Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1481 odpowiedzi w tym temacie

#961 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 04 grudzień 2016 - 14:02

To słowo obiło się o uszy, ale i tak sprawdzę co by mieć pewność 😊

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Zona bedzie miala okazje, zeby zmienic stosunek pejoratywny na przynajmniej ambiwalentny...oczywiscie do jerkbaita, Ciebie powinna (z wzajemnoscia) kochac i szanowac, mimo tej okrutnej wady i niedoskonalosci, jaka jest nasza pasja 😏
  • neronhell lubi to

#962 OFFLINE   neronhell

neronhell

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 235 postów

Napisano 04 grudzień 2016 - 14:54

Nie jest taka zła, skoro jakiś czas temu kupiła na prezent TP4000PG  :D

Użytkownik neronhell edytował ten post 04 grudzień 2016 - 14:55

• gregox i coloumb lubią to

#963 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 04 grudzień 2016 - 14:56

Stuka, puka czy szumi? Tp oczywiscie :P

#964 OFFLINE   neronhell

neronhell

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 235 postów

Napisano 04 grudzień 2016 - 14:58

Stuka, puka czy szumi? Tp oczywiscie :P

He,he jak na razie jest wszystko ok, zarówno w fotelu jak i na rybkach  :D albo może głuchy się robię  :P .

• Negra lubi to

#965 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 04 grudzień 2016 - 15:02

zawsze możesz skorzystać ze stetoskopu, aby poczuć pełnię niezadowolenia ;)

#966 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 04 grudzień 2016 - 15:05

Myślę, że warto od czasu do czasu wybrać się na ryby z prexerem z piwnicy a gwarantuję, że potem wyprawa z TVS będzie sielanką maślaną :)

#967 OFFLINE   neronhell

neronhell

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 235 postów

Napisano 04 grudzień 2016 - 15:06

zawsze możesz skorzystać ze stetoskopu, aby poczuć pełnię niezadowolenia ;)

Nie dam rady trzymać wędki, kręcić i jeszcze osłuchiwać kołowrotek, trzecia ręka potrzebna :) wtedy to bym napisał co tam stuka-puka :)

#968 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 04 grudzień 2016 - 16:32

Nie mialem zadnego, odnosze sie tylko do tego co pisali inni wyzej , o stukach pukach(raz krecilem kolegi nad woda tp 11). Gdybym przeczytal ten watek i bylyby same pochwaly to w chwili potrzeby kupilbym ten kolowrotek.
Wracajac do aut, mam mondeo 2.0 tdci 2004r 130Km , auto uwazane za bardzo wadliwe, posiadam je od 9 lat zmieniam olej i filtry, auto jezdzi swietnie, jest bardzo pojemne i malo pali. Ostatnio sodowka uderzyla mi do glowy i kupilem drugie auto, bardziej renomowanej marki, z mocniejszym silnikiem. Z forda bylem bardziej zadowolony, tanszy serwis mniejsze koszta eksploatacji, bardziej przyjazne auto. Nie chce wychwalac forda, poprostu to auto mi bardzo odpowiadalo pasowalo do moich potrzeb i mojego portfela :) tzn dzieki niemu portfel mogl troche przytyc :) . Reasumujac, jezeli musialbym zaplacic za dany towar pewna kwote, to oczekiwalbym aby spelnial moje wymogi, jezeli dany producent "jedzie" na famie to ide do innego mniej prestizowego i godzac sie z pewnymi niedogodnosciami nie czuje ze wydalem kupe kasy za znaczek. Mam nadzieje, ze zrozumiecie o czym pisze, nie jestem przeciwnikiem drogiego sprzetu, jestem przeciwnikiem sprzetu , ktory zawodzi. I o ile mozna przelknac sline w przypadku taniego zakupu o tyle sprawy sie komplikuja gdy wydamy duzo pieniedzy.

Jak przeczytałem pierwsze zdanie z Twojego wpisu to doszedłem do wniosku że dyskusja jest zbędna.

Użytkownik przemow edytował ten post 04 grudzień 2016 - 16:33

#969 OFFLINE   Mariano Mariano

Mariano Mariano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNiemcy/Warszawa
  • Imię:Mariusz

Napisano 04 grudzień 2016 - 19:45

Może trafiłem na jakiś wadliwy model,a może to wynik serwisowania. Nie mam pojecia. Tak czy inaczej moj TP ma wade.
Na szczęście niebawem idzie na serwis i bedzie wiadomo co jest przyczyną.
Natomiast Biomek którego używa Witek pracuje dużo kulturalniej niż mój pomimo tego,że wg klasyfikacji stoi niżej w rankingu.
Dlatego też aby mieć mniej stresu na rybach od przyszlego sezonu wchodzę bardziej w casta 😉
Połamania!!

#970 OFFLINE   bogdansb

bogdansb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaRzeszów
  • Imię:Bogdan

Napisano 04 grudzień 2016 - 20:14

nie chcę, aby to zabrzmiało pejoratywnie, ale ile egzemplarzy miałeś w użytkowaniu ?

ja np. miałem w życiu jedną Toyotę (ponoć legenda niezawodności), po wyjeździe z salonu od razu do niego wróciła (innymi drzwiami - serwis :) ) i jeszcze 4 razy wracała :), raz po raz

Co takiego toyocie się przydarzyło miałem 6 nie znam solidniejszej marki. Jeśli chodzi o tp mam hg po pierwszym łowieniu trafił do serwisu.Nie pojmuję tłumaczenia że tak może być.

#971 OFFLINE   hotpoint

hotpoint

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • LokalizacjaBarlinek
  • Imię:Ardiansson

Napisano 04 grudzień 2016 - 20:26

Po pierwszym łowieniu? Chyba jesteś rekordzistą ;)

#972 OFFLINE   bogdansb

bogdansb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 04 grudzień 2016 - 20:42

Może niezbyt jasno to opisałem ,po pierwszym łowieniu zorientowałem się, że coś z nim nie tak.Główny problem to luz na korbie wyczuwalny podczas zmiany prędkości kręcenia , dziwnych odgłosów się nie czepiam.

#973 OFFLINE   bogdansb

bogdansb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 04 grudzień 2016 - 20:46

Dodam że naprawa udana to pewnie i usterka nie wymyślona.

#974 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 04 grudzień 2016 - 20:52

to ciekawe, wszystkie Shimano jakie miałem w ręku miały większy lub mniejszy, ale wyraźnie wyczuwalny luz na korbie - u nich to konstrukcyjne (oczywiście w takiej Stelli najmniejszy, ale również wyczuwalny)

nowe konstrukcje z górnym wałkiem podobnie, z tym, że ten luz taki bardziej stukający, to może wyciszyć (ale nie usunąć) smarowanie

ciekawe co zrobili, bo z tego co wiem, to bez-luzowe pasowanie przekładni w Shimano nie wychodzi im na dobre

• Guzu lubi to

#975 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 04 grudzień 2016 - 21:02

I tu poruszyłeś bardzo ciekawy niuans - ile z tych "usterek" to po prostu zamierzony luz techniczny? Jest u nas zwyczaj dodawania gdzie się da podkładek, likwidowania do zera każdego zauważonego luziku...czy to przypadkiem nie jest niedźwiedzia przysługa, oddawana kołowrotkowi i sobie?

Nie neguję, że Kolegom mogły się trafić trefne egzemplarze.....potrafię sobie jednak wyobrazić także sytuację następującą - w serwisie ktoś zirytowany kolejną reklamacją "pierdołki" stwierdza: "klient jest awanturujący się, zapodajmy mu kilka podkładek na uspokojenie i będzie git" :rolleyes:

Użytkownik cristovo edytował ten post 04 grudzień 2016 - 21:03

• przemo_w lubi to

#976 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 04 grudzień 2016 - 21:08

tak właśnie może być, naprawdę inżynierowie Shimano to nie idioci

za masło wielo-zęmbatkowej przekładni (czy też raczej całego mechanizmu) mamy sumaryczny wyczuwalny luz

choć trzeba przyznać, że w nowych konstrukcjach jest on taki zimno stukający, nie wiem dlaczego, nie znam się

co innego w Daiwa, którą dzięki posuwie na mimośrodzie (co ma też niestety wady) można spasować (przekładnię) dużo ciaśniej i co jest dużo łatwiejsze (podkładki na zewnątrz, bez ciągłego rozkręcania)

ale to w konsekwencji (zazwyczaj fabrycznie są już ustawione ciasno) skutkuje czuciem przekładni, czy osławionym "ząbkowaniem" ;)

tak ja to widzę :)

Użytkownik BazyL edytował ten post 04 grudzień 2016 - 21:09

#977 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 04 grudzień 2016 - 21:10

swoją drogą "podkładka na uspokojenie" - dobry slogan :)

• Negra lubi to

#978 OFFLINE   tomek80

tomek80

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 49 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Tomek

Napisano 04 grudzień 2016 - 21:18

A ja pamiętam lata 90-te jak kupowało się kołowrotki i nikt nie myślał o ząbkowaniu, tylko łowiło się i łapało ryby. A dzisiaj mało ryb, sprzęt z technologiami z kosmosu i niektórzy łapią siedząc na fotelu i kręcą zamiast kręcąc na łowiskach. Lekarstwo na ząbkowanie to dużo ryb i dużo brań a wtedy zapomnimy o stukaniu, pukaniu itd.

#979 ONLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 04 grudzień 2016 - 21:43

A ja pamiętam lata 90-te jak kupowało się kołowrotki i nikt nie myślał o ząbkowaniu, tylko łowiło się i łapało ryby. A dzisiaj mało ryb, sprzęt z technologiami z kosmosu i niektórzy łapią siedząc na fotelu i kręcą zamiast kręcąc na łowiskach. Lekarstwo na ząbkowanie to dużo ryb i dużo brań a wtedy zapomnimy o stukaniu, pukaniu itd.

Łatwiej wymienić wszystkim aktywnym forumowiczom zabkujace i stukające kołowrotki niż zapewnić dostęp do średnio rybnych łowisk...
  • Fiskare lubi to

#980 OFFLINE   tomek80

tomek80

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 49 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Tomek

Napisano 04 grudzień 2016 - 21:43

To fakt

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk