Tu masz używkę na olx
http://olx.pl/oferta...html#47b21d57da
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 02 marzec 2015 - 00:25
Napisano 02 marzec 2015 - 08:30
hej, staram się bardzo ostrożnie podchodzić do wszelkich kijów z "zander" w nazwie. pewnie generalizuję, ale mam wrażenie, że większość jest robiona nieco inaczej niż pod specyfikę połowu szczupłego (konieczność poderwania z dna ciężkiego koguta = sztywna kosa?).
Napisano 02 marzec 2015 - 08:54
Napisano 02 marzec 2015 - 10:25
Piszę o tym 10-42. Sam taki wypatrzyłem i zakupiłem na giełdzie, tak żeby był. Leży i czeka sobie w PL. Jak pojawi się coś na giełdzie za jakiś czas to na pewno łyknę i drugiego Łowiłem i Okumą i Shimano i oba dają radę. Z tych dwóch (mam oba) jakbym miał wybierać wziałbym Okumę. Wygląda dużo lepiej. Spinningowałem nią moimi piraniami ~105g i było ok. Znajomy na ten kijek wyholował kilkanaście metrówek bez najmniejszego problemu.
Sea Bass-y czasami są na promocjach po 30-35€ więc można je taniej wyrwać.
Pozdrawiam
M
Napisano 02 marzec 2015 - 11:23
Sea Bassy są w dobrej cenie.
a jakbyś ocenił przeznaczenie obydwu tych kijków pod łowienie gumami i ich czułość?
Naczytałem się o legendarnej mocy okumy i zastanawiam się, czy ona czasem nie jest od tego sea bassa dużo sztywniejsza (coś jak kijek bardziej pod lżejsze jerki niż większe gumy)?
okumę być może uda się w tym tygodniu gdzieś obejrzeć. na shimano brak szans.
Napisano 02 marzec 2015 - 12:29
Ja niestety nie łowię gumami więc w tej materii nie mogę się wypowiedzieć. Z gum to zwykle używam kingkongi w trollu
Łowie głównie jerkami i swimbaitami. Wydaje mi się, że okuma jest dużo ciensza/zgrabniejsza od Shimano. Mimo, że łowiłem i tym i tym i posiadam oba to nigdy nie miałem możliwości powrównania ich side by side leżą sobie i czekają w PL a ja nie wiem kiedy tam będę.
Pozdrawiam
M
Napisano 09 marzec 2015 - 23:50
Siemka forumowicze poszukuje dobrego kija na szczupaki. Cenna od 200-500zł. Łowie głownie na odrze z brzegu(długość kija minimum 2,7m-do takiego się przyzwyczaiłem), kij powinien mieć szybka akcje-do pewnego zacięcia ryby oraz przechodzić w pół parabole/parabole podczas holu. Ważna jest dla mnie też waga, często są to wielogodzinne wypady, wiec najlepiej żeby to była lekka wędka. Łowie głównie na gumy 9-12cm na główkach od 5-15 gram Wcześniej miałem kij do daiwa exceler 5-25g-był za miękki. Proszę doradźcie mi coś z czego będę zadowolony. Pozdrawiam serdecznie Mateusz
Napisano 10 marzec 2015 - 08:13
Przenieś to do działu "Kupię - zamienię" może tam Ci ktoś odpowie, bo w dziale spining to już się pewnikiem kolegom znudziły takie posty.
Napisano 10 marzec 2015 - 11:20
Ten Kongerek trochę za drogi, chciałbym się zmieścić w 500zł.
Napisano 10 marzec 2015 - 11:25
Używany St.Croix Wild River wersja o mocy Medium i akcji Fast. Miałem WRS86MFS-2 i był to kapitalny kij. Ewentualnie używany Avid o podobnych parametrach tylko będzie ciężej go znaleźć.
Napisano 10 marzec 2015 - 11:29
warta uwagi może być okuma black rock.
wprawdzie w tej długości nie sprawdzałem, ale przymierzałem się ostatnio do krótszych i kijek mi się podoba + ma bardzo wiele korzystnych opinii na tym forum.
fajne, sztywne wędzisko. wygląda na mające spory zapas mocy.
Użytkownik croock edytował ten post 10 marzec 2015 - 11:37
Napisano 10 marzec 2015 - 11:57
Machałem black rockiem, oraz inspira, szybkie kijki, lecz nie mam zaufania do blanków firmy toray, podobno bardzo podatne na złamania, ale za to bardzo czułe i szybkie.
Napisano 10 marzec 2015 - 13:11
Napisano 10 marzec 2015 - 14:45
chyba robi blanki albo maty węglowe. Ale na pewno maty węglowe.
Napisano 10 marzec 2015 - 16:47
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 10 marzec 2015 - 16:50
Napisano 10 marzec 2015 - 16:58
Może nie na tyle ze nie ufam ale wybierając taka wędkę gdzie ścianka blanku jest bardzo cienka np. jak w nowym team dragonie, nie czułbym się komfortowo nad wodą z myślą ze ,,zaraz,, cos pęknie. Pozdrawiam
Napisano 10 marzec 2015 - 18:06
Również polecam St.Croix Wild River lub przejżyj ofertę fenwicka.
Napisano 10 marzec 2015 - 18:35
jeb z dzidy - the ultimate edition
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych