Plecionka MIKADO NIHONTO OCTA BRAID
#321 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2018 - 21:03
- Alexspin lubi to
#322 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2018 - 06:45
Około 3 czy 4 lat temu kupiłem swoją pierwszą mikado octa w kolorze żółtym i byłem niemal zachwycony. Relacja ceny do jakości świetna. W tym roku zakupiłem tu na forum kolejną w rozmiarze 0,14 i kolorze zielonym i zonk ... Jak ona brudziła ... Dopiero po 2 czy 3 godzinach jak farba zeszła to przestała brudzić ... Z żółtą, aż takich zabrudzeń nie było.
octa.jpg 42,73 KB 13 Ilość pobrań
Użytkownik SlawekNikt edytował ten post 06 listopad 2018 - 06:46
#323 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2018 - 10:19
Jeszcze dwa lata temu używałem Octa. Niestety wszystkie cztery kolory brudzą, przy czym mam nieco odmienne zdanie od Sławka i uważam że najbardziej brudziła właśnie żółta fluo, ale to też chyba zależy od partii produkcyjnej. Z moich doświadczeń uważam, że najmniejsza utrata barwy występuje w czarnej.
- S.N. lubi to
#324 OFFLINE
Napisano 15 listopad 2018 - 12:34
Kolor kolorem ale stosunek ceny tej plecionki do jakości jest naprawdę dobry. Po dobrych doświadczeniach z 0,12 mm postanowiłem spróbować 0,08 mm. Na pierwszy rzut oka wygląda ok. Zobaczymy co wyjdzie nad wodą
Na ten moment nie widzę konkurencji dla tej pletki - oczywiście w tym przedziale cenowym
A i dodam, że moje doświadczenia dotyczą wersji czterosplotowej czyli Fine.
Użytkownik G_rzegorz edytował ten post 15 listopad 2018 - 12:35
- Alexspin i S.N. lubią to
#325 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2018 - 21:34
Troche straciła kolor, ale nigdy nie strzeliła mi nigdzie indziej jak na węźle.
Wycholowała bardzo dużo dużych ryb. Nigdy nie strzeliła podczas cholu.
Miała nawet starcie z panem wąsatym.
Dopiero po tym czasie zobaczyłem że lekko się strzępi ale parametry trzyma.
Aktualnie używam jej na dużej rzece.
#326 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2018 - 08:57
Używałem w pierwszej połowie sezonu Octa 0,10 kolor żółty i byłem bardzo niezadowolony. Plecionka była dość spłaszczona, kolor szybko się zmienił i nie koniecznie chciała puszczać na węźle przez co wytrzymała tylko pół sezonu na szpuli. Wróciłem do poprzedniej jaką miałem, czyli Mikado X-Plode i jednak zostanę przy niej. Moim zdaniem pod każdym względem jest lepsza od Octa i nie zamienię jej na żadną inną ( w tej cenie )
#327 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2018 - 10:30
Dużo łowiłem w tym sezonie Octa 0,08 mm w kolorze żółtym. Nie bez powodu wybrałem kolor żółty gdyż zależało mi na jego szybkim spraniu do bieli. 3-4 godziny łowienia i prawie biała plećka na ostatnich 2-3 metrach czyli pod wodą mniej widoczna, a nad woda widać gdzie idzie przynęta. Niestety po dniu pstrągowego łowienia te 2-3 metry idą do kosza z powodu sporego strzępienia się. Przeliczając to na około 30 wyjazdów, sezon i do kosza. Wytrzymałościowo jednak ok, brak też problemów z plątaniem się.
- Alexspin lubi to
#328 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2018 - 04:57
#329 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2018 - 07:15
Od dwóch sezonów używam, posiadam 0,08, 0,12, 0,16. Jakość tych plecionek oceniam jako dobre w średniej klasie.
Użytkownik robert3.s edytował ten post 18 listopad 2018 - 07:17
- Alexspin lubi to
#330 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2018 - 11:19
Używałem w pierwszej połowie sezonu Octa 0,10 kolor żółty i byłem bardzo niezadowolony. Plecionka była dość spłaszczona, kolor szybko się zmienił i nie koniecznie chciała puszczać na węźle przez co wytrzymała tylko pół sezonu na szpuli. Wróciłem do poprzedniej jaką miałem, czyli Mikado X-Plode i jednak zostanę przy niej. Moim zdaniem pod każdym względem jest lepsza od Octa i nie zamienię jej na żadną inną ( w tej cenie )
#331 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2018 - 11:20
#332 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2018 - 11:42
też łowię na xplode i uważam że to dobra pletka...
Mam wręcz odwrotne doświadczenia X-Plode to:
- primo, nie pletka, tylko plecionka
- secundo, droższa od Nihonto, a niestety, co najwyżej na tym samym poziomie techniczno-użytkowym i jeżeli ktoś pisze, że 0,08 ma wytrzymałość 7,25kg to albo zaniża grubość o około 0,04, albo pomyliły mu się kilogramy z funtami...
#333 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2018 - 00:01
#334 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2018 - 06:14
Oj, musiały Ci te dwie firmy solidnie zajść za skórę, nie dali Ci rabatu, szkoda...
Zauważ że JAXON za granicą sprzedaje się jak ciepłe bułeczki, MIKADO ma dużo dobrych produktów i opinie nie są wcale złe.
Jeśli od plecionki w cenie 50.- zł za 150m oczekujesz tego samego co od plecionki w cenie 100.- zł za 100 m, to współczuję Ci. Przeważnie pieniądze są wyznacznikiem jakości towaru i jeśli już ukończyłeś gimnazjum to powinieneś to ogarnąć.
#335 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2018 - 08:38
JAXON za granicą sprzedaje się jak ciepłe bułeczki ,granicą czego...?..........
- Hesher lubi to
#336 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2018 - 08:44
Mikado to firma tak samo syfna jak Jaxon. Lapie klientów na reklame a puszcza partie towaru o lepszej jakosci a potem wciska pakiety sklepom z gownianym towarem. Żylki tej firmy to makabra ,gotowe przypony też. Dajcie sobie spokoj z tym badziewiem.
A jakie inne firmy w tej kategorii cenowej polecasz?
Bo jednak co najmniej kilka produktów Mikado cieszy się dobrą opinią wśród użytkowników...
- Alexspin lubi to
#337 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2018 - 08:50
JAXON za granicą sprzedaje się jak ciepłe bułeczki ,granicą czego...?..........
Nie wiesz w jakim kraju mieszkasz?
#338 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2018 - 08:52
Octa 0.08 u mnie szpula na jeden sezon i to baaardzo mało użytkowania, maksymalnie 15 razy nad wodą. Mała rzeczka plus zbiornik zaporowy i strzępi się to jak głupie, mimo że nie ma kamieni. Jednak 4 sploty u mnie lepiej wypadają, może głośniejsze na przelotkach ale jednak dużo mocniejsze jeżeli chodzi o wytrzymałość na przetarcia. W zasadzie wszystkie 4 splotowe sprawdziły mi się lepiej niż ta Mikado Nawet od majfrendów
Użytkownik Kadi edytował ten post 18 grudzień 2018 - 08:53
#339 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2018 - 10:43
Spróbuj czterosplotowej Fine. Używam intensywnie 0,12 mm i spokojnie mi na sezon starcza. I nie widzę konkurencji biorąc pod uwagę fakt, że metr tej plecionki kosztuje jakieś 20 groszy...
Używałem wcześniej plecionki PP (0,13 mm) z dwóch różnych źródeł (i to tu z forum) i strzępiły się jak diabli. Już myślałem, że to wina przelotek w Avidzie jednak po zmianie na tą tanią Mikado problem zniknął
- Alexspin lubi to
#340 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2018 - 11:32
To z samej logiki wynika. Poszczególne włókna w 8-splotowej będą zawsze cieńsze niż w 4-splotowej przy tej samej grubości linki, więc muszą się szybciej przecierać.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych