Malowanie woblerów oklejonych folią aluminiową
#21 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2015 - 21:36
Mam stare akwarium, napełnię troszkę wodą i wobki będę wieszał nad nim ooo ;-)
#22 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2015 - 21:54
(...)
Mam stare akwarium, napełnię troszkę wodą i wobki będę wieszał nad nim ooo ;-)
Wystarczy mokra szmatka
- maniek44 lubi to
#23 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2015 - 22:29
Jako, że głównie robię boleniówki nic a nic nie przeszkadza to w ich pracy a przynajmniej mam pewność, że folia nie odklei się nawet gdy wobki będą leżeć w upały na słońcu a znam takie przypadki, że folia
odłaziła z wblera bo było mało lakieru,,
Miałem 4 warstwy lakieru przysmażyło majowe słońce i jerka obierałem niczym ziemniaki.
Użytkownik Radbraw edytował ten post 28 styczeń 2015 - 22:32
#24 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2015 - 22:40
,,[quote name="Tomek1988" post="1607221" timestamp="1422474892"]
Jako, że głównie robię boleniówki nic a nic nie przeszkadza to w ich pracy a przynajmniej mam pewność, że folia nie odklei się nawet gdy wobki będą leżeć w upały na słońcu a znam takie przypadki, że folia
odłaziła z wblera bo było mało lakieru,,
Miałem 4 warstwy lakieru przysmażyło majowe słońce i jerka obierałem niczym ziemniaki.
Ale co ma ilość lakieru do puszczania kleju? To lakier ten ma jakieś właściwości termoizolacyjne? Jak chcecie żeby wam klej z foli nie puszczał, do dajcie mu w coś wniknąć.
Użytkownik krzychun edytował ten post 29 styczeń 2015 - 08:57
- Kielo i eRKa lubią to
#25 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2015 - 07:53
Ja dosuszam wobki w łazience . Mam tam i odpowiednią temperaturę i odpowiednią ilość wilgoci . To jest idealne miejsce .
Wyjąłeś mi to z ust.
Dla mnie też to najlepsze miejsce do suszenia wobków właśnie ze względu na wskazane przez Ciebie "argumenty"
#26 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2015 - 09:01
A dlaczego do wody nie wkładacie?
Na opakowaniu jest napisane 40%-65%. 40% to jest zimą w ogrzewanym pomieszczeniu (to już jest wystarczający poziom wilgotności do prawidłowego utwardzenia Envirotexu - z którym to tyle problemów jest). 60% mamy w pokoju latem.
Najlepiej do nad gotującą wodę w garnku je dawać. Będzie ciepło i wilgotno.
- Kielo lubi to
#27 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2015 - 11:42
Ale co ma ilość lakieru do puszczania kleju? To lakier ten ma jakieś właściwości termoizolacyjne? Jak chcecie żeby wam klej z foli nie puszczał, do dajcie mu w coś wniknąć.
Folia nadal trzyma się drewna wyśmienicie, tylko pierwsza warstwa lakieru przestaje przylegać do folii.
#28 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2015 - 12:53
Folia nadal trzyma się drewna wyśmienicie, tylko pierwsza warstwa lakieru przestaje przylegać do folii.
Folię aluminiową po naklejeniu na korpus, kiedy układaliśmy i dociskaliśmy ją gołymi palcami (czyli solidnie natłuściliśmy powierzchnię) należy bezwzględnie, dokładnie odtłuścić, to zdecydowanie polepszy przyczepność pierwszej powłoki lakieru.
#29 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2015 - 13:24
W tę mańkę.
Ale to cokolwiek tej folii się trzyma?
#30 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2015 - 22:06
No nie wiem u mnie się trzyma, a woblery u mnie lekkiego życia nie mają .
#31 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2015 - 21:35
Folię aluminiową po naklejeniu na korpus, kiedy układaliśmy i dociskaliśmy ją gołymi palcami (czyli solidnie natłuściliśmy powierzchnię) należy bezwzględnie, dokładnie odtłuścić, to zdecydowanie polepszy przyczepność pierwszej powłoki lakieru.
W tę mańkę.
Ale to cokolwiek tej folii się trzyma?
Słuszna uwaga z tym odtłuszczaniem. Odtłuszczam ale moze złym środkiem, czym to robisz ? ja acetonem i szmatką do okularów.
Trzyma się trzyma tylko słońce mocno tą folię ,, podgrzewa,, i lakier schodzi nawet z drewna na grzbiecie i brzuchu jerka zaczynając od boków na których jest folia.
#32 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2015 - 00:11
Robiłem kilka prób i nic się folii nie trzymało. Może moja była jakaś kiepska.
#33 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2015 - 01:25
Trzyma się dopóki powierzchnia lakieru jest nienaruszona.Po przecięciu np.przez szczupaka zlezie jak skóra z kartofla.
Użytkownik Tomy edytował ten post 31 styczeń 2015 - 01:25
#34 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2015 - 01:59
Trzyma się dopóki powierzchnia lakieru jest nienaruszona.Po przecięciu np.przez szczupaka zlezie jak skóra z kartofla.
To samo napisałem wcześniej To co zrobić by nie schodziła ?
Użytkownik Radbraw edytował ten post 31 styczeń 2015 - 02:01
#35 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2015 - 09:13
Nie trzyma się w ogóle. Zalana lakierem zanurzeniowo robi coś w rodzaju kokona. Wystarczy gdzieś zacząć odrywać i tak zejdzie. To samo jest z żywicami. Pytałem technologa w firmie produkującej lakiery (nie mieszalni) i niczego przezroczystego coby się al trzymało nie znał.
Na twardych materiałach to nie problem, ale na balsie tragedia (chyba, że się połozy 15 warstw, albo bardzo mocno utwardzi balsę) - wystarczy nacisnąć paznokciem ażeby się trochę balsa ugięła i pęcherzyk powietrza pomiędzy lakierem a folią gotowy.
Namiastką rozwiązania jest ta przygotować tak folię, ażeby gdzieniegdzie lakier mógł przesiąknąć przez nią. Podziurawić.
#36 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2015 - 13:56
Japońcy cały czas oklejają folią alu. Rapala original , polskie Storki czy woblery Janusz Widły również folia .
Od jakiegoś czasu robię imitację uklei.Wszystko oklejane. Co do zębów ryb, kamieni to jeszcze nie wiem.Nie były jeszcze w rzece. Ale wpływ temperatury na pewno sprawdzę. Idą na kaloryfer potem do piekarnika.
#37 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2015 - 15:46
Japońcy cały czas oklejają folią alu. Rapala original , polskie Storki czy woblery Janusz Widły również folia .
I z każdego z nich zdejmiesz lakier bez uszkodzenia okleiny.
Nikt nie pisze, że jest źle. Piszemy, że można lepiej.
- Łukasz Z 86 lubi to
#38 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2015 - 16:54
Słuszna uwaga z tym odtłuszczaniem. Odtłuszczam ale moze złym środkiem, czym to robisz ? ja acetonem i szmatką do okularów.
Trzyma się trzyma tylko słońce mocno tą folię ,, podgrzewa,, i lakier schodzi nawet z drewna na grzbiecie i brzuchu jerka zaczynając od boków na których jest folia.
Ja akurat odtłuszczam etanolem spożywczym, bo mam taki pod reką (nie nie pijam onego odparowywuję raczej i wdycham opary ).
Tak jak koledzy napisali powyżej aluminium jest wrednym materiałem do malowania i lakierowania, wszelkie powłoki trzymają się na słowo honoru i dużo lepiej sprawdza się kiedy folia naklejona jest na twardszy, trudniej odkształcalny korpus, jeżeli mamy miękki korpus, na nim cienkie aluminium, które też jest plastyczne i twardy jak szkło lakier to jak wspomniał krzychun sztywność lakieru w przypadku wgniecenia podłoża może spowodować jego odwarstwienie się od powierzchni i w konsekwencji odpadnięcie.
Już fachowcy, tęgie głowy roztrząsali ten problem :
#39 OFFLINE
Napisano 01 luty 2015 - 09:34
Myyyyyy pieczone alu wobki, mogą być niezłe Coś mi chodzi po głowie że to nie tylko temperatura ale i uv negatywnie wpływa na nasze przynęty.Japońcy cały czas oklejają folią alu. Rapala original , polskie Storki czy woblery Janusz Widły również folia .
Od jakiegoś czasu robię imitację uklei.Wszystko oklejane. Co do zębów ryb, kamieni to jeszcze nie wiem.Nie były jeszcze w rzece. Ale wpływ temperatury na pewno sprawdzę. Idą na kaloryfer potem do piekarnika.
Dla ścisłości robię woby z lipy a jerki z dębu i buku więc dwa gatunki bardzo twarde a i tak lakier na słońcu odchodzi.
P.S. Kąpiel w caponie obowiązkowa.
Użytkownik Radbraw edytował ten post 01 luty 2015 - 09:35
#40 OFFLINE
Napisano 01 luty 2015 - 16:10
Adolf też to tłumaczył.
Użytkownik Tomy edytował ten post 01 luty 2015 - 16:13
- spinnerman lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych