Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki.
Nie tylko cytrusy, nie tylko żywica. Chmiele z Nowego Świata dają nuty owocowe - nie nachalna chmielowo jest najnowsza seria od Trzech kumpli na chmielach z Australii. Do tego, również od nich - seria na chmielach z Nowej Zelandii... dużo tego, i dla każdego. Co z IPA-mi lub APA-mi na polskich chmielach lub klasycznych angielskich? A co ze stoutami i z porterami na zimne pory roku? A pszenica lub witbier na lato?
DePils z Pinty-klasyczny smak, bez "kombinacji".
Z czeskich: Rohozec "13". Svijany - maz, rytiż, baron... Bernard - "12", Opat bitter lub klasyczny z Broumova, Krkonos - "14" (vanocne).
O polskich koncerniakach nie będę się wypowiadał.
Zapomnieliście koledzy o najlepszym chmielaku, Poutnik 12' z Perhlimova , produkowany po sąsiedzku z Bernardem z Humpolca .