A to nie jest przypadkiem tak, że lakier żółknie dlatego, bo żółknie, ciemnieje żywica zawarta w lakierze pod wpływem światła. Tak bynajmniej słyszałem od sprzedawcy w sklepie. Na białym jest to po prostu najlepiej widoczne. Robię woblery od kilku lat, a tylko raz mi pożółkły gdy po pomalowaniu woblerów zostawiłem je na drugi dzień na słonecznym balkonie. Być może też zmienia się skład lakierów, bo zawsze przechowuję je tak samo, a zdarza się czasami, że się zepsuje. Pozdrawiam.
Jest, tyle że HL po utwardzeniu powinien kilka lat trzymać transparentność zanim zabarwi na bursztynowy odcień. Z tego co pamiętam oba, HL i Domalux/Drewnochron, mają w składzie składniki przeciwdziałające UV. Tutaj oczywiście też nie ma cudów bo promieniowanie słoneczne kiedyś i tak zrobi swoje. Co do składu, oczywiście, że się zmienia, jesteśmy coraz bardziej eko zakładnikami ludzi, którzy swojego czasu uznali ślimaki za ryby i brali fors~ za dyskusje na temat akceptowalnej krzywizny bananów i ogórków, ale to już zupełnie inna historia.