Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki Mikado

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1905 odpowiedzi w tym temacie

#181 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów
  • LokalizacjaWarszawa - Tarchomin
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Oświeciński

Napisano 28 kwiecień 2014 - 22:37

Posiada ktoś z was ten kijek ?? Chcę go używać do gumek 4-6cm + 3-7g ołowiu. Czy będzie w miarę wyważony z kołowrotkiem 270g ??
Proszę o jakiekolwiek info o tym kijaszku.

Z góry dzięki ;)

wszystko zalezy jak trzymasz kij - jezeli trzymasz stopke oolowrotka miedzy palacami to waga kolowrotka nic nie zmieni. Jezeli trzymasz kij powyzej stopki kolowortoka to tak lekki i krotki kij powinien wywazyc kolowrotek o masie okolo 220 - 250 gram - ale to tak na oko :)
  • Romanek lubi to

#182 OFFLINE   ziuta

ziuta

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 29 kwiecień 2014 - 12:04

Posiada ktoś z was ten kijek ?? Chcę go używać do gumek 4-6cm + 3-7g ołowiu. Czy będzie w miarę wyważony z kołowrotkiem 270g ??
Proszę o jakiekolwiek info o tym kijaszku.

Z góry dzięki  ;)

Mam podobną Inazumę (tylko do 21g) i miałem w ręce też tą 18g, moim zdaniem dolnego zakresu c.w. to on nie ogarnie. Pewnie zacznie coś pokazywać od tych 7g+6cm guma.

Te 270 g kołowrotka to raczej górna granica, podobnie jak @meme174 uważam że 220 -250 bedzie ok

#183 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 29 kwiecień 2014 - 12:18

Ten kijek to dość mocna wklejka. Ma zapasu nawet na nieco większe obciążenia, a u dołu...cóż. Kijaszek na najmniejsze "plemniki" to to nie jest..

#184 OFFLINE   psielka

psielka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaPiotrków Trybunalski
  • Imię:Krzysztof

Napisano 30 kwiecień 2014 - 00:39

Tomku nie posiadam tego kija ale miałem go w ręku (kilka razy na koniec 2013 roku, nie kupiłem go tylko i wyłącznie, że cierpliwie czekam na nowy katalog i powiem Ci szczerze, że nie żałuję ponieważ nie zawiodłem się na ofercie Mikado na 2014 rok)  i na 100 % będzie za mocny na Twoje potrzeby. Moim zdaniem w.w. kij śmiało nadaje się na obrotówki 2-3 i wobki 5-6 cm. Ja zdecydowałem się na kij z oferty na 2014 rok mianowicie NIHONTO FLASH SPIN  235 cm do 10 gr. Kijek bardzo polecem. Jest bardzo czuły a wydaje mi się, że ma spory zapas mocy i wycholowanie szczupłego + 80 cm nie będzie stanowiło dla niego większego problemu.
Oczywiście wybór należy do Ciebie. Daj znać na co się zdecydowałeś.

#185 OFFLINE   Piotrk82

Piotrk82

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • LokalizacjaMadagaskar
  • Imię:Piotrek
  • Nazwisko:K

Napisano 01 maj 2014 - 06:39

Kolego mam ten kijek i najlepiej łowi się na główkach 7-14G , na 3 G brania będziesz czuł lecz opadu nie zobaczysz

#186 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 16 maj 2014 - 21:00

jak wyglada sprawa z 213cm 1cz 22g? jaka realnie moc ma dolnik? widzialem dzisiaj wedke w sklepie (65 euro) i naprawde zrobila pozytywne az mysle abu veritasa ML przezbroic tylko na morze (przelotki lichawe) a tej uzywac na szczupaka na lekko (wydaje sie czulsza od veritasa na nim przy glowkach 10g jak wieje i jest gleboko juz kiepsko widac opad).

#187 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów
  • Imię:Karol

Napisano 24 maj 2014 - 16:36

ktokolwiek widział, ktokolwiek wie
wysuszyło magazyny, nigdzie nie ma, szukam 215'stki do 30g

#188 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 25 maj 2014 - 12:12

..nie wziąłeś od  mateusza vel @mikla??

#189 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów

Napisano 25 maj 2014 - 20:53

wiesz Patryk, nie wziąłem, bałem się o problemy z transportem, tubą itd ... 
ale wertowałem forum i trochę głupieje, niektórzy piszą że różnicy między 1 a 2 częściowym w wyczuwaniu brań nie ma, inni że jednoskład bez porównania
a przydała by się w końcu jakaś solidna wędka

Użytkownik Panek edytował ten post 25 maj 2014 - 20:54

#190 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 26 maj 2014 - 09:00

..wysyłałem niejeden jednoskład i nigdy nic się nie stało...kolega ma 2 inazumy 1cz 2.13 do 30gr (pianka, korek) na zbyciu...

• Meme lubi to

#191 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów

Napisano 26 maj 2014 - 14:28

wysyłka to pikuś, transport nad wodę jest dla mnie mocno problematyczny

#192 OFFLINE   psielka

psielka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaPiotrków Trybunalski
  • Imię:Krzysztof

Napisano 29 maj 2014 - 11:45

Mam od zeszłego roku jednoskłada Inazuma 228 cm do 28 gr (kij w w.w. gramaturze nie występuje w dwuskładzie) w piance - wnioski:
problem z transportem jest znikomy - posiadam auto Skoda Fabia kombi - aczkolwiek mnie osobiście denerwuje wkładanie i wyjmowanie kija do auta;
rónicy w czułości brań jednoskładu w stosunku do dwuskładu ja nie odczuwam - łowiłem kolegi kijem 2 częsiową Inazuma do 30 gr;
moc kija jednoskładu a dwuskładu - uważam, że w przypadku łowionych przeze mnie ryb (sandacze największy ok 75 cm i sum ok 120 cm) jest nieodczuwalna. Kolega dwuskaładową  Inazumą do 30 gr bez problemu wyciąga szczupaki po 85 cm i 70 cm sandacze.

Reasumując:
Po rozważeniu wszystkich za i przeciw przy zakupie kolejnej wędki Mikado Nihonto zdecydowałem się na kij dwuczęsiowy.
Porównując mojego kija Mikado Inazuma do 28 gr (koszt ok 300 zł) do Dragon Guide Select do 35 gr (koszt ok 500 zł) lub Team Dragon Zender do 35 gr (koszt ok 500 zł) nie odczuwam różnicy w łowieniu. Kije Dragona są lepiej wykonane, ale wg mojej oceny ni jak nie ma to wpływu na komfort połowu ryby.
Moim zdaniem za tą cenę jakość kiji z serii Mikado Inazuma jest obecnie najlepsza na rynku.

#193 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów

Napisano 29 maj 2014 - 14:21

szkoda że nie mogę dwóch patyków sam w ręku pomacać, u mnie za dwu-składem przemawia głównie to że jeżdżę małym hatchback

#194 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów

Napisano 29 maj 2014 - 16:04

szkoda że nie mogę dwóch patyków sam w ręku pomacać, u mnie za dwu-składem przemawia głównie to że jeżdżę małym hatchback

A masz znajomego z 1 skladem- jak tak popros go aby Ci dał na chwilke i wpakuj wedke do samochodu - ja jezdzac autobusem wozilem 1 sklady i nie mialem problemu. Oczywiscie 2 sklad jest wygodniejszy ale nie ma takze 1 kawalek sie nie zmiesci. 

#195 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów

Napisano 29 maj 2014 - 19:33

już przymierzałem tubę kartonową, mieści się na styk ... i zabiera dwa siedzenia, spory ból i stąd wątpliwości,
powinienem już na wstępie pokierować się rozsądkiem i nie motać jak baba w drogerii  
a jeśli sprawa dostępności się nie zmieni to skończy się na tym że kupię to co pierwsze się w magazynie pojawi :)

• Meme lubi to

#196 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1635 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 29 maj 2014 - 19:37

Nie chcę Ci jeszcze mieszać w głowie ale...

Macałem swego czasu w ArtRod. Dwuskłady są bardziej "slim", jeden kawałek sprawia wrażenie dużo potężniejszego.

#197 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 29 maj 2014 - 23:29

nie wiem jak maly hatchback (maluch a astra to roznica ;) ja wozilem wedki w samochodzie jednoskladowe (w almerze), ze wkladalem je na deske rozdzielcza i polke z tylu (pomiedzy zaglowkami mialem naciagniety drut przy okazji do niego mocowalem wedki by nie lataly. w hatchbacku powinno byc jeszcze latwiej wsadzic od tylu (tylko poleczke odczepic najpierw. Ps 1 sklad nie jest gwarancja czulosci. mam w sumie 4 takie wedki i 1 (ron thomson flexide v2 czy jakmutam) jest zdecydowanie mniej czula od pozostalych (na oko duzo sztywniejszy veritas abu jest w moim odczuciu duzo czulszy).

#198 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów

Napisano 29 maj 2014 - 23:48

GETZ, auto raczej przeciętnej wielkości, jak bym sam jeździł to ten styk w niczym by mi nie przeszkadzał, problem że czasami jadę ze szwagrem, czasami z dziewczyną, mamy wtedy trochę gratów i zaczyna się robić na taki kijek ciasno
leżak do opalania, srutki, tutki inne drutki, ehh jak sobie przypomnę  ... <_<
jeżdżąc od wielkiego dzwona z kobietą nad wodę też robicie konkurencje karpiarzom, czy tylko ja mam z tym problem?

Edit:
@Wojciiech, podpowiedziałeś mi z tym art-rod, jeszcze u nich wisi flash <30, 210cm, niestety EVA :)

Użytkownik Panek edytował ten post 29 maj 2014 - 23:50

#199 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 29 maj 2014 - 23:50

już przymierzałem tubę kartonową, mieści się na styk ... i zabiera dwa siedzenia, spory ból i stąd wątpliwości,
powinienem już na wstępie pokierować się rozsądkiem i nie motać jak baba w drogerii  
a jeśli sprawa dostępności się nie zmieni to skończy się na tym że kupię to co pierwsze się w magazynie pojawi :)

Normalnie na ryby jeżdżę dość dużym autem(octavia),ale w zeszłym roku zdarzyło mi się kilka razy transportować jednoskłady,w tym omawiana Inazumę 215cm,rezerwową Pandą.Plus moje prawie 130kg i 193 wzrostu :P .Dało radę.Kładłem oparcie od fotela pasażera,kije na tenże fotel i jazda.Reszta klamotów w bagażniku i na tylnej kanapie.Jeśli miałbys zrezygnować z chcianego jednoskładu tylko z powodów transportowych to nie rezygnuj,nawet  małym autem(bo Panda naprawdę   malutka) można się ogarnąć.

Edit.Nie brałem pod uwagę tego co napisałeś w międzyczasie,znaczy towarzystwa.Tu już faktycznie zaczynają się schody.

Użytkownik drag edytował ten post 29 maj 2014 - 23:52

#200 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów

Napisano 30 maj 2014 - 04:05

nie wiem jak maly hatchback (maluch a astra to roznica ;) ja wozilem wedki w samochodzie jednoskladowe (w almerze), ze wkladalem je na deske rozdzielcza i polke z tylu (pomiedzy zaglowkami mialem naciagniety drut przy okazji do niego mocowalem wedki by nie lataly. w hatchbacku powinno byc jeszcze latwiej wsadzic od tylu (tylko poleczke odczepic najpierw. Ps 1 sklad nie jest gwarancja czulosci. mam w sumie 4 takie wedki i 1 (ron thomson flexide v2 czy jakmutam) jest zdecydowanie mniej czula od pozostalych (na oko duzo sztywniejszy veritas abu jest w moim odczuciu duzo czulszy).

NIe chodzi o sam fakt ze wedka jest w 1 skladzie - jak coś slabo przenosi dragnia to czyb edzie w 1 - 2 czy 34094234 skladzie nic nie zmieni. Kije jednoczesciowe sa w każdym detalu odrobinke lepsze - z "minusem " transportu :)

Kolega @Panek

Nie zastanwiaj sie bierz w 1 skladzie i bedzie pan zadowolony :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 11

0 użytkowników, 11 gości, 0 anonimowych