Takie tam sucha i nimfa
DSC04015.JPG 27,65 KB 19 Ilość pobrań
DSC01838.JPG 26,34 KB 19 Ilość pobrań
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 04 styczeń 2018 - 21:21
Przycinałeś jeżynkę w suchej od dołu, czy tylko tak to wygląda na zdjęciu?
Napisano 06 styczeń 2018 - 16:31
Coś na zimowe sreberka
Użytkownik SzymonP edytował ten post 06 styczeń 2018 - 16:33
Napisano 06 styczeń 2018 - 16:53
Dzisiaj będąc nad woda znalazłem skórę chyba z jenota, i mam pytanie jak ją wysuszyć?jest to sama skóra z sierścią i z ogonem, czy któryś z kolegów miał już z takimi lub podobnymi skórami do czynienia?Wiem że może nie ten temat ale wolę zapytać tutaj, może to być dawca materiału do kręcenia much
IMAG1017.jpg 103,33 KB 16 Ilość pobrań
Napisano 06 styczeń 2018 - 18:08
Spodobały mi się i rybom , więc jeszcze dorobiłem inny kolor
Napisano 07 styczeń 2018 - 23:27
Blood worm buzzers
Napisano 08 styczeń 2018 - 18:36
Gdzieś tam się już przyznałem, że pokątnie raczkuję w temacie muszek.
W nieocenionej jerkbaitowej szkółce, której zaległe zadania odrabiam po kolei, natrafiłem na rozdział "Olive Caddis Nymph" (tak, dla wielu stare dzieje, ale niektórzy wciąż tym żyją!) A tam - sławetna skórka z wędzonej makreli...
Otóż w Finlandii, gdzie obecnie przebywam, wędzonej makreli nie znalazłem nigdzie (co w sumie nie dziwi - w opór tu o wiele smaczniejszej wędzonej siei, z której jednak nijak nie idzie zdjąć skórę). Są oczywiście różne folie, strecze (a nawet idealna do tego celu UV Chewee Skin, którą niedawno udało mi się kupić), jednak, jako pilny uczeń, chciałem jak najściślej trzymać się idei pierwowzoru. Stąd eksperyment, moim zdaniem całkiem udany, którego wynikiem chciałbym się tu podzielić (bo może nie tylko dla mnie to nowe doświadczenie): skóra z łososia.
Przed Bożym Narodzeniem kupiłem łososia - całego, mniej więcej trzykilowego. Podzieliłem - część do pieczenia, część na tatara, głowa, ogon i kręgosłup na zupę. Pozostałą po części przeznaczonej na tatara skórę umyłem dokładnie płynem do mycia naczyń: jest gruba na tyle, że można ją dość brutalnie szorować zmywakiem do naczyń, usuwając z jednej strony tłuszcz, z drugiej - łuski. Tak spreparowaną skórę wysuszyłem: wyschła na wiór i nawet nie śmierdzi.
Na sucho wycinam z niej paski (na razie z ciemnego grzbietu), które namaczam przez kilka minut w wodzie. Namoknięta, skóra staje się elastyczna i przyjazna w użytkowaniu - w miarę gruba, gumiasta, nie rwie się i nie ciągnie. Po wyschnięciu trochę się kurczy, "zapamiętuje" żyłkową przewijkę i zachowuje kształt nawet po jej zdjęciu i ponownym namoczeniu. Wzór łuski, wyraźny na większym kawałku skóry, "znika" na niewielkim pasku, pozostawiając po sobie tylko nieregularne zgrubienia i karbowania powierzchni, dodające jej wrażenia naturalności.
Kolorystycznie niekoniecznie pasuje do nimfy ze szkółkowego zadania, jednak kolor i fakturę ma chyba całkiem ciekawe, szczególnie po namoczeniu.
suchy.JPG 32,75 KB 13 Ilość pobrań mokry.JPG 31,1 KB 13 Ilość pobrań
skórka.JPG 43,97 KB 13 Ilość pobrań razem.JPG 42,3 KB 13 Ilość pobrań
Postanowiłem się podzielić tym doświadczeniem także dlatego, że tym, co mnie urzekło w muchowaniu i wiązaniu much jest naturalność i prostota - staram się na tyle opanować warsztat, bym w razie potrzeby mógł sobie sam zrobić przynętę gdzieś na lapońskim zadupiu, gdzie łatwiej zdobyć łososia, niż flasze, szenile i bodystrecze.
Użytkownik chub norris edytował ten post 08 styczeń 2018 - 19:04
Napisano 08 styczeń 2018 - 19:00
Napisano 08 styczeń 2018 - 21:58
W ramach praktyki dwie wersje Pheasant Tail Nymph:
W górnej tułów z elastycznej linki
Napisano 08 styczeń 2018 - 23:02
I jeszcze takie tam "suche" muszydło na moje jeziorowe łowienie
Wszystko na hakach nr 12:
Napisano 08 styczeń 2018 - 23:16
W górnej tułów z elastycznej linki
no to już raczej nie PTN
Napisano 08 styczeń 2018 - 23:24
Noooo tak
Napisano 09 styczeń 2018 - 10:47
Tym razem coś łososiowego, chociaż pstrągi już tym też łowiłem Stimulator.
Napisano 09 styczeń 2018 - 11:16
Na jakim haku wykonuje sie takiego stworka ?
Napisano 09 styczeń 2018 - 11:29
Daniel, na Wizard WD930BL
Napisano 09 styczeń 2018 - 12:11
Tubowe pisklaki
Napisano 09 styczeń 2018 - 14:15
Tubowe pisklaki
Wujek, Ty telefon odbieraj...
Napisano 09 styczeń 2018 - 14:40
Napisano 09 styczeń 2018 - 17:19
Jutro na pstrągi, wypróbuje nowego zonkera
Napisano 09 styczeń 2018 - 17:44
bardzo skuteczna sucha mucha na potoki na bow w albercie
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych