Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Dwusuwowy Evinrude E-tec na wtrysku(25-30Hp)...poproszę o opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   psulek

psulek

Ekspert

• Giełda komercyjna
  • PipPipPipPip
  • 5043 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 16 styczeń 2015 - 20:42

Ja mimo wszystko brałbym 2T na wtrysku. V-max to jedno, ale one po prostu szybciej wkręcają. Wyższy moment obrotowy robi swoje. Wolę mieć coś bardziej elastycznwgo, niż szybszego.
  • Bolesław lubi to

#22 OFFLINE   kapi81

kapi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 318 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Piotr

Napisano 16 styczeń 2015 - 20:57

Jedynie te decybele...

#23 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 491 postów
  • LokalizacjaRIVERFOX Grudziądz

Napisano 16 styczeń 2015 - 21:19

Właśnie dlatego pytam o ten silnik bo go nie znam ....zaproponowali mi współpracę w sprzedaży tych silników i dla tego się pytam....i to właśnie uważam za profesjonalne podejście...czyli nie sugerować się tylko tym co podaje producent lecz poznać zdanie użytkowników.

Nie miałem też zamiaru porównywać parametrów tylko zapytałem który kto by kupił (nowy) gdyby tyle samo kosztowały ...i wiem że raczej nie znajdę osoby która pływała choćby przez jeden sezon na każdym z tych marek.

#24 OFFLINE   kapi81

kapi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 318 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 16 styczeń 2015 - 21:26

Panie Krzysztofie telefon do Horna i można dowiedzieć się wszystkiego o większości silników ( a najwięcej właśnie o Evinie)

P.S. szkoda że Go już nie ma na forum...

#25 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 16 styczeń 2015 - 21:30

Czyli jednak jest ktoś co wie wszystko .....znowu się pomyliłem.  Pełen szacunek.

A kto powiedział że nie ma :)

#26 OFFLINE   kapi81

kapi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 318 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 16 styczeń 2015 - 21:37

Hehehhe wszystko to tylko tam na u góry wiedzą a tak na poważnie to jak się montuje jako pierwszy Evina 300 kucy w Polsce to o czymś świadczy.

#27 OFFLINE   bardziu

bardziu

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 227 postów
  • Lokalizacjamultikonto: robbox4, kilobear, b.wesolopl, pwizer

Napisano 16 styczeń 2015 - 21:48

kapi81, on 16 Jan 2015 - 20:37, said:

Hehehhe wszystko to tylko tam na u góry wiedzą a tak na poważnie to jak się montuje jako pierwszy Evina 300 kucy w Polsce to o czymś świadczy.

Tylko o tym że albo się ma kupę kasy albo chce szpanować przed innymi. A niekoniecznie o wiedzy.

#28 OFFLINE   Michał81

Michał81

Zbanowany

• Zbanowani
  • PipPip
  • 204 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 16 styczeń 2015 - 21:55

bardziu, on 16 Jan 2015 - 20:48, said:

Tylko o tym że albo się ma kupę kasy albo chce szpanować przed innymi. A niekoniecznie o wiedzy.

hahah dobry jesteś

bo on nie sobie go montował tylko jakiemuś bogatemu klientowi https://www.facebook...?type=1

A tak poważnie, człowiek z olbrzymią wiedzą z nautyki łodzi i silników... zauważyłem, że jak patrzy na dno łodzi to już widzi jak ono pływa Moim zdaniem numer jeden na Polskę albo nawet Europę. ... pełen wielki szacun

#29 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 16 styczeń 2015 - 22:01

Czyli już wiemy kto zamontował pierwszego Evinruda 300 w Polsce ...teraz by było fajnie wiedzieć jak się to sprawuje w użytkowaniu....chociaż nie, po co mi taka wiedza jak i tak nie założę tego do wędkarskiej łodzi .  Chyba litr paliwa na jeden kilometr to będzie mało.

Pływałem trochę basówką Nitro z Mercurym 135 Optimax to wychodziło litr na 3 km. ...i z doświadczenia wiem co mi w nim nie pasowało i bym tego nikomu nie polecił....i dlatego bardziej interesują mnie silniki bardziej zbliżone do realiów wędkarstwa w Polsce czyli mniejszej mocy.

#30 OFFLINE   janih

janih

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 469 postów
  • Lokalizacjanad wodą

Napisano 16 styczeń 2015 - 22:10

Ahhh ten Horn i jego loza klaskaczy:)

Kup Krzysiek F30 do 390 bedzie miodzio:)

#31 OFFLINE   Michał81

Michał81

Zbanowany

• Zbanowani
  • PipPip
  • 204 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 16 styczeń 2015 - 22:15

Krzysztof Kacprzak, on 16 Jan 2015 - 21:01, said:

Pływałem trochę basówką Nitro z Mercurym 135 Optimax to wychodziło litr na 3 km. ...

ohoho Panie Krzysztofie - to ile to wychodzi na 100km? około 33litry, tak?

To Ja panu powiem, że yamaha 30KM 4T optymalnie spala około 13mil z galona czyli 18l/100km

Czyli na 135KM Panu 33litry na 100km to było dużo?

rozumiem... :huh:

#32 OFFLINE   nrt80

nrt80

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów

Napisano 16 styczeń 2015 - 22:18

janih, on 16 Jan 2015 - 21:10, said:

Potwierdzam. 20 jest slabowita

#33 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 16 styczeń 2015 - 22:23

Zgadza się było za dużo ....i nie ważne czy spaliło to 33 czy 40 czy 50 to i tak jest za dużo. Łódka wędkarska jak sama nazwa wskazuje ma służyć do łowienia ryb a nie do ciągania narciarza a u nas nie ma takich jezior które wymuszałyby stosowanie dużych łodzi z 300 koni silnikami ...i dla tego już nie pływam tym Nitro.

• kotwitz lubi to

#34 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 16 styczeń 2015 - 22:36

Nie ma Yamahy 30 koni na rumpel z krótką kolumną a konsoli nie chcę...wolę na rumpel.  Z 30stek  Tohatsu, Evinrud ,  oraz Mercury i  Honda z siłownikami gazowymi. Jedynym dostępnym z rozruchem elektrycznym jest Evinrude 25.  To chcę do łodzi 420 bo do 390 to bym został przy max 20 koni.

A 45 na godzinę to Ci mało ? :)

#35 OFFLINE   kapi81

kapi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 318 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 16 styczeń 2015 - 22:38

Ach ten Fox i jego loża jeszcze większych klaskaczy którzy Foxa tylko z internetu znają.....

Może i nie ma wód na duże łajby i silniki ale dla 390 raz nawet Roś okazał się za duży.

#36 OFFLINE   janih

janih

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 469 postów
  • Lokalizacjanad wodą

Napisano 16 styczeń 2015 - 22:43

Dobre wytrymowanie + inne rozmieszczenie gratow i peklo 47 ! W 1 osobe ofkors-zrobie to magiczne 50 jak zwieksze obroty

f40 jest na rumpel a 30 niema?
http://sklep.gapskii...anie-rumpel/586
  • nrt80 lubi to

#37 OFFLINE   Michał81

Michał81

Zbanowany

• Zbanowani
  • PipPip
  • 204 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 16 styczeń 2015 - 22:45

no to przygadał kocioł garnkowi :huh:

mój kolega na Wiśle pływa strugami po 200KM na suma

Inny kolega ma 2 x 250KM co po zatoce( i nie tylko) pływa na dorsza

Przepłynięcie  po jeziorach mazurskich będąc na wakacjach codziennie rano dawało kilkadziesiąt km

Wiec ja nie uważam, że nie ma gdzie u nas pływać jest nie na miejscu...

Raz widziałem faceta co miał coś z nitro i yamahę 150 i goniąc za dorszem latał ponad 115km/h

Mając u nas około 770km linii brzegowej Bałtyku i jak ktoś mi mówi, że nie ma gdzie pływać na ryby... :huh:

Fakt natomiast jest jak zostały wprowadzone restrykcje na morzu do połowu rekreacyjnego ale to inna bajka

A pozatym ja mam u siebie ewinruda 30KM i go chwalę

edit: nie ma na S yamy rumpel, nie doczytałem wcześniej

edit: edytuje tak swój post bo chyba jedno piwo za dużo - dobranoc

Użytkownik Michał81 edytował ten post 16 styczeń 2015 - 23:02

#38 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 16 styczeń 2015 - 23:19

Bardzo przepraszam ale nie bardzo rozumiem ...nie mam zamiaru nic reklamować lub tym podobne albo uważać że moje to najlepsze.... a juz tym bardziej kogos krytykować ...i uznaję, że Pan Jacek od Horna jest najlepszym specjalistą od silników...(poznałem osobiście)

Poruszyłem temat silników po to żeby może się czegoś nowego dowiedzieć. Jak zresztą widać posługuje się swoim nazwiskiem i nie ukrywam się pod nickami więc jak ktoś mi ma coś do zarzucenia to bardzo proszę ..ale najpierw proszę się przedstawić.

Możemy również się spotkać osobiście...zapraszam : Grudziądz, ul. Portowa 8

Widzę, że nadal większość tematów związanych z łodziami kończy się w podobny sposób....czyli dyskusji o Wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy ...czyli porównania które do niczego nie prowadzą bo nie da się porównać dwóch rzeczy które są zupełnie inne...i najgorsze z tego jest to, że używa się w tych stwierdzeniach jakiś dziwnych złośliwości itp.

Zacytuje jeszcze jedno ...coś co napisałem bardzo dawno na tym forum w innym temacie;

(( Jak wszyscy zapewne zauważyli nie używam w postach wyrazów "wiem, myślę, jestem pewien, " ...bo nie piszę tu po to, żeby kogokolwiek przekonywać do jakiejś lub innej teorii,  wolę :  " wydaje mi się, sądzę, uważam"  bo............................. używanie słów, których znaczenia się nie rozumie (w moim przypadku z naciskiem na myślę  ;) ) jest nie na miejscu. :P :D ;) :lol: ....a jak się już o coś pytam to znaczy że naprawdę nie wiem lub nie jestem pewien.  A przy łodziach to czym człowiek starszy to coraz więcej go zaskakuje....to tak jak z tą pszczołą, co teoretycznie nie powinna latać a lata.))

Na tym kończę mój udział w tym wątku i poważnie zastanawiam się czy nie zakończyć w całym dziale dotyczącym łodzi ...bo jak się nie wie to nie należy się odzywać :)

• sucks_one lubi to

#39 OFFLINE   nrt80

nrt80

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów

Napisano 17 styczeń 2015 - 13:44

janih, on 16 Jan 2015 - 21:43, said:

Dobre wytrymowanie + inne rozmieszczenie gratow i peklo 47 ! W 1 osobe ofkors-zrobie to magiczne 50 jak zwieksze obroty

f40 jest na rumpel a 30 niema?
http://sklep.gapskii...anie-rumpel/586

Z prądem?

#40 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów
  • LokalizacjaKraków... czasami

Napisano 17 styczeń 2015 - 22:53

Michał, widziałem w Łodzi rybackiej 4x250KM, Łódź stała w małym, biednym porcie (El jeeba bodajże). Widocznie taką miał potrzebę. (zapewne więcej czasu spędził przemycając hasz i ludzi niż ciągnąć sieci). Nikt bogatemu nie zabroni kupowania wielkiego silnika, tylko może się skończyć jak z moim znajomym co musiał mieć wielki samochód, z 5 czy 6 litrowym silnikiem. Ale prawie nim nie jeździł bo tankowanie go ruinowało. 770km linii brzegowej, ale nie będziesz z Ustki płynąć na dorsza na hel. A do Szwecji rzut beretem.
Krzysiek, każda pliszka swój ogonek chwali. Myślę że co byś nie kupił to będziesz zadowolony :)

Użytkownik newrom edytował ten post 17 styczeń 2015 - 22:55

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych