Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
1481 odpowiedzi w tym temacie

#961 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 post贸w

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 14:02

To s艂owo obi艂o si臋 o uszy, ale i tak sprawdz臋 co by mie膰 pewno艣膰 馃槉

Wys艂ane z mojego LG-D620 przy u偶yciu Tapatalka

Zona bedzie miala okazje, zeby zmienic stosunek pejoratywny na przynajmniej ambiwalentny...oczywiscie do jerkbaita, Ciebie powinna (z wzajemnoscia) kochac i szanowac, mimo tej okrutnej wady i niedoskonalosci, jaka jest nasza pasja 馃槒
  • neronhell lubi to

#962 OFFLINE   neronhell

neronhell

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 235 post贸w

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 14:54

Nie jest taka z艂a, skoro jaki艣 czas temu kupi艂a na prezent TP4000PG  :D

U偶ytkownik neronhell edytowa艂 ten post 04 grudzie艅 2016 - 14:55

• gregox i coloumb lubi膮 to

#963 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 post贸w
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 14:56

Stuka, puka czy szumi? Tp oczywiscie :P

#964 OFFLINE   neronhell

neronhell

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 235 post贸w

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 14:58

Stuka, puka czy szumi? Tp oczywiscie :P

He,he jak na razie jest wszystko ok, zar贸wno w fotelu jak i na rybkach  :D albo mo偶e g艂uchy si臋 robi臋  :P .

• Negra lubi to

#965 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 post贸w
  • Imi臋:Kamil

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 15:02

zawsze mo偶esz skorzysta膰 ze stetoskopu, aby poczu膰 pe艂ni臋 niezadowolenia ;)

#966 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Tw贸rcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 post贸w
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 15:05

My艣l臋, 偶e warto od czasu do czasu wybra膰 si臋 na ryby z prexerem z piwnicy a gwarantuj臋, 偶e potem wyprawa z TVS b臋dzie sielank膮 ma艣lan膮 :)

#967 OFFLINE   neronhell

neronhell

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 235 post贸w

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 15:06

zawsze mo偶esz skorzysta膰 ze stetoskopu, aby poczu膰 pe艂ni臋 niezadowolenia ;)

Nie dam rady trzyma膰 w臋dki, kr臋ci膰 i jeszcze os艂uchiwa膰 ko艂owrotek, trzecia r臋ka potrzebna :) wtedy to bym napisa艂 co tam stuka-puka :)

#968 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 post贸w
  • Imi臋:Przemek

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 16:32

Nie mialem zadnego, odnosze sie tylko do tego co pisali inni wyzej , o stukach pukach(raz krecilem kolegi nad woda tp 11). Gdybym przeczytal ten watek i bylyby same pochwaly to w chwili potrzeby kupilbym ten kolowrotek.
Wracajac do aut, mam mondeo 2.0 tdci 2004r 130Km , auto uwazane za bardzo wadliwe, posiadam je od 9 lat zmieniam olej i filtry, auto jezdzi swietnie, jest bardzo pojemne i malo pali. Ostatnio sodowka uderzyla mi do glowy i kupilem drugie auto, bardziej renomowanej marki, z mocniejszym silnikiem. Z forda bylem bardziej zadowolony, tanszy serwis mniejsze koszta eksploatacji, bardziej przyjazne auto. Nie chce wychwalac forda, poprostu to auto mi bardzo odpowiadalo pasowalo do moich potrzeb i mojego portfela :) tzn dzieki niemu portfel mogl troche przytyc :) . Reasumujac, jezeli musialbym zaplacic za dany towar pewna kwote, to oczekiwalbym aby spelnial moje wymogi, jezeli dany producent "jedzie" na famie to ide do innego mniej prestizowego i godzac sie z pewnymi niedogodnosciami nie czuje ze wydalem kupe kasy za znaczek. Mam nadzieje, ze zrozumiecie o czym pisze, nie jestem przeciwnikiem drogiego sprzetu, jestem przeciwnikiem sprzetu , ktory zawodzi. I o ile mozna przelknac sline w przypadku taniego zakupu o tyle sprawy sie komplikuja gdy wydamy duzo pieniedzy.

Jak przeczyta艂em pierwsze zdanie z Twojego wpisu to doszed艂em do wniosku 偶e dyskusja jest zb臋dna.

U偶ytkownik przemow edytowa艂 ten post 04 grudzie艅 2016 - 16:33

#969 OFFLINE   Mariano Mariano

Mariano Mariano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 post贸w
  • LokalizacjaNiemcy/Warszawa
  • Imi臋:Mariusz

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 19:45

Mo偶e trafi艂em na jaki艣 wadliwy model,a mo偶e to wynik serwisowania. Nie mam pojecia. Tak czy inaczej moj TP ma wade.
Na szcz臋艣cie niebawem idzie na serwis i bedzie wiadomo co jest przyczyn膮.
Natomiast Biomek kt贸rego u偶ywa Witek pracuje du偶o kulturalniej ni偶 m贸j pomimo tego,偶e wg klasyfikacji stoi ni偶ej w rankingu.
Dlatego te偶 aby mie膰 mniej stresu na rybach od przyszlego sezonu wchodz臋 bardziej w casta 馃槈
Po艂amania!!

#970 OFFLINE   bogdansb

bogdansb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 post贸w
  • LokalizacjaRzesz贸w
  • Imi臋:Bogdan

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 20:14

nie chc臋, aby to zabrzmia艂o pejoratywnie, ale ile egzemplarzy mia艂e艣 w u偶ytkowaniu ?

ja np. mia艂em w 偶yciu jedn膮 Toyot臋 (pono膰 legenda niezawodno艣ci), po wyje藕dzie z salonu od razu do niego wr贸ci艂a (innymi drzwiami - serwis :) ) i jeszcze 4 razy wraca艂a :), raz po raz

Co takiego toyocie si臋 przydarzy艂o mia艂em 6 nie znam solidniejszej marki. Je艣li chodzi o tp mam hg po pierwszym 艂owieniu trafi艂 do serwisu.Nie pojmuj臋 t艂umaczenia 偶e tak mo偶e by膰.

#971 ONLINE   hotpoint

hotpoint

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 post贸w
  • LokalizacjaBarlinek
  • Imi臋:Ardiansson

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 20:26

Po pierwszym 艂owieniu? Chyba jeste艣 rekordzist膮 ;)

#972 OFFLINE   bogdansb

bogdansb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 post贸w
  • LokalizacjaRzesz贸w

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 20:42

Mo偶e niezbyt jasno to opisa艂em ,po pierwszym 艂owieniu zorientowa艂em si臋, 偶e co艣 z nim nie tak.G艂贸wny problem to luz na korbie wyczuwalny podczas zmiany pr臋dko艣ci kr臋cenia , dziwnych odg艂os贸w si臋 nie czepiam.

#973 OFFLINE   bogdansb

bogdansb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 post贸w
  • LokalizacjaRzesz贸w

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 20:46

Dodam 偶e naprawa udana to pewnie i usterka nie wymy艣lona.

#974 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 post贸w

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 20:52

to ciekawe, wszystkie Shimano jakie mia艂em w r臋ku mia艂y wi臋kszy lub mniejszy, ale wyra藕nie wyczuwalny luz na korbie - u nich to konstrukcyjne (oczywi艣cie w takiej Stelli najmniejszy, ale r贸wnie偶 wyczuwalny)

nowe konstrukcje z g贸rnym wa艂kiem podobnie, z tym, 偶e ten luz taki bardziej stukaj膮cy, to mo偶e wyciszy膰 (ale nie usun膮膰) smarowanie

ciekawe co zrobili, bo z tego co wiem, to bez-luzowe pasowanie przek艂adni w Shimano nie wychodzi im na dobre

• Guzu lubi to

#975 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 post贸w

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 21:02

I tu poruszy艂e艣 bardzo ciekawy niuans - ile z tych "usterek" to po prostu zamierzony luz techniczny? Jest u nas zwyczaj dodawania gdzie si臋 da podk艂adek, likwidowania do zera ka偶dego zauwa偶onego luziku...czy to przypadkiem nie jest nied藕wiedzia przys艂uga, oddawana ko艂owrotkowi i sobie?

Nie neguj臋, 偶e Kolegom mog艂y si臋 trafi膰 trefne egzemplarze.....potrafi臋 sobie jednak wyobrazi膰 tak偶e sytuacj臋 nast臋puj膮c膮 - w serwisie kto艣 zirytowany kolejn膮 reklamacj膮 "pierdo艂ki" stwierdza: "klient jest awanturuj膮cy si臋, zapodajmy mu kilka podk艂adek na uspokojenie i b臋dzie git" :rolleyes:

U偶ytkownik cristovo edytowa艂 ten post 04 grudzie艅 2016 - 21:03

• przemo_w lubi to

#976 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 post贸w

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 21:08

tak w艂a艣nie mo偶e by膰, naprawd臋 in偶ynierowie Shimano to nie idioci

za mas艂o wielo-z臋mbatkowej przek艂adni (czy te偶 raczej ca艂ego mechanizmu) mamy sumaryczny wyczuwalny luz

cho膰 trzeba przyzna膰, 偶e w nowych konstrukcjach jest on taki zimno stukaj膮cy, nie wiem dlaczego, nie znam si臋

co innego w Daiwa, kt贸r膮 dzi臋ki posuwie na mimo艣rodzie (co ma te偶 niestety wady) mo偶na spasowa膰 (przek艂adni臋) du偶o cia艣niej i co jest du偶o 艂atwiejsze (podk艂adki na zewn膮trz, bez ci膮g艂ego rozkr臋cania)

ale to w konsekwencji (zazwyczaj fabrycznie s膮 ju偶 ustawione ciasno) skutkuje czuciem przek艂adni, czy os艂awionym "z膮bkowaniem" ;)

tak ja to widz臋 :)

U偶ytkownik BazyL edytowa艂 ten post 04 grudzie艅 2016 - 21:09

#977 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 post贸w

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 21:10

swoj膮 drog膮 "podk艂adka na uspokojenie" - dobry slogan :)

• Negra lubi to

#978 OFFLINE   tomek80

tomek80

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 49 post贸w
  • LokalizacjaToru艅
  • Imi臋:Tomek

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 21:18

A ja pami臋tam lata 90-te jak kupowa艂o si臋 ko艂owrotki i nikt nie my艣la艂 o z膮bkowaniu, tylko 艂owi艂o si臋 i 艂apa艂o ryby. A dzisiaj ma艂o ryb, sprz臋t z technologiami z kosmosu i niekt贸rzy 艂api膮 siedz膮c na fotelu i kr臋c膮 zamiast kr臋c膮c na 艂owiskach. Lekarstwo na z膮bkowanie to du偶o ryb i du偶o bra艅 a wtedy zapomnimy o stukaniu, pukaniu itd.

#979 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 post贸w
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imi臋:Daniel

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 21:43

A ja pami臋tam lata 90-te jak kupowa艂o si臋 ko艂owrotki i nikt nie my艣la艂 o z膮bkowaniu, tylko 艂owi艂o si臋 i 艂apa艂o ryby. A dzisiaj ma艂o ryb, sprz臋t z technologiami z kosmosu i niekt贸rzy 艂api膮 siedz膮c na fotelu i kr臋c膮 zamiast kr臋c膮c na 艂owiskach. Lekarstwo na z膮bkowanie to du偶o ryb i du偶o bra艅 a wtedy zapomnimy o stukaniu, pukaniu itd.

艁atwiej wymieni膰 wszystkim aktywnym forumowiczom zabkujace i stukaj膮ce ko艂owrotki ni偶 zapewni膰 dost臋p do 艣rednio rybnych 艂owisk...
  • Fiskare lubi to

#980 OFFLINE   tomek80

tomek80

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 49 post贸w
  • LokalizacjaToru艅
  • Imi臋:Tomek

Napisano 04 grudzie艅 2016 - 21:43

To fakt

Wys艂ane z iPhone za pomoc膮 Tapatalk