Witam Wszystkich . Jestem tu nowy i chciałbym skorzystać z Waszej wiedzy w kwestii wymiaru pontonu a wyposażenia dodatkowego. Rzecz ma się tak: Kupiłem od znajomego ponton . Ponton nie ma żadnej nazwy , nie ma też tabliczki znamionowej , więc nie wiem jakie są jego dane techniczne . Jak go mierzyliśmy to długości ma ok 3.55-3.58 m (od przodu do końca balonu ) ale od przodu do pawęży już tylko ok. 3 m . Moje pytanie czy w starostwie przy rejestracji podać wymiar całkowity czy tylko do pawęży wtedy wyposażenie będzie zdecydowanie mniejsze . Czy w czasie kontroli na wodzie policja czy inne służby mierzą długość pontonu czy tylko sprawdzają w/g zapisu w rejestracji . Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
w starostwie podaj wymiar całkowity, nie spotkałem się z mierzeniem jednostki na wodzie ale po co robić sobie kłopot wpisując 3 metry jak wiesz że ma ok 3,5m? A wyposażenie oprócz tego wymaganego dostosowanego do wielkość dobiera się także wg rozsądku i potrzeb. NIe ma wymogu posiadania wioseł a płynąc na silniku zwykle zabiera się co najmniej pagaj, tak samo bosak, proponuję próbę śluzowania na Guziance, w środku sezonu, bez bosaka (tak wiem, można wiosłem), zreszta odbojniki wtedy też się przydają.
Co do samej kontroli to jak podpływają służby to nie proszą zwykle najpierw o dokument łódki/pontonu wędkarskiego a sprawdzają wyposażenie, i jak tego nie ma to wtedy właściciel powinien pokazac dokument z którego wynika, że jego jednostka nie podlega niektórym wymaganiom poniewaz nie ma 3,5 metra. Różnice kilku centymetrów można wytłumaczyć czy narzędziem do mierzenia czy tez np wiekiem jednostki i rozciągnięciem powłok od pompowania, ale już pół metra ciężko będzie wytłumaczyć. Do tego jak sprawdzający będą mieli pojęcie o prawie to jest rozporządzenie http://dziennikustaw...u/2003/s/91/857 które określa, że jednostka pływająca musi mieć oznaczenie CE i tabliczkę znamionową z wymaganymi informacjami, jak Twój ponton tego nie ma, to mogą się przyczepić
Użytkownik wuran edytował ten post 28 listopad 2017 - 05:26