Wędkowanie w Holandii / wieści z Holandii / Holandia
#381 OFFLINE
Napisano 09 październik 2024 - 16:49
Z góry dziękuję za pomoc.
#382 OFFLINE
Napisano 09 październik 2024 - 17:08
Raczej nic się w tym temacie nie zmieniło ,jeżeli się mylę to również proszę o kontakt
Podobno da się w Polsce zrobić uprawnienia na pływanie po Holandii z silnikiem spalinowym. Czy ma ktoś może kontakt chciałem przekazać koledze.
- Tomasz Krześniak lubi to
#383 OFFLINE
Napisano 10 październik 2024 - 06:01
#384 OFFLINE
Napisano 10 październik 2024 - 07:32
Podobno da się w Polsce zrobić uprawnienia na pływanie po Holandii z silnikiem spalinowym. Czy ma ktoś może kontakt chciałem przekazać koledze.
Zalezy na kogo trafisz, od roku lub dłużej nic się nie zmieniło. Trafisz dobrze to niema problemu a jak trafisz źle to do brzegu i płacisz.
#385 OFFLINE
Napisano 10 październik 2024 - 08:44
W zeszłym, lub na początku tego roku była gównoburza na fb, w którą zaangażowały się jutubery. Gdzieś się to nawet o posłów obiło. Mieli sytuację z polskimi patenatami uregulować ale chyba ucichło. Od dawna już nie widziałem nowych informacji na ten temat.
#386 ONLINE
Napisano 10 październik 2024 - 21:09
Niech reszta Europy zrobi tak tanie i łatwodostępne pozwolenia jak Holandia to oni odstąpią od patentów. Kontrole też mogą być wzorem do naśladowania.
#387 OFFLINE
Napisano 10 październik 2024 - 22:19
Raczej nic się w tym temacie nie zmieniło ,jeżeli się mylę to również proszę o kontakt
A co z uprawnieniami międzynarodowymi? No je chyba muszą honorować!
https://h2o.org.pl/certyfikaty-issa/
#388 OFFLINE
Napisano 11 październik 2024 - 15:13
A co z uprawnieniami międzynarodowymi? No je chyba muszą honorować!
https://h2o.org.pl/certyfikaty-issa/
Mam ten świstek ISS ,dałem za niego chyba 5 stów i jest za przeproszeniem gów.. warty. A międzynarodowe to są ICC.
#389 OFFLINE
Napisano 11 październik 2024 - 18:07
Syn ma ISSA i Włochy, Finlandia itd… nigdy nie mieliśmy problemu. Więc się nie zgodzę co do znikomej wartości.
Ale rzeczywiście w Holandii nie łowiliśmy…
Użytkownik Darek_W edytował ten post 11 październik 2024 - 18:21
#390 OFFLINE
Napisano 11 październik 2024 - 18:31
Syn ma ISSA i Włochy, Finlandia itd… nigdy nie mieliśmy problemu. Więc się nie zgodzę co do znikomej wartości.
Ale rzeczywiście w Holandii nie łowiliśmy…
Okej ,ale mowa jest o NL. Jak byłem na Holands Deep, i pytałem policjanta na wodzie podczas kontroli czy mógłbym pływać na ISSa to powiedział że nie. Na Rugii też jak im to pokazałem to powiedzieli że to lipa. Dobrze że jeszcze tam się nie czepiają za nasze patenty. Ten cały ISSa to ma taką moc prawną jeżeli chodzi o motorowodniactwo co dyplom za zwiedzanie zamku w Malborku 😁. Patent który rozwiązałby sprawę to patent ICC którego kiedyś w PL nie mogliśmy zrobić ,nie wiem jak jest teraz.
#391 OFFLINE
Napisano 11 październik 2024 - 18:54
Dobrze wiedzieć ale wypożyczenie jednostki z silnikiem 250 czy więcej koni wymaga posiadania uprawnień i nigdy nie mieliśmy z tym problemu z ISSA. Może to “Malbork” ale na Holandię gdzie policjanci pewnie kilku pijanych naszych rodaków z wody zabierali i są bardzo rygorystyczni i czepialscy Z postów powyżej widać też że nie wszyscy. W sprawie ICC znalazlem:
Czy Polacy mogą uzyskać ICC ?
Od 2018 roku Polacy mieszkający w Polsce lub innym kraju, który podpisał res. 40 nie mogą występować o RYA ICC (wcześniej było to możliwe). Na skutek zamieszania, które było z tym czy Polska podpisała czy nie res. 40, Royal Yachting Association nie wydaje obecnie Polakom certyfikatów ICC. Polski rząd również, gdyż twierdzi, że nie podpisał res. 40.
Jak zatem mogę uzyskać certyfikat ICC ?
Obecnie obywatele polscy nie mogą uzyskać ICC – International Certificate of Competence. Rozwiązanie problemu leży w gestii rządu RP i Ministerstwa Sportu lub Ministerstwa Infrastruktury. Polskie władze mogą albo przyjąć res. 40, wydać rozporządzenie i wydawać certyfikaty ICC Polakom lub upoważnić do tego np. Polski Związek Żeglarski lub Polski Związek Motorowodny i Narciarstwa Wodnego lub oficjalnie, wyraźnie poinformować Royal Yachting Association, że nie przyjęły res. 40, nie zamierzają tego robić i nie mają nic przeciwko temu, żeby RYA wydawała certyfikaty ICC polskim obywatelom.
Dlaczego RYA nie wydaje ICC Polakom?
Brytyjska organizacja po zamieszaniu, które było spowodowane błędną informacją, że Polska w 2018 roku przyjęła res. 40 nie chce wydawać ICC polskim obywatelom, mimo, że prawnie nic już nie stoi na przeszkodzie, by było to możliwe. Anglicy obawiają się, że Polska w najbliższym czasie może przyjąć res. 40 i nie będą mogli przedłużyć ważności tych certyfikatów ICC, które są wydawane na 5 lat. Ponadto nie chcą, by jedyną motywacją pójścia na kurs RYA była chęć uzyskania RYA ICC.
- Sady lubi to
#392 OFFLINE
Napisano 11 październik 2024 - 19:26
Gdyby coś się zmieniło, to z pewnością w tym wątku to info pojawiłoby się niezwłocznie 😎
- hlehle i md30 lubią to
#393 OFFLINE
Napisano 13 październik 2024 - 11:09
Nic sie nie zmienilo.
W NL tylko patent holenderski lub ICC.
- mario lubi to
#394 OFFLINE
Napisano 13 październik 2024 - 11:54
CZY Z POLSKIM PATENTEM MOŻNA PŁYWAĆ ZA GRANICĄ? (youtube.com)
Tu jest fajnie wszystko wytłumaczone. Mam znajomych, którzy pływają na patentach sternika morskiego i nie maja żadnych problemów podczas kontroli.
#395 OFFLINE
Napisano 13 październik 2024 - 14:28
#396 OFFLINE
Napisano 13 październik 2024 - 14:56
Bardzo ubolewam nad tym że większość wiedzy przekazywana jest w formie filmików a nie tekstu pisanego ale mniejsza o to, moim zdaniem uzyskanie poziomu sternika morskiego zajmuje dużo więcej czasu niż pojechanie na tydzień do Holandii i zdanie na wymagane uprawnienia z uwagi na to że przed sternikiem morskim musisz mieć sternika jachtowego a następnie wypływać konkretną ilość godzin na morzu i zdać kolejny egzamin na wszystko Oczywiście trzeba wydać konkretne ilości pieniędzy więc ten post wnosi bardzo mało do dyskusji ale zapewne dotyczy jakiejś garstki osób na tym forum może nawet kilku.
Niby możesz jechać, ale bez znajomości języka holenderskiego i to w nomenklaturze żeglarskiej nie wróże sukcesu
- mario i Darek_W lubią to
#397 OFFLINE
Napisano 14 październik 2024 - 17:10
CZY Z POLSKIM PATENTEM MOŻNA PŁYWAĆ ZA GRANICĄ? (youtube.com)
Tu jest fajnie wszystko wytłumaczone. Mam znajomych, którzy pływają na patentach sternika morskiego i nie maja żadnych problemów podczas kontroli.
Ja mam sternika morskiego więc trzeba będzie zaryzykować bo jesteś kolejna osoba która potwierdziła że morskiego uznają. Dzięki:)
#398 OFFLINE
Napisano 17 październik 2024 - 18:52
Ja mam sternika morskiego więc trzeba będzie zaryzykować bo jesteś kolejna osoba która potwierdziła że morskiego uznają. Dzięki:)
Kiedyś Majkiego z Pleciony zatrzymali, a on miał Sternika Morskiego i to nic nie dało. Ale jakoś im się udało bez mandatu, bo ich łódka nie przekroczyła 20km/h
Nie ukrywam, że też zrobiłem morskiego sternika żeby pojechać i łowić w Holandii.
- wujek lubi to
#399 OFFLINE
Napisano 17 październik 2024 - 20:18
Kiedyś Majkiego z Pleciony zatrzymali, a on miał Sternika Morskiego i to nic nie dało. Ale jakoś im się udało bez mandatu, bo ich łódka nie przekroczyła 20km/h
Nie ukrywam, że też zrobiłem morskiego sternika żeby pojechać i łowić w Holandii.
To jak było na filmie, a jak było w rzeczywistości to 2 różne rzeczy. Znam gościa z którym Majki rozmawiał przez tel. I w tej sprawie wiem troche więcej niż zostało pokazane na filmie.
Oni przedstawili papiery na sternika jachtowego ( nie złożyli papierów o wydanie uprawnień na sternika motorowodnego, jak masz to znasz procedure) plus zwykły patent sternika motorowodnego, o który jest taki problem.
#400 OFFLINE
Napisano 17 październik 2024 - 20:56
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych