no nie wszyscy, poczytaj co napisalem o przynetach, na ktore biorawszyscy łowią klenie na woblery a ja w zeszłym roku większość kleni złowiłem na 2.5 cm kopytka mansa.
Porozmawiajmy o KLENIACH
#21 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2006 - 15:36
#22 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2006 - 21:25
Załączone pliki
#23 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2006 - 21:59
Pozdrawiam
Remek
#24 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2006 - 22:06
na moich jeszcze lakier mokry
Siudak
#25 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2006 - 22:22
#26 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2006 - 22:31
co do balsy, nie robiłem z niej wobków, raczej w lipe, ale możesz spóbować położyć klika warstw rzadkiego lakieru tak by głęboko penetrował balsę, lub żywica epoksydowa prosto na drewno i dopiero potem kolory i lakier.
siudak
#27 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2006 - 22:43
#28 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2006 - 05:24
na kocnu polakieruj lakierem epoxydowym albo dobrym klejem (np. devcon)
balsa nie powinna sie juz tak niszczyc (nasikac woda) a slady zebow na wobku dodaja duzego uroku
#29 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2006 - 15:26
Właśnie zacząłem tak robićOczywiście piszę o kleniowych
co do balsy, nie robiłem z niej wobków, raczej w lipe, ale możesz spóbować położyć klika warstw rzadkiego lakieru tak by głęboko penetrował balsę, lub żywica epoksydowa prosto na drewno i dopiero potem kolory i lakier.
siudak
Kleniowy arsenalik:)Ot tak paru zrobiłem zdjęcie
Załączone pliki
#30 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2006 - 15:34
Klon jazi o każdej porze roku nie łowi się identycznie jak kleni
#31 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2006 - 15:49
Może my, łowcy w normalnych kloniowych rzekach robimy błąd u podstaw. Zamiast uganiać się za byle rybką, trzeba nałozyć konkretny wabik i nastawić się na jedno branie ale konkretnej ryby....
Pozdrawiam
#32 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2006 - 16:06
Kiedy (miesiące), jaką techniką, w jakich miejscówkach należy je prowadzić, aby były skuteczne?
Teoretycznie (jeszcze na nie nie łowiłem) wydaje się, że skoro mają imitować naturalnego płaza, to powinny raczej znajdować zastosowanie przy powierzchniowym / płytkim prowadzeniu, w spokojniejszych miejscach (no chyba że udajemy żabę porwaną przez nurt)... A jak to wygląda z Waszego doświadczenia w praktyce?
#33 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2006 - 19:13
primo : może faktycznie zmień avatar, bo i ja pomału mam ciary jak widzę Twój teraźniejszy
duo : jak słusznie zauważyłeś ja łowię wiosenne klenie na grubo weźmie jeden czasami dwa , ale konkrety.
Bierze sie to stąd, iż ja mam tendecje (jak zreszta niektórzy ludzie również) nadawanie czasami rybom cech ludzkich.
I tak : wiosenne klenie są jak , człowiek który zmęczony przyszedł po południu z pracy i zasnął, obudziwszy się rano po dajmy na to 12-14 godzinach na śniadanie zjadłby i golonkę, natomiast letnie klenie są jak wczasowicze na deptaku obżarci, ale od czasu do czasu skubną z budki a to batonika, a to lodzika, jakąś taką małą przkąseczkę, dokładnie jak kleń w letniej ciepłej rzece - żarcia full ale chrabąszczyka wciągnie ot tak na deserek .
Tak ja to widzę i czasmi mi się to sprawdza
PZDR
Zanderix
#34 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2006 - 21:06
Załączone pliki
#35 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2006 - 07:20
Duo: Arku - to co napisałęś ma chyba sens. Z tą różnicą, że duży kleń i latem lubi zjeść coś konkretnego. Szczególnie na kolację. Poza tym z rozmów z ludźmi, którzy klenie łowią nie od dziś, duże klenie biorą tylko w określonym czasie/porze dnia. najczęściej wczesnym rankiem i wieczorem. Zimą i wczesną wiosną uzupełniając zimowe straty, żerowanie rozkłada się chyba na dłuższy okres.
Nic to, trzeba czekać aż woda opadnie nieco...
#36 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2006 - 08:10
wieczorem mialem zdecydowanie wiecej bran, zwlaszcza od godziny 1700 w gore, na granicy cienia... duży kleń i latem lubi zjeść coś konkretnego. Szczególnie na kolację. Poza tym z rozmów z ludźmi, którzy klenie łowią nie od dziś, duże klenie biorą tylko w określonym czasie/porze dnia. najczęściej wczesnym rankiem i wieczorem ...
#37 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2006 - 21:01
Pozdrawiam
Siudak
Załączone pliki
#38 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2006 - 21:13
Naprawde fajne ,mam nadzieje że nie posądzisz mnie o plagiat jak żywcem skopjuję twoje wzory.
Oczywiście dodam łuki skrzelowe albo płetwy żeby nie było.
Na te czerwone fluo masz jakieś efekty,chodzi mi o klenie i jazie.Ja mam kilka fluo ale stosuję je z powodzeniem na tęczaki ,na klenie jeszcze nie prubowałem.
#39 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2006 - 21:21
Na czerwonego fluo to raczej nie, ale mam w pudełku na wszelki wypadek, na bardziej stownowane lepiej mi się łowi, mój ulbiony to ten złoty bok, pomarańczowa fluo góra oraz czarny grzbiecik
siudak
#40 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2006 - 12:54
kleniarz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych