Na wschodzie, warunki nie pozwalają na łowienie, rzeki powoli zamarzają.
Pstrągi 2015
#2001 Guest_DAWIDspinn_*
Napisano 01 styczeń 2016 - 08:59
- piotrrd i wizio lubią to
#2002 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 09:20
i dobrze - dajcie tym ryba odpoczać. co za frajda łowić chudziny zima?
- Tomasz eS i wizio lubią to
#2003 Guest_DAWIDspinn_*
Napisano 01 styczeń 2016 - 10:02
Są rzeki w których pstrągi są grube cały rok.
Po za tym, kiedy w grudniu mieliśmy temperaturę dochodzącą do 13 stopni, pstrągi napewno już dobrze żerowały.
- Wojtek B., Zielony, Karol Krause i 5 innych osób lubią to
#2004 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 10:03
#2005 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 10:10
Są rzeki w których pstrągi są grube cały rok.
Po za tym, kiedy w grudniu mieliśmy temperaturę dochodzącą do 13 stopni, pstrągi napewno już dobrze żerowały.
pewnie że są. w irlandii na przykład gdzie mieszkałem wiele lat zim nie ma wogóle, a okres ochronny i tak jest do końca marca. Ba, w Kanadzie gdzie mieszkam obecnie wogóle nie ma okresu ochronnego, a na pobliskiej rzece mimo że wolna od lodu i tak łowi tylko paru azjatów :-). no ale my w PL i tak wiemy lepiej, podobnie jak w temacie zimowego łowienia łososii. stąd właśnie nasz rzeki pełne są ryb....
pozdrówka i najlepszego w nowym roku.
Użytkownik milupa edytował ten post 01 styczeń 2016 - 12:46
cytat zdjęć
- tlok, skorupa13, Pavko i 1 inna osoba lubią to
#2006 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 11:27
Na wschodzie, warunki nie pozwalają na łowienie, rzeki powoli zamarzają.
I super ja się z tego cieszę
Użytkownik milupa edytował ten post 01 styczeń 2016 - 12:46
cytat zdjęć
- wizio lubi to
#2007 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 11:44
I super ja się z tego cieszę
zima to fajny okres. można wiązać muchy, jeżdzić na łyżwach czy nartach, pić dużo whiskey, tudzież palić blantów, ostrzyć haki :-) czy nawet poświecic trochę wiecej czasu niż zazwyczaj rodzinie :-)
pograć w scramble,yatzie , monopol czy brydża, pstrągi zdązą się odkuć po zimie, żona doceni nasze zaangażowanie, sezon bedzie lepszy :-)
czego Wam i sobie życzę :-)
pozdrówka.
Użytkownik peresada edytował ten post 01 styczeń 2016 - 11:55
- lukomat, wujek, Gobio Gobio i 5 innych osób lubią to
#2008 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 11:52
Swietna wiadomosc.. oby mroz przytrzymal tak minimum do polowy lutego..
#2009 Guest_DAWIDspinn_*
Napisano 01 styczeń 2016 - 11:58
Tak to wtedy pstrągi nie będą pobierały pokarmu i napewno to im pomoże, będą bardzo grubiutkie:)
- zukiet i Wiktor lubią to
#2010 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 12:08
Widze ze biologia pstragow jest twoja "mocna" strona... Za moich szkolnych lat okres ochronny pstraga konczyl sie 1 lutego. A zimy to byly zimy, mroz trzymal caly styczen i caly luty.. i jakos nie wplywalo to ujemnie na kondycje ryb w sezonie.. Klimat zaczal sie nam ocieplac a okres ochronny jak by na przekor jeszcze skrocono.. Pstragi przystepujac do tarla nie kieruja sie kartkami w kalendarzu tylko temperatura wody. Ciepla jesien i zima wszystko opoznia. A jeszcze starsi wedkarze pamietaja jak okres ochronny trwal do marca i nikt nie stekal.. Mniej ludzi wtedy lowilo pstragi i szacunek tez byl do przyrody wiekszy niz dzis..
Użytkownik wizio edytował ten post 01 styczeń 2016 - 12:27
- tlok i Zielony lubią to
#2011 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 12:37
mylisz się stary, teraz trzeba napierda...ć bladym switem i foty wieszać, bo na jerku trzeba otworzyć nowy temat pt. pstrąg 2016 :-)
nieważne jak, nieważne gdzie, ważne że pierwszy.
kur... a coś się zupełnie posrało...
ps.
dobrze że jest dział muchowy, tam jakos nie widać tego pędu...
Użytkownik peresada edytował ten post 01 styczeń 2016 - 12:39
- damien79, piotrrd, Rodu i 2 innych osób lubią to
#2012 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 13:03
Życzę wszystkim udanego sezonu 2016
#2013 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 13:18
Ciekaw jestem jak wzrosło by ciśnienie w tym dziale gdyby w trosce o potencjalne tarliska wprowadzić zakaz brodzenia na wodach górskich w czasie okresu ochronnego pstrągów.ps.
dobrze że jest dział muchowy, tam jakos nie widać tego pędu...
Najwięcej do powiedzenia w sprawie styczniowego łowienia mają ci którzy nie mają takiej możliwości bo u nich wolno łowić dopiero od lutego.
Użytkownik bronzo edytował ten post 01 styczeń 2016 - 13:20
- PrzemekL lubi to
#2014 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 13:24
Najwięcej do powiedzenia w sprawie styczniowego łowienia mają ci którzy nie mają takiej możliwości bo u nich wolno łowić dopiero od lutego.
well,
ja zimą nie łowie. mimo że u mnie takiego zakazu niema i pstrągi można łowić cały rok.
po prostu mierzi mnie łowienie ryb w trakcie lub niemalże po tarle.
wole dać im odpocząć :-)
ps.
pstrągi zacznę łowić w okolicach lipca, nie mam z tym problemu zupełnie.
wole pare tygodni dobrego łowienie mocnych ryb niż napierda...e skarpet w środku zimy,
pozdrówka i najlepszego w 2016tym
Użytkownik peresada edytował ten post 01 styczeń 2016 - 13:26
#2015 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 13:35
hehe łowisz dopiero w lipcu? nie dziwie się Kanadyjskie zimy to naprawdę konkret. Zwykła zima to w PL zima stulecia. Ja bym tez na pstrągi nie jeździł. A co do styczniowych łowów. Na moich rzekach pstrągi kończą tarło w połowie listopada czyli są 1,5 miesiąca po tarle. Mam tez w zasięgu rzeki z typowo górska woda o dużym spadku tam pojawiam się od marca. Trzeba rozróżnić wolno płynące praktycznie nizinne rzeki i wody typowo górskie.
- patu lubi to
#2016 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 13:39
Tacy wszyscy etyczni jesteście? Tak Wam szkoda tych ryb to w ogóle ich nie łówcie. Męczycie je dla własnej przyjemności, teraz czy za dwa miesiące, co za różnica. Obłuda i zakłamanie ogromne.
- patu, bronzo, stone i 3 innych osób lubią to
#2017 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 13:41
Marzec po połowie to dobry czas aby zacząć sezon.
#2018 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 13:43
to prawda. bywa tu zimno, ale jak nadmieniłem, jade na pstrągi dopiero kiedy zjadą śniegi z gór skalistych ( bo to jest po prawdzie prime time), chociaż można bez problemu łowić dużoooo wcześniej i wielu to robi.
jednak wolę nie drobić jak gejsza. złowiłem w życiu już wiele ładnych ryb i nie mam już po prostu ciśnienia.
wole usiąść na brzegu zapalić, popatrzeć, podumać :-)
pozdrówka
#2019 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 13:43
Tacy wszyscy etyczni jesteście? Tak Wam szkoda tych ryb to w ogóle ich nie łówcie. Męczycie je dla własnej przyjemności, teraz czy za dwa miesiące, co za różnica. Obłuda i zakłamanie ogromne.
No wg.mnie różnica jest , bo ryba w dobrej kondycji /nie po tarle/ trudniejsza jest do złapania i na pewno po wypuszczeniu szybciej dochodzi do siebie.
- Guzu lubi to
#2020 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 14:00
Wiadomo przecież że od ciągłego łowienia ryb nieustannie przybywa, etyka zyskuje, a prestiżu przybywa.. Róbta tak dalej..
- tlok, peresada i DanekM lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych