muchy piekne, ale wiekszosci chyba bym do przyponu nie przywiazal :-)
Mnie byłoby szkoda wiązać do przyponu, oprawić w ramki na czarnym matowym tle i bajka
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 30 kwiecień 2019 - 18:23
muchy piekne, ale wiekszosci chyba bym do przyponu nie przywiazal :-)
Mnie byłoby szkoda wiązać do przyponu, oprawić w ramki na czarnym matowym tle i bajka
Napisano 01 maj 2019 - 11:34
Dziś początek maja , to zrobiłem pierwsze podejście do piankowej jętki majowej.
Napisano 01 maj 2019 - 18:40
Piotrze, pytanie z czystej ciekawosci.
Ta jetka wiazana na pokaz czy tez do lowienia w terenie?
Napisano 01 maj 2019 - 20:21
Piotrze, pytanie z czystej ciekawosci.
Ta jetka wiazana na pokaz czy tez do lowienia w terenie?
Norbert.
Na pokaz raczej jeszcze nie . A ta jętka to prototyp i trzeba ją jeszcze dopracować .
W tej wersji to bardzo prosta konstrukcja i można ją ukręcić w 15- 20 minut .
Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 01 maj 2019 - 20:31
Napisano 01 maj 2019 - 22:24
Napisano 01 maj 2019 - 22:42
Napisano 02 maj 2019 - 06:34
Do łowienia kiepska,ale za to ładna
dokladnie tak myslalem
Napisano 02 maj 2019 - 08:23
dokladnie tak myslalem
Koledzy
Muchę dziesięciokrotnie zrzucałem z wysokości około 1m do wanny z wodą i za każdym razem efekt był taki jak na zdjęciu .
Skrzydełka są wypalane według szablonu który sobie zrobiłem . Materiał na skrzydełka jest lekki , witki i niechłonący wody .
Innych grzechów nie pamiętam.
Prosił bym o więcej szczegółów , dlaczego mucha nie nadaje się do łowienia?
Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 02 maj 2019 - 08:25
Napisano 02 maj 2019 - 11:38
Napisano 02 maj 2019 - 13:05
Na Łupawie " zdechłą " jętkę z rozpłaszczonymi skrzydłami , pstrągi jakoś słabo lubią. Wolą jak skrzydła są złączone i stoją jak żagiel. Nie wiem jak na innych wodach. Jak jętka mimo złączonych skrzydełek się wykłada to też jest lipa. Czasem wyjątkowy agresor zbierze cokolwiek, ale to tylko czasem.
Napisano 02 maj 2019 - 14:12
ta na wodzie ma inne skrzydla jak ta na pierwszym zdjeciu.
Prototyp lezal by zapewnie na boku, tak troche nienaturalnie.
Martwa jetka, popularnie zwana spentem jest w niektorych warunkach nie do pobicia ale musi miec, tak jak na zdjciu, rozwarte skrzydla.
Przypon bedzie sie tak czy owak skrecal, na to nie ma rady.
Napisano 02 maj 2019 - 14:36
Martwa jętka jest skuteczna w każdej formie, z rozłożonymi skrzydłami czy bez, obojętnie. Warunek jest taki że "rójka" musi być na takim etapie kiedy samice składają jaja i już nie podnoszą się z wody. Płyną wtedy w różnych przypadkowych pozach i jeśli jest ich wystarczająco dużo, ryby nie wybrzydzają.
Stojące skrzydła, to tak bardziej na początku całego jętkowania. Owady są wtedy trochę inne mniej przeźroczyste i mniej delikatne. Krócej są w zasięgu ryb bo zaraz odlatują. Skręcanie przyponu przez Piotra muchę jest całkiem prawdopodobne. ale wcale nie takie pewne. Bardziej pewna moim zdaniem jest nietrwałość skrzydełek. Pstrąg raz ugryzie i bedzie po nich
Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 02 maj 2019 - 14:37
Napisano 02 maj 2019 - 14:53
Napisano 02 maj 2019 - 14:59
ta na wodzie ma inne skrzydla jak ta na pierwszym zdjeciu.
Prototyp lezal by zapewnie na boku, tak troche nienaturalnie.
Martwa jetka, popularnie zwana spentem jest w niektorych warunkach nie do pobicia ale musi miec, tak jak na zdjciu, rozwarte skrzydla.
Przypon bedzie sie tak czy owak skrecal, na to nie ma rady.
No i wydało się .
Chłopie idź do okulisty , to ta sama mucha .
Od jakiegoś czasu szukasz ze mną zwady . Jakieś kompleksy ?
Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 02 maj 2019 - 15:06
Napisano 02 maj 2019 - 17:41
Napisano 02 maj 2019 - 17:48
Napisano 02 maj 2019 - 18:09
No i wydało się .
Chłopie idź do okulisty , to ta sama mucha .
Od jakiegoś czasu szukasz ze mną zwady . Jakieś kompleksy ?
przepraszam, nie mialem zamiaru cie urazic
Napisano 02 maj 2019 - 18:34
przepraszam, nie mialem zamiaru cie urazic
Może i mnie za bardzo poniosło , wybacz jeśli i ja Cię uraziłem.
Napisano 02 maj 2019 - 18:41
Zrobiłem sporo much z syntetyku jako skrzydełkami - ma to swoje zalety i ma wady. Furczy w powietrzu, skręca przypon dość często, za to pływa jak korek. Inna sprawa, że ja tak niekoszernie nigdy nie złapałem bakcyla suchej muchy. Jak zbierają - to mokra, i kombinacje jak podać i w jakiej warstwie wody. A mokrą można cuda zrobic. Nawet prowadzić po powierzchni z nurtem. Za to nawet jak utonie to nadal wabi. A sucha juz słabo...
Etherni, mokra mucha swoją drogą, a sucha swoją. Jak płyną spinnery, to po co sobie komplikować sytuację. Mało jest innych tak widowiskowych brań jak zebranie dużej suchej muchy z powierzchni wody. Długo się to potem pamięta. Co innego w czasie wylotów. Wtedy mokra jak najbardziej, prawie w każdej warstwie wody.
Napisano 02 maj 2019 - 20:39
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych