W budowie struktury maty blanku wszystko różni nano-flex od Seekerowego e-glass/boronu.
Co do maty w nano-flexie nie wypowiadam się, bo nie wiem i myślę, ze dopóki ktoś nie weźmie owej maty pod mikroskop i nie opisze tego będzie to tajemnica Krzyśka.
Dociekanie tego jest zresztą czystą teorią, mogącą w sposób rzeczowy interesować jedynie ludzi zajmujących się tym zawodowo....
W Seekerach mamy już od dość dawna pewność jak wyglądała mata, mimo iż jest to zastrzeżona przez firmę konstrukcja, czego Krzysiek na pewno nie skopiował gdyż jest człowiekiem inteligentnym i uczciwym....
Pytania,- jak to możliwe, że szkło z boronem jest i tak lżejsze od węgla z boronem spowodowała iż dociekliwi zbadali tę wręcz niemożliwą fizycznie zagadkę.
Pisałem gdzieś już o tym ale powtórzę, choć dla kogoś z chłodnym okiem, nawet niekoniecznie wędkarza, ale bacznego obserwatora kierunek odpowiedzi jest jasny.
Tam gdzie trwa jakakolwiek batalia o technologiczny prymat, oficjalnie posługuje się kryptonimami, które tworzą specjaliści od sprzedaży tak by pokazywały wyższość także technologiczną nad konkurencją i tworzy wrażenie niezwykłości jakoby ta i tylko ta firma odkryła coś co dla innych jest wciąż niedostępne....
Nie inaczej jest w przypadku Seekerów i materiału nazwanego e-glass/boron. W konstrukcjach z-przed e-glass/boronu wykorzystywano włókna boronowe wzdłużne do konstrukcji blanków co dawało dużą wagę i bardzo kiepskie balans ale równocześnie "wyższe", "lepsze" parametry od porównywalnych węglowych konstrukcji.
Seeker wykorzystał budowę "swojej" maty szklanej, która wyglądała w powiększeniu niczym plaster miodu i miedzy-przestrzenie wypełnił pyłem boronowym.
Tak więc rozkład masy boronu w ich (Seekera) blankach jest proporcjonalny do ich zbieżności a w węglach z wzdłużnie położonymi włóknami boronowymi łatwo sobie wyobrazić iż wszystkie włókna zmierzają ku szczytowi gdzie są najgęstsze i gdzie przenoszą swój ciężar dając jednocześnie zwiększoną moc i wytrzymałość szczytówki przy bardzo wyraźnym pogorszeniu balansu, co daje blanki o których się potocznie mówi 'blanki z ciężką głową" dla mnie osobiście,- niezastąpione przy połowach w szybkiej wodzie silnych ryb łososiowatych...
Myślę, że ostatni, który potrafię sobie wyobrazić krok w doskonaleniu klasycznych szklanych konstrukcji wykonali byli projektanci Seekera pod marką Cousins, wprowadzając do produkcji nano-żywicę co obniżyło wagę znanych mi konstrukcji o +- 10g...
Dopiero przeskalowanie włókien o którym Krzysiek wspominał choćby na filmie Olina, jest faktycznie jakąś taką rewolucją i to na wielką skalę,- jak wielką? zobaczymy...
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 16 luty 2019 - 08:24