Napisano 05 marzec 2025 - 15:09
jachu, on 05 Mar 2025 - 08:55, said:
Jeśli jest tak ważna, to dlaczego większość z nas zaczynała przygodę z muchowaniem od zakupu wędziska a nie linki?
Napisano 05 marzec 2025 - 16:09
Badania nie. Zwykłe obserwacje. Tak było w moim przypadku, znajomych i raczej jestem przekonany, że w większości przypadków i nie mówię o czasach, kiedy sprzęt muchowy był u nas trudny do kupienia i brało się to co się akurat trafiło. Nie przypominam sobie przypadku, żeby na jakimś forum ktoś zadał pytanie: kupiłem linkę, poradźcie mi jakie do niej dobrać wędzisko?
Napisano 06 marzec 2025 - 08:51
Jest rzeczą oczywistą że najpierw kupujemy wędkę a do niej dobieramy kołowrotek i linkę,natomiast kolejność zakupu nie świadczy o ważności w zestawie.Uwazam,że linka jest najważniejsza,od jej właściwego doboru zależy wszystko.Wedzisko i kołowrotek może byc byle jakie ale linka już nie.
Napisano 06 marzec 2025 - 10:51
Akademicka dyskusja. To Sławek swoim zwyczajem wrzuca takie tematy. Oczywiście, że kolejność zakupu o niczym nie świadczy. Tak jak fakt, że jak sam stwierdziłeś, jednak istotny jest właściwy dobór linki do już posiadanego wędziska.
Nadal będę się upierał, że jeśli dążymy do jakiegoś ideału, a chyba w tej zabawie właśnie o to nam chodzi, to twierdzenie, że to linka albo właśnie wędzisko albo umiejętność posługiwania się nimi jest najważniejsza, jest pozbawione większego sensu.
Napisano 07 marzec 2025 - 08:42
Tak
Albowiem brak mi tutaj pieśni nad pieśniami, rozpływającej się nad dobrocią naszej matki, linki dt, i niebywałym pięknem pętli łagodnie rozwijającej się na niebie. Zamiast których słyszę wrzaski heretyków i jazgot klienteli tłoczącej się przy straganach, widzącej wyłącznie ciało wystawione na sprzedaż. Pól bidy jjeśli ciało jest szlachetne, tragedia jeśli tanie i tandetne
Napisano 11 marzec 2025 - 14:41
Użytkownik Pawelek40 edytował ten post 11 marzec 2025 - 14:41
Napisano 11 marzec 2025 - 19:28
Dzień Dobry
Link do opisu wędzisk Gloomis
Najlepsze wędki muchowe 6wt w 2025 roku - Trident Fly Fishing
Najlepsze wędki muchowe o wadze 6 » 6 Weight Shootout » Yellowstone Wędkarz
Kłaniam się Marian
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych