Musky
Napisano 01 październik 2009 - 12:22
Właśnie oglądałem na you tube kilka filmów o połowie musky w USA. Moją uwagę zwróciły strasznie siłowe i forsowne hole zaciętych ryb. Właściwie wszystkie ryby po zacięciu są siłowo ciągnięte, żadnej finezji tylko jak najszybciej do podbieraka. Jeśli taki poziom wędkarstwa spinningowego jest w USA jak na tych filmach, to rzeczywiście mogliby się dużo od nas nauczyć choćby prawidłowego holu ryby.
Napisano 01 październik 2009 - 12:56

Pozdrawiam
Remek
Napisano 01 październik 2009 - 13:02

Remku, my nadal czekamy na Twojego musky

Napisano 01 październik 2009 - 13:07

Napisano 01 październik 2009 - 13:09

To nie odgrzewany kotlet, bo jeszcze nigdy nie byl usmazony

Guzu
Napisano 01 październik 2009 - 13:12

Napisano 01 październik 2009 - 13:27
pozdrawiam
Napisano 01 październik 2009 - 13:47
A co jakby tak zastosowac na Muskiego...troling? Oczywiscie nie stosujac jako przynete czegos w rodzaju Statuy Wolnosci.
Gumo
p.s.Wiedzielem, ze sie Remek odezwie. Specjalnie dalem mu czas...

Napisano 01 październik 2009 - 13:51

Napisano 01 październik 2009 - 17:53
Remek jak zatnę kilku kilogramowego szczupaka blisko powierzchni wody i nie dam mu luzu ani centymetra to on do póki nie straci sił (albo wcześniej nie wypnie się lub nie „wytrząsnie” kotwicy z pyska) też zacznie robić świece i stawać na ogonie. To prawda nie mam doświadczenia w łowieniu musky, ale co stoi na przeszkodzie żeby holować finezyjniej? Widząc ich hole podejrzewam, że wiele ryb delikatniej zahaczonych tracą podczas holu, co miałoby miejsce znacznie rzadziej gdyby robili to z wyczuciem. Każdy doświadczony spinningista wie, że szczupak wyskakujący nad wodę w czasie holu i potrząsający głową to piękny widok, ale też wie, że jest to moment w którym wiele słabo zahaczonych szczupaków pozbywa się haczyka. To tylko moje zdanie i oczywiście nikt nie musi się z tym zgadzać.
pozdrawiam
Chyba jeszcze przysłowiowych dziadków w akcji nie widziałeś. U nas też stosuje się często taki siłowy hol jak się łowi na żywca

Pozdr.
Salmo
Napisano 01 październik 2009 - 19:02
Kiedy jechałem do US na musky Jacek, który mnie zaprosił na wakacje powiedział jedno - zapomnij wszystko co wiesz na temat szczupaków. Twierdziłem inaczej ... dopuki na pierwszym jeziorze przez 8 dni musky nie dały mi takiej szkoły, której pewnie nie zapomnę do końca życia. Widziałem musky 50+ pływające za moją przynętą, obok, odprowadzające ... był nawet jeden na wędce, który po uderzeniu w przynętę zrobił taki lej w wodzie, że trudno to sobie wyobrazić. Później na kolejnym wyjeździe było lepiej - musky też wychodziły, nawet gryzły ale wszystkie brania to taniec na wodzie. Przewodnik tylko krzyczał ... ciągnij, ciągnij, ciągnij. Trochę szczupaków w swoim życiu wyciągnąłem, były i metrowe i ... po wyciągnięciu pierwszego musky zarówno Jacek jak i Ben stwierdzili, że wszystko co mogłem zrobić źle ... zrobiłem. Zbyt wolno, źle trzymana wędka podczas holu, zbyt delikatnie itd. itd. a uwierz mi ... szczupaki metrowe potrafiły wyjechać w ekspresowym tempie do łodzi (oprócz tego na Bodden, który za cholerkę nie chciał mimo napinania wędki do granic wytrzymałości plecionki).
Pozdrawiam
Remek
Napisano 01 październik 2009 - 19:04
Bo ten z Bodden to duzy byl

No ale co ze zdjeciem musky ?

Guzu
Napisano 01 październik 2009 - 19:09

Wrzucę kilka

Napisano 01 październik 2009 - 19:10

Guzu
Napisano 01 październik 2009 - 19:45

Napisano 01 październik 2009 - 20:43
Jurku, ale wtedy myślałem, że to musky! Ciśnienie wzrosło niesamowicie!!!
Napisano 02 październik 2009 - 03:16

Apropo tego video to mam je w calosci na dwoch plytach DVD filmiki i twierdze ze sa to najlepsze filmy o musky jakie widzialem. Oprocz samych ryb, fachowe porady, ujecia podwodne pracujacych przynet - naprawde duzo sie z nich dowiedzialem.
PS. Wlasnie mialem jutro jechac powalczyc z musky przez 2 dni lecz pogoda nie pozwolila, leje i ma lac przez 3 dni

Napisano 02 październik 2009 - 16:38
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych