@Simon123, jakie zakresy ogarnia ten ULXF? Pociągnie woblera 5 cm?
Piękne wykonanie rękojeści.
Też jestem ciekaw Twojego porównania skxf 5 do tego ulxf 6 szczególnie ile podbije w górnym zakresie.
Daj parę słów jak obłowisz..
W związku z kilkoma zapytaniami postanowiłem porównać Kraaga XF 705 z ULXF 706. Może ten wątek nie jest do tego odpowiedni ale zawsze można przenieść i w końcu to cafe więc co mi tam .
Po pierwsze to porównywanie jednoskładu (kraag) z kijem dwu częściowym (ULXF) może być nieco mylące bo blanki te różnią się nieco w 1pcs i 2pcs.
Szybszy jest kraag ale szczerze mówiąc to dla mnie za szybki, po pierwszym wyciągnięciu z pokrowca myślałem że to jakaś sandaczówka.
Ugięcie zdecydowanie na korzyść Ulxf jest płynniejsze i głębsze .Z kraaga często spadały mi ryby.Obie wędki są czułe ale na inny sposób ,kraag jest bardziej "suchy" przez co barania odbierane są jako pstryknięcia a w ul bardziej jak impuls, wiem trochę to zawiłe.Gdybym miał zdecydować to UL jest czulszy.
Uniwersalność to raczej domena Ul bo kraag według mnie to tylko okonie na gumy i koguty a ul można połowić też pstrągi czy klenie ,działa dobrze z gumami,woblerkami,cykadkami a i obrotówkę pociągnie.Zakres wagi przynęt bardzo podobny czyli dołem startują od 1,5g+świsterek 3,5cm ,przy 2g+kajtek 5cm jest już ideolo do 6g+kajtek 7,5cm oczywiście można ciut więcej najciężej łowiłem 8g+kajtek 7,5cm albo wirujący ogonek spinnmada 10g i było ok ale niezbyt lubię prowadzić przynęty z górnej granicy cw. ULXF łowiłem też twardymi przynętami,woblery od salmo hornet 2,5cm do salmo minnow 6cm, obrotówki 0,1.Ul-ek lepiej się ładuję pod przynętami przez co rzuca nieco dalej.
Ogólnie rzecz biorąc moim zdaniem ULXF jest lepszym blankiem niż kraag choć ten też jest ciekawy.Ocena jest mocno subiektywna .Pozdrawiam Mateusz