FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa
#81 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2010 - 08:38
Kijek, mimo tej samej serii co poprzednie,zupełnie inny.Przede wszystkim bardzo szybki jest i jestem tym bardziej pozytywnie zaskoczony.Jeszcze nie pała ale skojażenia z blankami innej marki z NZ same się nasuwają.Co do fotek to oczywiście wkleję też inne tylko że w domu to jakieś, takie nieciekawe wychodzą,postaram się wyskoczyć na świerze powietrze i wrzucić kilka z ugięciem i kołowrotkiem.
Pozdrawiam!
#82 ONLINE
Napisano 04 marzec 2010 - 09:55
Tylko to miałem na myśli . Chodzi właśnie o proporcje.Takie zdjecie/ cia wedki, zeby bylo cos wiadomo naprawde jest trudno zrobic,
Natomiast mozna probowac...
Zrobic zcesciowo, tak, zeby byla widoczna rekojesc...z kolowrotkiem, zeby byly widoczne proporcje..jakos tak zeby bylo widac ile przelotek i jakie...
Gumo
#83 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 11:33
@klosskuba, piszesz w tym wątku o lekkich przelotkach S6. Szukam więcej informacji na temat tych przelotek.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
#84 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 11:39
#85 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 11:45
Panie Irku.Chodzi o przelotki firmy ALPS:
http://www.alpstackle.com/SF.html
Dokładnie te mam na swoich trzech wędkach na blankach CTS.Ostatnia CS963-2, 2.9m, 8-15lb, 10-35gr.Pan Zieliński w rozmowie ze mną stwierdził że na alconitach wychodzi zupełnie inna wędka na tym blanku.Na S6 wyszła bardzo szybka i lekka.Oczywiście nie znaczy to że na Fuji byłoby gorzej,tylko trochę innaczej.
Pozdrawiam!
#86 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 11:57
Jeżeli na S6 wędka wyszła lekka i szybka, to chyba te przelotki muszą być lżejsze jak Alconite? To bardzo ciekawe.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
#87 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 12:14
Przelotki S6 są podobno w zależności od wielkości lżejsze od alconitów o 20-25%.Z tąd ta różnica jeżeli chodzi o wspomniany przeze mnie wcześniej blank.Dodatkowo zamontowałem sobie uchwyt ALPS-a (tiger blue) i muszę przyznać że produkty te prezentują się więcej niż solidnie ale jak zwykle wszystko wyjdzie w praniu.Z tego co kojażę.Batson mocno współpracuje z ALPS-em.Pozdrawiam!
#88 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 12:23
No właśnie jest to dla mnie wielką zagadką. Na stronie FA podane są następujące informacje: Przelotki S6 jednostopkowe 25% lżejsze od Alconite BYAG. W tabeli, wysokości tych przelotek sugerują, że są to ramki typuV. Porównane są do Alconite w ramce Y-takie porównanie jest bez sensu. Na stronie Alpsa typów przelotek S6 jest wiele. Czy ktoś wie, jaki typ S6 występuje w ofercie FA?
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
#89 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 13:45
porównywanie ramki Y w Fuji do Alps S6 w ramce V nie jest miarodajne lecz po rozmowie z Panem Krzysztofem Zielińskim wiem że już niebawem będą dostępne przelotki Alps już w ramce Y. Przelotki te będą niezłą alternatywą ze względu na cenę i wagę.
pozdrawiam
#90 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 13:48
#91 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 13:56
pozdrawiam
#92 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 14:01
#93 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 14:11
Czyli poczekamy do dostawy tych przelotek w ramce Y. Zamówię po komplecie V i Y, zważę i porównam wagi z Alconite, zobaczę również co to za wkładka z pierścienia cyrkonowego. Nie lubię takich sytuacji. Mam nadzieję, że się mylę.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
#94 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 14:16
Kilka lat temu na tej stronie opublikowaliśmy z Gumofilcem wyniki pomiarów z których wynikało że nawet Hardloye w ramce V są lżejsze od Alconite w ramce Y z tego co pamiętam - ramka robi podstawowową różnicę w wadze przelotki.
Na podanej stronie Alps nie widzę natomiast przelotek w ramce L a takie występują w Fuji z pierścieniem Alconite - nie sądzę że Alps LV#6 jest lżejszy od L#6 Fuji mówiąc szczerze
#95 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 14:29
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
- Gobio Gobio lubi to
#96 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 14:38
Pozdrawiam!
- Gobio Gobio lubi to
#97 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 14:43
Po drugie, zamiast czekać na przelotki w ramce Y można juz teraz porównać przelotki w ramce V przecież.
Dla mnie takie porównanie byłoby o tyle ciekawsze, że przelotki w ramce Y stosuję sporadycznie
#98 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 14:46
Pozdrawiam!
Z tego co wiem Krzystof Zieliński bardzo dokładnie poważył te przelotki więc można zasięgnąć języka.
@Friko-pytałem się o to wcześniej,możesz wytłumaczyć w skrócie co dają nam ramki V i Y?
#99 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 14:58
Oczywiście, że się nie kończy. Żeby nie było nieporozumień-ja nie dyskredytuję tych przelotek tylko od ponad roku zastanawiam się nad wprowadzeniem ich do swojej oferty. Dlatego chcę sprawdzić te informacje praktycznie (wagi) i faktycznie(rodzaj ringu). Nie należę do źle poinformowanych i dlatego nie rozumiem opisu tych przelotek na stronie FA. Ja posiadam zupełnie inne informacje. Dlaczego przelotka która kosztuje w USA prawie 15$ w Polsce kosztuje 19 zł. Alps to producent znakomitej jakości komponentów. Znam firmę, znam produkty i klika z nich mam w ofercie.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
#100 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 15:11
zwróć uwagę że na podanej stronie Alpsa przelotki mają identyczne wymiary, w 100% pokrywające się z przelotkami Batson Forecast w ramce VS które od dawna masz w swojej ofercie
Zgadzam się że Forecasty to bardzo porządne przelotki chociaż niedrogie - w sumie mocno nie-doceniane myślę, ALE powiedzmy szczerze - lżejsze od Alconite Fuji nie są.
Pytanie: czym przy identycznych wymiarach mogą różnić się wspomniane Alpsy od Forecastów, jeśli miałby być lżejsze? Rodzajem/gęstością stali użytek do budowy ramki? Grubością ringu? - być może. Jeśli możesz - kup i porównaj. Też jestem bardzo ciekawy.
@barwena
Ramka Y jest po prostu wyższa od ramki V. W zależności od rodzaju blanku, wielkości kołwrotka, rodzaju użytkowania wędki itp - może być bardzo potrzebna lub zgoła niepotrzebna. Osobiście do lekkiego zbrojenia kijów spiningowych staram się wykorzystywać kombinację ramek LV oraz L czyli taki new concept na częsciowo nie conceptowych (LV) przelotkach - ale nie zawsze będzie to możliwe, np. swoje zalety podczas niskich temperatur z pewnością będą miały przelotki w ramce LV w stosunku do przelotek w ramce L na szczytówce - tak ogólnie mówiąc jest to dosyć szerokie zagadnienie i trudno jest powiedzieć że jakiś typ ramki jest lepszy a drugi gorszy - zależy co do czego ma być użyte.
Pozdrawiam
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, pracownia, fishing art, blank
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
1 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
-