Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki Mikado

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1905 odpowiedzi w tym temacie

#441 OFFLINE   Hamilton

Hamilton

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów

Napisano 31 październik 2015 - 17:40

Tak czytam i zaczynam się zastanawiać, że może mam jakąś inną inazumę a posiadam 198 do 22g w jednoskładzie.

Dowiedziałem się, że to pały, jakieś takie zabawkowe i w dodatku ścianki z papieru mają. DZIWNE!!!

Pały to są jak się w sklepie macha. 2 sprawa to, że są to wędki na ryby 60+. Pod 30 cm okoniem już pracuje jakieś 30 cm szczytówki.

Preferuje siłowy hol i wędki nie oszczędzam. Największą rybę jaką na nią złowiłem to sumek 96cm i powiem, że nawet przez chwilę nie bałem się

że strzeli. Powiem więcej .....miała jeszcze spory zapas mocy.

No właśnie mowa tutaj o 229 cm, więc na pewno masz inną inazumę

#442 OFFLINE   sajdol1

sajdol1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 31 październik 2015 - 17:57

No właśnie mowa tutaj o 229 cm, więc na pewno masz inną inazumę

Wersja 229 ma jeszcze większy zapas mocy.

Najdelikatniejsza jest 214 (szczyt) a po niej 198 22g

#443 OFFLINE   Mariuszb

Mariuszb

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 31 październik 2015 - 18:07

Jest w trakcie reklamacji.

Podobno nie będzie problemu z otrzymaniem nowego kija, ale jak się sprawa faktycznie zakończy zobaczymy niebawem.

Dzięki. Podpytuję,bo moja też w reklamacji. Złamana podczas zacięcia zaczepu,  tak się często  zdarza, a hamulec był wyregulowany.

Użytkownik Mariuszb edytował ten post 31 październik 2015 - 23:03

#444 OFFLINE   surk

surk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 31 październik 2015 - 20:07

Mam tą Inazumę i jestem bardzo zadowolony. Za taka cenę bardzo dobry kij a usterka może się zdarzyć w każdym kiju nawet tym najdroższym.

• sajdol1 lubi to

#445 Guest_Jarek K._*

Guest_Jarek K._*
  • Guests

Napisano 01 listopad 2015 - 09:58

Moja inazuma pękła w pół ( tak to jest przewozić jednoczęściowe kije wystawione przez okno) ,chyba miesiąc pózniej miałem nowa odesłana od producenta.
Za to jak mi nowo kupiony kołowrotek daiwa od początku trzeszczał a hamulec od początku nie łapał , to firma daiwa oddała go naprawionego po 6 miesiącach bez słowa przepraszam , nie mówiąc o tym ze powinien był on zostać wymieniony na nowy .

#446 OFFLINE   viciu

viciu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Wiktor

Napisano 02 listopad 2015 - 09:30

Witam kolegów!miałem oba w.W. kije i moje spostrzeżenia są nastepujace: na inazumie zander bardzo dobrze czuć co się dzieje z przynęta w ręce a na perchu niestety tylko na szczytowe.zanderek chyba lekko zaniżony bo glowki 22g + guma obsługiwał bez problemów, ale łowi się nim komfortowo dopiero od 7g + guma.perch jest delikatniejszy ale między obiema wedkami była za mała różnica więc percha sprzedałem.
  • salmo lubi to

#447 OFFLINE   Wookash

Wookash

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 183 postów
  • LokalizacjaKielce
  • Imię:Łukasz

Napisano 02 listopad 2015 - 14:10

Ja złamałem swoją inazumę 2 razy w tym drugi raz 2 tygodnie po odbiorze górnego składu po wcześniejszym złamaniu. Pierwszy raz ostry zakręt samochodem i słyszę jak 5 kg kotwicy toczy się i łup. Reklamacja uwzględniona i po niecałych 3 tyg.górny skład odebrany. Potem umyśłało mi się założyć takie plastikowe mocowanie świetlika aby po ciemku lepiej widzieć opad i źle złapałem i za mocno efekt wiadomo jaki szczyt pękł. Znowu reklamacja w sklepie śmiech ale uwzględniona znowu około 3 tygodni bez kijka. Teraz bardziej uważam i daje radę. Mam 2 sztuki inazumy. Perch do 18 i zander do 35. Oby dwie 2,40.

#448 OFFLINE   PolMart

PolMart

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 62 postów
  • LokalizacjaSerock
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Kowal

Napisano 04 listopad 2015 - 13:35

Mam ten kij z tym ,że rozebrany do naga i przerobiony na lżejsze przelotki  M PB oraz prawdziwą rękojeść dzieloną z korka. ( w orginale nie ma korka jedynie pianka pokryta okleiną korkopodobną) . Super fajna budżetowa okoniówka. Polecam! Natomiast co do przelotek ? Nie łudz się kolego że za 120zeta dostaniesz kija na sicach. Trochę ściema Mikado - no ale cóż reklama dzwignią handlu :) Ty sie na to nabrałeś i setki innych ludzi także. Co nadal nie zmienia mojego twierdzenia : Fajny budżetowy kij pod okonia .

Pozdrawiam

#449 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 04 listopad 2015 - 16:26

Sprostować muszę kwestię korka na dolniku. Mam ten kij w wersji 2,8m. Jest korek. Widziałem jednak model 2,4m z okleiną. Nie mam pojęcia, czy to zależy od długości danego egzemplarza czy danej serii.

Co do przelotek - nie wiem, czy ich "trójkątność" coś zmienia, ale wykonane są poprawnie. Pletka ich nie pocięła, żaden pierścień nie wyleciał. Jedyna wada, to delikatnie pękający lakier na omotkach - cóż, mój Sapphire walczył ze sporą ilością szczupłych, w tym 2 sztuki takich 75+ targanych siłowo.

#450 OFFLINE   PolMart

PolMart

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 62 postów
  • LokalizacjaSerock

Napisano 06 listopad 2015 - 09:31

Sprostować muszę kwestię korka na dolniku. Mam ten kij w wersji 2,8m. Jest korek. Widziałem jednak model 2,4m z okleiną. Nie mam pojęcia, czy to zależy od długości danego egzemplarza czy danej serii.

Co do przelotek - nie wiem, czy ich "trójkątność" coś zmienia, ale wykonane są poprawnie. Pletka ich nie pocięła, żaden pierścień nie wyleciał. Jedyna wada, to delikatnie pękający lakier na omotkach - cóż, mój Sapphire walczył ze sporą ilością szczupłych, w tym 2 sztuki takich 75+ targanych siłowo.

Pewnie od ceny . Może te ciut droższe mają korek ...Ja bynajmniej przerabiałem dwie sztuki dla siebie i dla kolegi jedna 2,4 druga 2,8 i niestety obie mialy okleinę :(

Użytkownik PolMart edytował ten post 06 listopad 2015 - 09:32

• marcin186 i biurobaza lubią to

#451 OFFLINE   drzejko

drzejko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 460 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 06 listopad 2015 - 10:16

Pierwsze wersje Sapphira miały korek i kosztowały od 240 do 280 zł (zależnie od długości) po 4 czy 5 latach obecności na rynku ceny spadły o 50% i najprawdopodobniej wtedy również zastąpiono korek pianką z okleiną korkową. To bardzo słaby patent bo jak namoknie to potrafi się pofałdować jak wylinka na wężu.

Z pozdrowieniami,

drzejko

#452 OFFLINE   PolMart

PolMart

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 62 postów
  • LokalizacjaSerock

Napisano 06 listopad 2015 - 10:22

Pierwsze wersje Sapphira miały korek i kosztowały od 240 do 280 zł (zależnie od długości) po 4 czy 5 latach obecności na rynku ceny spadły o 50% i najprawdopodobniej wtedy również zastąpiono korek pianką z okleiną korkową. To bardzo słaby patent bo jak namoknie to potrafi się pofałdować jak wylinka na wężu.

Z pozdrowieniami,

drzejko

OO  i sprawę korka - nie korka kolega nam wyjaśnił :)

#453 OFFLINE   marcin186

marcin186

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 545 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Marcin

Napisano 06 listopad 2015 - 12:49

Pierwsze były 'made in Korea' potem 'made in china'jak dobrze pamiętam i zapewne dlatego ta różnica w cenie i materiałach.

#454 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 06 listopad 2015 - 13:39

Dodam jeszcze, że przelotki w "starych" kijach były dużo delikatniejsze - te same wielkości przelotek mają teraz montowane znacznie grubsze/mocarniejsze pierścienie - widocznie jest nowy "tańszy" dostawca. W "starych" wypustach przelotki były też identyczne (również tylko największe miały wprawdzie kształt pierścieni trochoidalny - mniejsze były już okrągłe), ale ramki były z tego samego materiału, a teraz sprawiają wrażenie, że są złożone z dwóch różnych kompletów  :( .

Dodam jeszcze, że przelotka szczytowa dosyć szybko łapie rowek w pierścieniu - SIC no name 

#455 OFFLINE   grzegorzyk

grzegorzyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Grzegorz

Napisano 06 listopad 2015 - 18:16

I w pierwszej serii był do wyboru kij 3.0 m.

#456 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 07 listopad 2015 - 01:41

Za swojego dałem jakieś 150 zł, kupiony w styczniu tego roku. Wątpię aby był to ten starszy made in korea.

Chciałem też kupić wersję 2,2m na ponton - ta, co była w sklepie też nie miała okleiny. Odpuściłem, kupiłem inny kijek. Później znów mnie naszło i znalazłem 2,2m w innym sklepie - okleina.

#457 OFFLINE   kuba67810

kuba67810

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 37 postów

Napisano 13 listopad 2015 - 15:31

mam pierwsza wersje inazymy w jednym kawałku 215cm opisany do 30g łowiłem nim przez dwa lata naprawde fajny kijek na sandacze. łowiłem nim od 15 do 25g w jeziorach. dosc szybki z wielkim zapasem mocy. Złlowiłem na niego sanadcza 85 bez najmniejszego problemu wyszedł

#458 OFFLINE   surk

surk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 18 listopad 2015 - 19:54

Jest w trakcie reklamacji.

Podobno nie będzie problemu z otrzymaniem nowego kija, ale jak się sprawa faktycznie zakończy zobaczymy niebawem.

Czy już coś wiadomo na temat kija?

#459 OFFLINE   ipolo

ipolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 grudzień 2015 - 10:50

Czy ktoś ma jakieś porównanie 220/28g z 229/22g?.  Czy te kijki są dużo "słabsze" od 210/35g?.

Mam 210/35g ale szukam czegoś uniwersalnego czym czasami bym pomachał z brzegu (240/35 i 270/35 ciut za długo). 

Użytkownik ipolo edytował ten post 09 grudzień 2015 - 10:51

#460 OFFLINE   ipolo

ipolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 grudzień 2015 - 11:14

Z tego co widzę pojawiły się także nowe wersje 225/28g

• #Radek# lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 12