Zalew Siemianówka
#3081 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2019 - 06:16
- S.N. lubi to
#3082 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2019 - 07:54
No a co do zebrania to jeszcze dodam,że ten co mi mówił że sum to szkodnik, powiedział mi jeszcze że żeby nie troling to by cały zalew ucierpiał na przyduche, a tak mieszkali wodę i uratowali ryby, cuda normalnie....
- martek lubi to
#3083 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2019 - 10:20
Smutne wnioski
#3084 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2019 - 10:23
Ciężko wymagać od działaczy odważnych decyzji skoro samo środowisko wędkarzy jest podzielone i skłócone. Polski standard.
#3085 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2019 - 10:25
Z tym stwierdzeniem nie zgadzam się.
Należy wymagać, po to zostali wybrani. Jeśli działania nie będą odpowiadały oczekiwaniom, nie zostaną wybrani ponownie. Takie ryzyko działacza
- S.N. lubi to
#3086 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2019 - 11:34
- martek lubi to
#3087 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2019 - 12:25
O tym o czym może nie wiesz ale nie było przyduchy.
"...Ichtiolodzy Polskiego Związku Wędkarskiego za jedną z przyczyn śnięcia ryb podają brak tlenu, czyli tzw. przyduchę. Takiej tezy nie wyklucza Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska.
Jednak wyniki badań wskazują na inny powód.
- dodaje Monika Gałązka..."
Wyniki pomiarów tlenu rozpuszczonego wskazują na przesycenie wody tlenem. Podczas wizji terenu stwierdzono zakwit wody i przy silnym nasłonecznieniu dochodzi do wzmożonej fotosyntezy, co za tym idzie - zwiększonej ilości tlenu. Co jak się okazuje także może być niebezpieczne dla ryb. Dochodzi wtedy do uszkodzenia układu krwionośnego, tzw. choroby gazowej, a co za tym idzie do śnięcia ryb
Te Twoje 95% to chyba tylko z łódek i tylko w porze jesiennej i późnojesiennej.
z tymi wnioskami o przesyceniu telenem to bez oficjalnej publikacji wyników to byłbym sceptyczny . Takie sytuacje choć w teorii możliwe w praktyce są znacznie rzadsze niż typowa przyducha
Ale nawet jeżeli w tym przypadku to się zdarzyło to w dlaczym ciągu finalnie powód i skutek jest taki jak podczas przyduchy : zakwit i śmierć ryb
Ponawiam więc pytanie na które poprzednio nie udzieliłeś odpowiedzi: jakie masz popozycje by zakwitów w Siemianówce było jak najmniej ???
#3088 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2019 - 14:10
"...Ichtiolodzy Polskiego Związku Wędkarskiego za jedną z przyczyn śnięcia ryb podają brak tlenu, czyli tzw. przyduchę. Takiej tezy nie wyklucza Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska.
Wyniki pomiarów tlenu rozpuszczonego wskazują na przesycenie wody tlenem. Podczas wizji terenu stwierdzono zakwit wody i przy silnym nasłonecznieniu dochodzi do wzmożonej fotosyntezy, co za tym idzie - zwiększonej ilości tlenu. Co jak się okazuje także może być niebezpieczne dla ryb. Dochodzi wtedy do uszkodzenia układu krwionośnego, tzw. choroby gazowej, a co za tym idzie do śnięcia ryb
z tymi wnioskami o przesyceniu telenem to bez oficjalnej publikacji wyników to byłbym sceptyczny . Takie sytuacje choć w teorii możliwe w praktyce są znacznie rzadsze niż typowa przyducha
Ale nawet jeżeli w tym przypadku to się zdarzyło to w dlaczym ciągu finalnie powód i skutek jest taki jak podczas przyduchy : zakwit i śmierć ryb
Ponawiam więc pytanie na które poprzednio nie udzieliłeś odpowiedzi: jakie masz popozycje by zakwitów w Siemianówce było jak najmniej ???
Ten fragment dotyczył Twojej teorii o tym że była przyducha i nie zamierzam dalej tego wątku z Tobą ciągnąć bo na ten temat wypowiedziała się kompetentna osoba ( ja taką nie jestem). Nie mam odpowiedniego wykształcenia aby rozmawiać o sposobach likwidacji zakwitów i przypuszczam że Ty też nie masz, a teorie wyssane z plucha zostawmy dzieciom. Równie dobrze może to być spowodowane stosowaniem nawozów i kto tam wie co się dzieje na Białorusi w dorzeczu Narwi i czy tam coś nie dostaje się z wodą do zbiornika. Na ten temat powinni się wypowiadać ludzie którzy się na tym znają a nie tacy dyletanci jak my. Nam coś może się wydawać ale to nie koniecznie może być prawda.
Bardziej niż cokolwiek martwi mnie poziom wody na zbiorniku i czy to nie wpłynie negatywnie na rybostan.
Także takie nasze przekomarzanie się nie ma sensu.
Pozdrawiam.
#3089 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2019 - 17:59
Ten fragment dotyczył Twojej teorii o tym że była przyducha i nie zamierzam dalej tego wątku z Tobą ciągnąć bo na ten temat wypowiedziała się kompetentna osoba ( ja taką nie jestem). Nie mam odpowiedniego wykształcenia aby rozmawiać o sposobach likwidacji zakwitów i przypuszczam że Ty też nie masz, a teorie wyssane z plucha zostawmy dzieciom. Równie dobrze może to być spowodowane stosowaniem nawozów i kto tam wie co się dzieje na Białorusi w dorzeczu Narwi i czy tam coś nie dostaje się z wodą do zbiornika. Na ten temat powinni się wypowiadać ludzie którzy się na tym znają a nie tacy dyletanci jak my. Nam coś może się wydawać ale to nie koniecznie może być prawda.
Bardziej niż cokolwiek martwi mnie poziom wody na zbiorniku i czy to nie wpłynie negatywnie na rybostan.
Także takie nasze przekomarzanie się nie ma sensu.
Pozdrawiam.
Kolego dyskuję z Tobą kończę , przypomne tylko że zaczeła się od twoich zarzutow ze przedstawione pomysły chronią tylko jedną grupę wędkarzy - co jest kompletną bzdurą
Następnym razem jak na forum ktoś przedstawi propozycję działań , bo nie jest objętny na DZIADOWSKIE zarządznie i gospodarkę tą wodą to albo wpisz konstruktywny komentarz do konkretnych punktów jak to zrobiła cześć kolegow albo dopytaj jak czegoś nie rozumiesz.
Listę swoich pomysłów konsultowałem z ludzimi którzy zajmują się tematem zawodowo (np. profesorem Wiesławem Wiśniewolskim z IRŚ w Olszynie ) , sam też z racji wykształcenia dobrze rozumiem procesy eutrofizacji i inne z zakresu biologii i ochrony środowiska.
Zresztą przy obecnym łatwym dostępie do informacji w tym literatury i opracowań naukowaych , wystarczy mieć trochę chęci , potrafić analizować i wyciągniać wnioski żeby pewne procesy zrozumieć.
Nie każdemu się jednak chce i potem słyszy się idiotyzmy że sum na Siemianowce to największy szkodnik , że trolling ratuje przed przyduchą albo to co kiedyś sam słyszłem na brzegu że zielona kwitnąca woda to sumie nic groźnego, sama natura, można się kąpać do woli
- Darek P lubi to
#3090 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2019 - 19:18
jak sytuacja dziś na wodzie ?
sukcesy były ?
#3091 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2019 - 20:37
https://podlaskielok...l/ankieta-2019/
Z góry dziękuję
- compi lubi to
#3092 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2019 - 21:02
#3093 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2019 - 22:46
jak sytuacja dziś na wodzie ?
sukcesy były ?
Rano nie brały a później przestały
- szydłoś, Krystianin i Marci d lubią to
#3094 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2019 - 23:07
Rano nie brały a później przestały
i wszystko jasne
#3095 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2019 - 02:32
Cały weekend ostro wiało i był mróz...cieżko pływało się na takich falach...nie wiem jaka była odczuwalna temperatura ale warunki arktyczne z rybą kiepsko...nawet bardzo...może to i dobrze ...plus z tego taki , że zamiast 300 łodek na wodzie pewnie z 30 i nie trzeba było tworzyć w pamięci skomplikowanych wzorów matematycznych,żeby przebić się w pajęczynie tysiąca zestawów trollingowych ...dodatkowo przez jeden z nielicznych w tym roku weekendów nie wyjechały kolejne tony drapieżnika dwa plusy dodatnie wiec wypad na wodze można zaliczyć do udanych...
#3096 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2019 - 04:18
Coś jak na Turawie 100 lat temu.
#3097 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2019 - 16:13
Dzisiaj podobnie z ilością łodzi, ale jestem pełen podziwu dla kogoś, kto wczoraj wypłynął na wodę. Dzisiaj też duło, marzło i nie brało. Ktoś tam na trola sandała wyjął, ktoś suma wciągnął do łodzi, ale generalnie nie żarło. Może przyczyną było spuszczenie wody ze zbiornika. Spadło tak około 20-30cm.Cały weekend ostro wiało i był mróz...cieżko pływało się na takich falach...nie wiem jaka była odczuwalna temperatura ale warunki arktyczne z rybą kiepsko...nawet bardzo...może to i dobrze ...plus z tego taki , że zamiast 300 łodek na wodzie pewnie z 30 i nie trzeba było tworzyć w pamięci skomplikowanych wzorów matematycznych,żeby przebić się w pajęczynie tysiąca zestawów trollingowych ...dodatkowo przez jeden z nielicznych w tym roku weekendów nie wyjechały kolejne tony drapieżnika dwa plusy dodatnie wiec wypad na wodze można zaliczyć do udanych...
#3098 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2019 - 18:36
- wojti80 lubi to
#3099 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2019 - 18:50
Co do ilości ryb to przyznam Ci rację. Kiedyś musi nastąpić regres.
- kaz1111 lubi to
#3100 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2019 - 19:16
Rudnia robi się nieciekawa do wodowania. Stary Dwór.
Co do ilości ryb to przyznam Ci rację. Kiedyś musi nastąpić regres.
w tym roku coś tam jeszcze zostanie,
ale od stycznia zacznie się ponownie zabieranie wydłużanych okoni lub jazgarzy jak kto woli , wiosna nie odpuści się też tym na gniazdach i do końca października o wymiarowego sandacza będzie dużo trudniej. wtedy zacznie się zabieranie takich 40cm+ - bo takie smaczne i do grudnia 2020 będzie pozamiatane
Rybacy sieciami nie byliby w stanie wyjąć tyle sandacza co wyjeżdża z wędkarzami.
Ale jak to się mówi Polak mądry po szkodzie, choć dużo takich co głupi są i przed i po
Poniżej przykład co z dorszem zrobiono - już se w Polsce nie połowimy od nowego roku
- compi lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych