Załączone pliki
Użytkownik Z Olsztyna edytował ten post 20 luty 2019 - 13:43
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 20 luty 2019 - 13:42
Użytkownik Z Olsztyna edytował ten post 20 luty 2019 - 13:43
Napisano 20 luty 2019 - 13:52
...jednak w Kraju nad Wisłą to Baltic Porter rulez, czyli dolna fermentacja, taki mamy klimat... Nie ma różnicy czy balitc, czy double stout, porterówkę regularnie powtarzam wg własnych pomysłów.
Czy ktoś może wie gdzie tego Porterka w Warszawie kupię?
Napisano 20 luty 2019 - 16:05
@bob74 a możesz podesłać przepis na swoja porterówkę?
Napisano 20 luty 2019 - 16:09
1l spirytusu i 1 mały porter
Napisano 20 luty 2019 - 16:25
...tak działa na organizm!!!
Napisano 20 luty 2019 - 21:16
Czy ktoś może wie gdzie tego Porterka w Warszawie kupię?
...Andrzeju, dobre portety bałtyckie dostaniesz nawet w sieciówkach , vide Komes,Grand daje radę.Porterówki robię z Julesa, czyli double robust porter, Alebrowar. Poszukaj w sklepach z piwami kraftowymi. Niedaleko Metra Wilanowskia masz. Piwomaniak, Jana Pawła, zapewne Paweł Ci coś poleci. Ostatnio z nieco mocniejszych pojawił się Imperator Bałtycki w Leclercu na Bielanach, poniżej dychy za 0,33. Ja to zawsze chomikuję na zaś, tak od 2016, nie wiam. czy mają na Ursynowie.
Użytkownik bob74 edytował ten post 20 luty 2019 - 21:17
Napisano 20 luty 2019 - 22:00
@bob74 a możesz podesłać przepis na swoja porterówkę?
...Kolego ze Sfer Niebieskich...nie ma jednego przepisu, żeby wszystko obgadać, to trzeba by było do świtu zasiadać...
Konkrety: u mnie proporcja 1:1, najczęściej 0,5 do 0,5, co wyżej to już wg uznania. W kwestii piwa, czyli portera, czy double stouta piwo leżakuje często nawet do roku od zakupu. Alkohol do porterówki to ca 70%. Nie ukrywam, że z pewnego żródła, na bazie z owocami, malina, wiśnia, czy węgierka. Podkarpaciu nie będę sugerował źródeł, kto zechce to znajdzie . Konkrety: mieszam składniki w garnku w proporcji jak wyżej, podgrzewam na wolnym ogniu do momenty parowania, tak 50 C. Do robust portera stosuję cukier trzcinowy dark muscovado, kilka łyżeczek, dosładzanie wg uznania. Można dodać w trakcie podgrzewania kardamon, cynamon korę, goździki, co kto i komu pasuje.
Co do Kingpina i double espresso stout to nieco trudniej, ponieważ, ciężkie piwo łączę z nalewem wiśniowym lub malinowym, który jes już po ułożeniu słabszy plus tak ze 200 ml mocnego kondensatu alkoholowego. Oczywiście cału czas zasadą jest podgrzanie z mieszaniem składników.Po schłodzeniu przelać do słoja na dojrzewanie. tak z miesiąć i daje radę. Czekam na RIS-a ze Spirifera, jest w planach nieco większa kooperacja, lecz nie wszystko zależy ode mnie.
Oczywiście można również ogrrnąć temat na Żywieckim porterze, również da radę. Brat kilka razy coś robił. Z założenia inwencja twórcza, własna, jest wskazana. Nie będę przecież sugerował, co komu smakuje i jaki ma smak...uff
Użytkownik bob74 edytował ten post 20 luty 2019 - 22:01
Napisano 20 luty 2019 - 22:18
Napisano 04 marzec 2019 - 21:31
Tak, gwoli ścisłości.."organizacyjnie" tzn. kto tak naprawdę zarabia na naszym nałogu
https://klubjagiello...lskich-rekach/
Napisano 04 marzec 2019 - 21:40
Nie jestem wielkim pivoszem, ale lubię np. do pizzy zwykły Namysłów.....pod koniec zeszłego roku była mowa o tym, że tamtejszy browar ma wykupić Grupa Żywiec. Żywca i innych z tej grupy, przynajmniej w znakomitej większości, do ust nie wezmę, może się więc okazać, że za jakiś czas podobny los spotka piva namysłowskie
Użytkownik cristovo edytował ten post 04 marzec 2019 - 21:42
Napisano 23 lipiec 2019 - 14:45
Napisano 23 lipiec 2019 - 15:18
Podeszło mi ostatnio z sieci "owadów w kropki" Tarczyn chmielowe, jednorazowa akcja i sie skończyło. W mojej miasto-wsi nigdzie więcej go nie uświadczy.
Napisano 23 lipiec 2019 - 17:55
...Trzech Kumpli trzyma poziom...Namysłów od wiosny przejęty. Trzeba podpytać Forumowicza z Namysłowa, czy coś kombinują z ,,optymalizacją" procesu produkcji. Ma źródło informacji w Browarze.
Użytkownik bob74 edytował ten post 23 lipiec 2019 - 17:55
Napisano 23 lipiec 2019 - 19:20
Napisano 24 lipiec 2019 - 07:24
Też czasem lubię potestować
20190629_190121.jpg 58,65 KB 16 Ilość pobrań
20190629_212506.jpg 50,9 KB 19 Ilość pobrań
piwko.jpg 53,35 KB 19 Ilość pobrań
Napisano 24 lipiec 2019 - 19:34
Napisano 25 lipiec 2019 - 18:49
Napisano 25 lipiec 2019 - 19:42
Napisano 25 lipiec 2019 - 20:07
Perła zeszła moim zdaniem na psy :/
Mi wykupili Lubuskie z tesco ale wiem że jest w kauflandzie w raz z Lubuszem,dwa rewelecyjne piwka -pierwsze niepasteryzowane
Optymalizacja produkcji , coraz większy popyt a więc i podaż, z zachowaniem smaku identycznego z pierwotnym .
Po Lubuskie nie masz daleko na południe, rzut beretem, zapełnisz bagażnik złocistym, a przy okazji weźmiesz wędki i pomachasz nad egzotyczną wodą. Co prawda na ryby mała nadzieja, ale wody mamy mnóstwo .
Napisano 25 lipiec 2019 - 20:11
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych