Szydłoś rybę łososiowatą złowioną na przynętę naturalną należy wypuścić niezależnie na jakiej wodzie została złowiona. Tak chyba było w regulaminie chyba że coś się zmieniło
Niestety, ale zmieniło się. https://pzwszczecin....ego-polowu-ryb/ Obecnie to raczej przepisy rybackiego użytkownika (czyli okręgu) określają te zasady. Poprzedni przepis RAPR mówiący, że łososiowate i lipienie złowione na odcinkach nizinnych powinny być uwalniane z wiadomych względów (kto kiedyś złowił pstrąga na robaka, ten wie) też nie był do końca rozsądny, ale przynajmniej uczulał wędkarzy na fakt, że to gatunki szczególnie cenne. Jeśli chodzi o sprawę, czy pstrągi gdzieś kiedyś były, czy nie, to można przypuszczać, że po ostatnim zlodowaceniu w większości dopływów większych rzek tak circa północnej połowy kraju jednak były (jeśli to ma być argumentem). W niektórych do dziś występują szczątkowe populacje pstrągów, które pochodzą z czasów, kiedy nikt się tam gospodarką pstrągową nie interesował (bo jako małe nie nadawały się) i nie było tam wędkarzy zainteresowanych łowieniem pstrągów, więc skąd się tam wzięły? Podam przykład małego siurka na terenie Wielkopolski, dopływu Warty poniżej Poznania, który raczej na 100% nie był nigdy zarybiany, bo maleńki i z tego powodu poza zainteresowaniem rybaków i wędkarzy. Małe pstrągi (trzydziestka to już był okaz) zawsze tam żyły w towarzystwie głowaczy białopłetwych i minogów strumieniowych. Co przy okazji przeczy twierdzeniu, że pstrągi powodują straty wśród gatunków towarzyszących (takie opinie wśród niektórych naukowców, w okręgach, niektórych redaktorów miesięczników i też wędkarzy). Niestety postępujące zmiany środowiskowe powodują, że rzek PiL nam szybko ubywa. Powody każdy zna. Szydłoś, jeśli masz taką rzeczkę w pobliżu, jeśli tam pstrągi były, a może jeszcze są, to trzeba o nią walczyć. Jeśli jakość wody odpowiednia (to dość proste badania), termika odpowiednia (najgorsze upały w letnie niżówki), jest odpowiednia ilość ukryć i pokarmu, to trzeba przekonać okręg do zmiany statusu. To się daje zrobić.